Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Cirkus med stadens ljud

 

NYCIRKUS. I höst gästar Cirque du Soleil Sverige för tredje gången. Först verkade det bara vara i Stockholm och Göteborg som Cirque du Soleil skulle sätta upp sin världsberömda föreställning Saltimbanco. Så sent som i maj frågade eventnews när cirkusen kommer till stan, någonstans i Öresundsregionen.

     – Vi kom till Köpenhamn 2001 med Quidam, men har inte återvänt till Danmark efter det. Vi kan inte säga om vi återvänder dit snart, men det finns inte med på vår turnéplan för nästa år, svarade PR-chefen Chantal Côté då. Men nu ett par veckor senare är ett 15-tal föreställningar inbokade på Forum i Köpenhamn.

 

Arenacirkusen räknas tydligen inte i planeringen hos det som blivit en internationell koncern. Nu i efterhand får vi förklarat att man menade den ”riktiga” tältcirkusen, som alltså inte kommer hit på ett tag. Nycirkussällskapet Cirque du Soleil kom till 1984 i en liten by utanför Quebec i Kanada. Sedan dess har cirkusen spelat för över 90 miljoner människor i 200 städer världen över. Bara i år turnerar cirkusen världen runt med hela 19 olika föreställningar - till och med Disney ligger i lä med sina isshower. Och givetvis vet man att ta betalt för sina högkvalitativa konster. Femhundringen för sämsta platserna och ett par hundra billigare för barnbiljetten.

 

Det är staden som är det centrala temat i ”Saltimbanco” som ska visas här. Den skildras som en smältdegel för olika kulturer, människor, språk, ljud och livsstilar. Föreställningen tar åskådaren på en metaforisk och akrobatisk resa rakt in i stadens hjärta. Som vanligt blir det en show med akrobatik på högsta nivå varvat med dans, teater och spektakulära kostymer. Musiken är inspirerad av stadslivet och alla ljud som hörs i staden, för den här gången ville cirkusens kompositör, René Dupéré, skapa musik som påminner om staden och dess puls.

 

Nu ska man inte inbilla sig att det här är en helt ny cirkusföreställning. Den hade världspremiär i april 1992 och har turnerat på fem kontinenter. Föreställningen har redan setts av 9,5 miljoner människor i de 75 städer som fått besök av cirkusen innan den letade sig fram till Skandinavien. Och som sagt, det blir cirkus utan cirkustält. Den här gången. Biljetterna släpps på måndag.

2009-06-12

 

LILL ERIKSSON

Cirkusgrabbar hand i hand. FOTO: CIRQUE DU SOLEIL

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007