Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

Motarbetade kvinnor på operan i höst

 

OPERA. Det är fokus på kvinnor som sliter för att lyckas, de kommande månaderna på Malmöoperan. Bara för drygt 100 år sedan sades det att kvinnor varken hade den intellektuella eller kreativa förmågan som krävs för att skapa musik. Men några av dem gjorde som de ville och trotsade männen i sin omgivning. Fanny Mendelsohn Hensel, Alma Mahler, svenska Elfrida Andree, Amy Beach och Eva dell’Aqua komponerade musik, trots att det egentligen tillhörde männens territorium.

     Så gjorde också pianisten Clara Schumann och det är hon som fått namnge turnéproduktionen ”Clara med vänner” som har premiär på operans Verkstan den 15 september. Hon var tysk tonsättare och en av sin tids främsta pianister. Hennes och några av de andra kvinnomusikernass livsöden skildras av sopranen Suzanne Flink och de tre musikerna Elena Jordan, piano, Irina Binder, violin och Lyssa Davidsson, cello. Den en timma långa föreställningen visas två dagar i Malmö innan den turnerar till Hörby, Sjöbo och Kristianstad under hösten.

 

Askungen i ny version

Ett annat kvinnoöde som skildras på operan i dagarna är Askungens. Gioacchino Rossinis komiska tvåaktare är liksom Barberaren i Sevilla en av hans mest populära operor och inget hafsverk trots att han som 25-åring skrev den på bara tre veckor. Här är det en annan Clara som står i centrum. Clara Mouriz spelar den strävsamma Angelina som av en händelse hamnar i rampljuset. Men Jacopo Ferrettis libretton, baserade på Charles Perraults Sagan om Askungen (1697), sjungs av en styvfar som denna gång ersätter styvmodern. Och istället för den goda fen hjälper en filosof och god vän till prinsen till.

     Det blir alltså en lite annorlunda version, även jämfört med senast Askungen spelades i Malmö 1972, då med svensk regi. Nu heter regissören Alessandro Talevi och han är konstnärlig ledare för Independent Opera, Sadler's Wells i London som han var med och grundade 2005. Det är en plattform för nya unga begåvningar som vill sätta upp opera. Det unga konstnärliga teamet bakom den här Askungesagan låter sig inspireras av Fellini och har förlagt historian i en italiensk filmstudiomiljö på 1950-talet. Nytänkandet slutar inte där - balen på slottet blir en filminspelning.

2009-09-08

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

Fotnot. Askungen framförs på italienska och textas på svenska. Premiär på fredag och spelas fram till och med den 14 november.

 

Elena Jordan
Irina Binder Lyssa Davidson

Suzanne Flink, Elena Jordan, Irina Binder och Lyssa Davidson turnerar med ”Clara med vänner”.

FOTO: CHARLOTTE T STRÖMWALL

 

 

 

Askungen

På Malmöoperan blir det Askungen i Fellinitappning.

BILD: KAMILA KROBSKA


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007