Till förstasidan                                   för nöjes skull

Se filmen!Se etapp 6, Post Danmark Rundt

Dansk cykelmästare vann hemmalopp igen

Det blev inget jubel när tysken Sebastian Siedler, Team Vorarlberg Corratec, vann etapp 6 i Post Danmark Rundt. När man konstaterat att dansken Jakob Fuglsang vann hela loppet blev reaktionerna desto hetare.

CYKLING. För första gången någonsin i cykelloppet Post Danmark Rundt vann samma cyklist två år i rad. Och till den danska publikens lycka – var det en dansk, 24-årige Jakob Fuglsang från Team Saxo Bank som tog hem segern. Men spurten i sista etappen på Frederiksberg Allé i Köpenhamn vanns av den rutinerade tysken Sebastian Siedler, Team Vorarlberg Corratec, som rullade i mål strax innan dansken Matti Breschel från loppets vinnarstall. Därför var det först tyst bland publiken i den drygt 25-gradiga augustivärmen. Men när hemmasonen Fuglsang utsågs som hela loppets vinnare blev det ännu varmare i publikleden.

Fyra utbrytarkungar kom ensamma till den för dagen avstängda gatan, men önskan om etappseger och den eftertraktade gula tröjan uppfylldes inte för dem. Klungan kom ikapp under de tre sista varven av den sex kilometer långa rundturen. Sträckan från Ringstedt fram till Köpenhamnarna som stod uppradade längs allén, slutade med en spännande masspurt. Särskilt nervig eftersom dagen hade börjat med bara tre sekunders skillnad mellan Fuglsang och loppets tvåa Maurizio Biondo, Cervélo Test Team.

Sista loppet för Allan

En av utbrytarkungarna, Allan Johansen med en gedigen cykelkarriär, cyklade en del av etappen med stor chans till gula tröjan, med mer än två och en halv sekunder före klungan, men slutade klassen som femma och faktiskt också hela sin karriär eftersom detta var hans sista lopp som professionell cyklist.

Söndagens etapp innebar inga förändringar i striden om platserna på prispallen. Fuglsang behöll gula tröjan som han vann tidigare i etappen Århus-Vejle. Loppets tvåa blev italienaren Maurizio Biondo, och engelsmannen Roger Hammond, som alltid försöker planera in det här danska cykelloppet i sin kalender, behöll sin tredjeplats. Nästa sommar firar Post Danmark Rundt 20-årsjubileum, med cykelproffs landet runt mellan den 4-8 augusti. 2009-08-03

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

Civila cyklister och bilister fick vänta tills proffsen passerat och Köpenhamnsgatorna var farbara igen.

Några tusen människor kom för att se sista etappen av Post Danmark Rundt.