Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Färre fulla ges alkohol

 

KROGEN. För tre år sedan gick det bra att beställa in ytterligare en öl trots sluddrande tal och vingliga ben. Men nu serveras färre berusade alkohol på de skånska krogarna. Det menar Länsstyrelsen som undersökt saken under sommaren. Men helt omöjligt att få sig en stänkare är det inte även om man är kraftigt berusad. Var sjunde, alltså på 13 av 96 restauranger, serverades alkohol till skådespelare som uppträdde som om de var alkoholberusade. För tre år sedan serverades var tredje gäst i en liknande studie.

     – Nu är det viktigt att kommunerna fortsätter utbilda restaurangpersonalen, så att de som kommer nya in i branschen får samma möjlighet att lära sig hur man arbetar på restaurang enligt alkohollagen, säger Siv Gyllix, projektledare för utbildningen Ansvarsfull alkoholservering på Länsstyrelsen i Skåne län.

 

Att servera kraftigt berusade gäster är förbjudet enligt alkohollagen och kan ge ett straff på böter eller upp till sex månaders fängelse för den som serverar.

     De skånska kommunerna arrangerar minst en utbildning per år och flera kommuner har gått ihop till en grupp och håller gemensamma utbildningar för att få tillräckligt stort underlag. Kontinuitet i utbildningen är viktig eftersom barjobben har stor personalomsättning och många unga som arbetar extra under sommarmånaderna. Numera är det välkänt hos allmänheten vad som gäller och det gör det lättare för personalen att neka. Men utbildning i sig är inte tillräcklig menar Gyllix som arbetar för att den ska följas upp med riktlinjer och policy på arbetsplatsen.

     – Här har krögarna en viktig uppgift för att förbättra arbetsklimatet för de anställda. En förutsättning är också att man gör regelbundna tillsynsbesök, både från kommunen och från polisen.

     Det har gjorts berusningsstudier nationellt sedan 1995. Då var det i stort sett ingen som nekades köp trots att man var kraftigt på lyran. Studien 1996 visade att fem procent nekades. Tre år senare nekades nästan hälften av de ”berusade” skådespelarna.

2009-09-16

 

LILL ERIKSSON


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007