Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Teaterbåten

Teaterbåten seglar på ytan mellan opera, operett och musikal.

FOTO: PAT BROMILOW DOWNING

Teaterbåten

Teaterbåten tillbaka på Malmöoperan igen

MUSIKAL.I höst drar teatersäsongen på operan i Malmö igång en månad tidigare än vanligt. Först ut är Jerome Kerns klassiker Teaterbåten, som är ett gästspel från Sydafrikanska Cape Town Opera, med premiär på lördag. Det är dock operans egen orkester som spelar när Xolela Sixaba tar i från fötterna när hon sjunger den välkända sången ”Ol’ Man River”.

 

Afroamerikanska sånger

Det var Edna Ferbers roman ”Broken Blossom” från 1926 om teaterfolket på båten Cotton Blossom, som inspirerade Oscar Hammerstein att skriva texten till Kerns musikal Showboat året därpå. Cape Town Operas uppsättning är klassisk och brukar anses som den första moderna musikalen. Handlingen kretsar runt hjulångaren på Mississippifloden och handlar om några människors liv på 1890-talet. Musikalen är berömd för hur den skildrar den tidens rasism gentemot afroamerikaner och sångerna som förknippas med den.

 

Femte gången i Malmö

Även svenska uppsättningar har gjorts av Teaterbåten, först premiär på Oscarsteatern i Stockholm 1942 med Nils Poppe, Annalisa Ericson och Gustaf Wally i ensemblen. På Malmöoperan har man gjort flera egna uppsättningar med sisådär 15 års mellanrum - 1949, 1961, 1976 och 1991 – så det är hög tid för ännu en showig båt, men nu alltså inte i egen regi.

     Det är inte första gången Malmö opera samarbetar med sin motsvarighet i Sydafrika. För ett par år sedan gästade operan Malmö med föreställningen ”Porgy and Bess” och i utbyte mot Teaterbåten får sydafrikanerna se Malmöoperans uppsättning ”Dead Man Walking” som gått på export. Den nästan tre timmar långa Teaterbåten, pausen inkluderad, framförs på engelska. Föreställningen spelas på stora scenen till och med den 30 augusti.
2009-08-12

 

LILL ERIKSSON


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007