Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Kliv ombord på Ostindienfararen Götheborg

MARINFESTIVAL. Sommarens turné för Ostindiefararen Götheborg har inletts och den här gången blir det sydligaste stoppet i Halmstad. Där pågår den årliga marinfestivalen lägligt när 1700-talskopian seglar in. Efter den långa resan till Kina för flera år sedan blir det årliga turnéer på hemmahav, årets omfattar 10 hamnstopp i Danmark, Norge och Sveriges västkust innan fartyget är tillbaka vid pir 4 i Göteborg i mitten av augusti.

 

Evenemanget riktar sig till den som är intresserad av 1700-tal, hantverk och skeppsbyggnad. De riktigt bitna har bokat en plats för länge sen för att segla med under en bit av turnén som jungman, fotograf eller smed.

     Enligt Svenska Ostindiska Companiet är intresset att ta emot skeppet i de skandinaviska grannländerna stort.

     – Det märks att kännedomen om Ostindiefararen har spridit sig. Ute i många städer, dit vi planerar att gå i sommar, har man följt skeppet sedan bygget, säger SOIC:s expeditionsledare Emanuel Persson.

Ostindienfararen

FOTO: MADLEN HJELMROTH

Ostindienfararen

När Ostindienfararen väl anländer till Halmstad blir det en pampig välkomstceremoni.

FOTO: ADAM LITHNER

 

Under flera av hamnstoppen anordnas evenemang med koppling till 300-årigt hantverk och skeppsbyggnad och då ses Ostindiefararen som en huvudattraktion.

 

Det blir på morgonen den siste juli som hon seglar in i Halmstads hamn under den pågående marinfestivalen då besökarna kan gå ombord på olika segelskepp, även ett av världens största seglande fullriggade träskepp. Ostindienfararen kommer att ligga vid Tullkammarkajen, Nissans utlopp i havet.

     – Det kommer att hända mycket på och kring skeppet när vi besöker

Halmstad i år. Hela besättningen bär tidsenliga kläder från 1700-talet och finns tillgängliga på skeppet för att kunna svara på frågor. Dessutom kommer vi att ha en utställning på kajen kring båtens historia, berättar Kristin Hamdan, pressansvarig på Ostindiefararen. Under festivalen kan besökarna segla med på nio olika segelskepp. Det största skeppet är den holländska, tremastade skonaren Minerva på 49 meter, med plats för 120 passagerare. De övriga segelskeppen kommer från Holland, Finland, Tyskland och Sverige. Enligt Svenska Ostindiska Companiet blir Halmstad och föregående stopp i Lysekil de enda svenska hamnbesöken i sommar.

2009-07-03

 

Fotnot. Ostindiefararen Götheborg ankomst till Halmstad är framflyttad till söndag 2/8 kl 10. Detta på grund av de tuffa väderförhållanden med hård vind som råder längs hela västkusten. Välkomstceremonin sker vid på kajen som planerat och sedan är fartyget öppet för besök kl 12-20.

LILL ERIKSSON

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007