Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Vuxencensuren går i graven

 

Igår lämnades en offentlig utredning om filmgranskning till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. I den föreslås tillsammans med Statens biografbyrå och Medierådet att filmcensuren för vuxna tas bort, och att skyddet för unga stärks med en ny myndighet.

 

BIO. Först nu slås fast det som branschen länge påpekat, att filmcensuren har spelat ut sin roll och därför bör avskaffas. Biografägare menar att utvecklingen sprungit förbi regelverket för länge sedan. Även veckans utredning är nu medveten om att den tekniska utvecklingen har lett till att endast en liten del av all film som finns tillgänglig, ses på bio vid offentliga visningar. De filmer som granskas blir ytterst sällan föremål för ingripande och det förändrade medieutbudet innebär också att censur av filmer som ska visas offentligt har en mycket liten effekt när det gäller att göra till exempel våldsskildringar färre för allmänheten. Slutsatsen är att filmcensuren är en inskränkning i främst yttrandefriheten som inte uppvägs av nyttan att skydda vuxna från förråande våld. Ingripanden mot sådana skildringar kommer i fortsättningen enbart att kunna ske i efterhand, med stöd av straffrättsliga bestämmelser.

 

Unga ska skyddas bättre

Kravet på åldersklassificering av filmer som ska visas offentligt för barn under 15 år ska dock finnas kvar. Det ska omfatta alla former av film som visas offentligt, även digital bio. De nuvarande åldersgränserna behålls som förut. Däremot ska riktigt små barn, under ett år, få följa med föräldrar på vilken filmvisning som helst. Men då ska visningen vara särskilt anpassad för detta, så kallad barnvagnsbio.

     Vidare vill utredningen skärpa skyddet mot skadligt medieinnehåll och skadlig mediepåverkan på barn och unga, genom att en ny myndighet bildas. Dennes uppgift blir bland annat att vara expert på medieutveckling, sprida information och ge vägledning om skadlig mediepåverkan och verka för självreglering. Myndigheten som ska ha ett insynsråd ska samarbeta med andra organ för att skydda barn. Särskilt utsedda filmgranskare ska där besluta i ärenden om åldersklassificering av filmer.

2009-06-09

 

LILL ERIKSSON

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007