Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

Läs och lyssna på bokfestival

LITTERATUR. Vare sig man vill eller inte går det mot mörkare tider. Dags att krypa upp i soffan, fram med filten, något att sörpla på och så en bra bok förstås. Men vad finns egentligen att läsa i höst? Det får man reda på samtidigt som man träffar människorna bakom böckerna – kanske på någon av höstens skånska bokfestivaler.

 

I dag börjar årets festival i Kristianstad, där det denna gång fokuseras på pinfärsk ung svensk poesi. Evenemanget som fyllde 10 år i fjol utökas nu med en dag för att hinna med en litteraturdebatt mellan kulturjournalisten Åsa Beckman, förläggaren Svante Weyler och chefredaktören Lasse Winkler samt med kulturjournalisten Per Svensson som moderator.

    Förra året kom cirka 8 000 besökare enligt festivalansvarig Anders Nylander. Under tre dagar ska i år runt 60 författare framträda. Sedan länge har man lockat med dragplåster som exempelvis förre justitieministern Thomas Bodström, men han har hoppat av. Istället kommer Inger Frimansson, aktuell med en psykologisk thriller, Råttfångerskan. Fler än Bodström har lämnat återbud till bokfestivalen i Kristianstad. Anna Jansson och Mia Gröndahl kan inte heller komma. Mats Hellstenius har fått förhinder och ersätts av Ingemar Ottosson, som skrivit ”Ångkraft, frihandel och krinoliner. Darwins 1800-tal”.

 

Det är kommunen som arrangerar evenemanget. Man har fått 50 000 kr i bidrag från Statens kulturråd för att utöka sitt utbud med ny svensk poesi. Tanken är att ha en bra och spännande poesiscen varje år i Kristianstad. Den unga seriösa skönlitteraturen har det svårt att nå ut bland den breda publiken i Sverige och då speciellt poesin. Det finns många unga begåvade poeter som får mycket uppmärksamhet bland kritiker och även många litterära priser delas ut till unga poeter – nu ska även allmänheten få höra det bästa inom svensk poesi från den nya scenen i Kristianstads stadsbibliotek. Ett 30-tal unga både kända och okända poeter kommer dit. Johan Jönsons texter har kallats ett av Sveriges mest intressanta författarskap och Per Thörn som DN förra året kallade ”Sveriges just nu viktigaste författare” dyker också upp.

    Ett nytt inslag blir en helt ny scen på lilla torg i centrala stan. Där kommer elever från Skurup- och Frihems folkhögskolors skrivarlinjer att läsa dikter under lördagen. Bokfestivalen inleder också ett samarbete med Ordkommissionen som har resulterat i att ett antal lyriker med Skåneanknytning kommer och läser poesi.

 

Deckarförfattare är också på ingång - Mons Kallentoft kommer för att berätta om Malin Fors senaste fall och Mari Jungstedt presenterar sin nya thriller. Carola Hansson kommer att tala om Tolstoys okände son Ilja och Catharina Ingelman-Sundberg berättar om sin senaste roman som utspelar sig i den spännande medeltiden. Tobias Barkman ska presentera sin nya bok om de många kvinnomorden som varit i Kristianstad.

    En ny aktör på bokfestivalen är Högskolan Kristianstad. Docenten i teoretisk ekologi, Ingemar Jönsson, föreläser om hur liv uppträder på besynnerliga ställen och Urban Eriksson berättar om människans plats i kosmos. Ingemar Ottosson ger en inblick i den svenska historien och Hannu Sarenström ger den trädgårdsintresserade lite tips på lilla torg. Under förmiddagen på lördagen kan den filmintresserade få tips hur en filmproduktion går till och på eftermiddagen ses gamla filmer från orten. Bokfestivalen avslutas med en Plura Jonsson-konsert, där han ackompanjeras av sin bror ”Carla” Jonsson, gitarrist i Eldkvarn. Plura har ju också gjort sig känd som författare. Hans framträdande är det enda som kostar under festivalen.

 

Petrinideckarna firade 10 år under förra årets LitteraLund.

FOTO: JENNY MARK KETTER

 

Roslund-Hellström Kajsa Ingemarsson Mons Kallentoft

Roslund/Hellström.

FOTO: PETER KNUTSON

Kajsa Ingemarsson.

FOTO: A-L AHLSTRÖM 

Mons Kallentoft.

FOTO: MIA CARLSSON

                               

Bokglänta på bokfestival i Lund.

Bokgläntan på en bokfestival för unga i Lund.

FOTO: JENNY MARK KETTER

 

Senare i höst arrangeras liksom i Kristianstad en bokfestival riktad till unga - då i Lund. LitteraLund firar sina fem år under hela festivalveckan 19-24 oktober, men bara halva veckan är öppen för allmänheten. Tidigare år har man haft bokregn, ballongburna skrivartävlingsbidrag som seglat iväg med vinden, musikalisk resa med Georg Riedel, och ett expresståg som hittat upplägg till framtida mordgåtor i Lund. Årets tre dagar innehåller drygt 50 programpunkter, den 22 och 23 oktober kommer exempelvis skånske ordkonstnären Emil Jensen för att bjuda på en intim konsert och den norska kultförfattaren Erlend Loe som gav bultbrädan en ”revival”.

 

 

Dagen efter tillägnas de yngre barnen, som bland annat kan höra Per Gustavsson berätta om coola prinsessor och prinsar, Frida Nilsson förklarar hur råttor blir kompisar med bankirer och irländaren Darren Shan berättar om vampyrer och läskigheter. Den efterfrågade författaren Martin Widmark har nu också lagts till programmet som avslutas med ett femårskalas med anledning av jubileet. När det gäller konferensprogrammet om barn- och ungdomslitteratur, syns barnbokslegenden Barbro Lindgren och regissören Lars Rudolfsson. De ska tala om styrkan i konsten och själva skapandet. 2009-09-03

 

LILL ERIKSSON

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007