Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Bland blommor och blader vi göra oss glader

 

Under tre dagar, fredag till söndag, slås portarna upp till 69 trädgårdsentusiasters egna oaser.

TRÄDGÅRD. Det är dags för årets trädgårdsrunda i nordvästra Skåne. Då håller drivna trädgårdsägare sina tomter öppna för allmänheten, oftast finns de också på plats för att berätta om sin trädgård, dess historia och hur den byggts upp.

 

Runda dygnet runt

Nytt för i år är att arrangören, nordvästra Skånes kommuner, har utvecklat evenemanget till en upplevelse dygnet runt. Genom att knyta boende i lantlig eller naturskön miljö till rundan, kan besökarna frossa i de vackra trädgårdsmiljöerna i flera dagar, utan att lämna evenemanget. Det är dock bara ett av de anslutna övernattningsplatserna som deltar i själva trädgårdsrundan. Det verkar vara tillräckligt för de privata trädgårdsmästarna att ha fullt med folk i egna trädgården på dagtid. Istället är det en del av regionens bed & breakfast-ställen som står för login.

 

Grönt på balkongen

Det är inte de bara de stora parkliknande trädgårdarna som visas upp för allmänheten. Bland blomsterprakten finns också balkonglådor och radhusträdgårdar i tätbebyggda områden. Tanken är att alla som vill medverka ska få göra det. Men självklart är det särskilt pampigt att få ta del av odlingarna i de stora slottsparker och lantegendomar som också finns i regionen.

     Utöver parker och privata trädgårdar inbjuds varje år också lokala företag inom trädgårdsnäringen att delta i evenemanget. Totalt brukar mellan 60 och 70 trädgårdar, företag, anläggningar medverka varav två tredjedelar är privata trädgårdar. Några trädgårdar har öppet andra tider än under själva trädgårdsrundan. Det är främst rosenträdgårdar som öppnar för besök först när de står i full blom i början av juli eller trädgårdar med mestadels högsommarblommor.

2009-06-03

 

Tovsippor

Ett hav av tovsippor i kvällssolen. Perennan sprider sig tacksamt och fyller vartenda hål i rabatten efter ett par år.

Aklejor

Aklejan lockar alla sorters gäster till trädgården.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Salvia Nemorosa

Melon, tomater och gurka i växthusodling. T.h Salvia Nemorosa.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Trädgårdsrundan genomfördes första gången 2002. Evenemanget kom till genom ett samarbete mellan turistbyråer och kommuner i nordvästra Skåne - det gemensamma organet Nosam, numera Skåne Nordväst. Syftet var att skapa ett evenemang utanför den ordinarie högsäsongen.

    Enligt arrangören besöks rundan av omkring 40 000 trädgårdsintresserade. De nordvästskånska kommuner som deltar i trädgårdsrundan den 5-7 juni i år, är Landskrona, Svalöv, Bjuv, Båstad, Örkelljunga, Klippan, Åstorp, Helsingborg, Ängeholm och Höganäs.

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007