Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Robin Paulsson

Det blir ingen Zlatan-imitation av Robin i säsongspremiären på lördag. Men han gör två helt andra efterapningar som båda sitter klockrent. FOTO: ANDREAS HILLERGREN

 

FAKTA Robin Paulsson

Ålder: 25 år

Familj: Föräldrar, bror, syster, flickvän.

Bosatt: Malmö

Intressen: Stand up comedy.

Gillar: Folk som får mig att skratta.

Långa promenader, mat, tv.

Ogillar: Folk som inte håller vad de lovar. Stress.

Tränar: Genom att flytta runt träningscykeln i min lägenhet. Skulle vilja lära mig: Att sjunga riktigt bra.

Ser helst på tv: Entourage, Debatt, Aktuellt, Idol.

Program jag gärna skulle vilja göra: Melodifestivalen, någon gång...

 

Tv-huset i Malmö

 

Tv-husets källare

 

Fritte värmer upp.

Fritte Fritzson värmer upp tv-publiken.

 

FOTO: LILL ERIKSSON

Live eller i rutan –

är Robin värd besväret?

 

TV-SHOW. Man kan inte slappna av som hemma i tv-soffan och dessutom ser man bara fragment av huvudpersonerna. Ja, man kan fråga sig varför det en helt vanlig torsdagskväll ringlar lång kö utanför tv-huset i Malmö.

      Alla har kommit för att live se den lokala humorstjärnan Robin Paulsson spela in sin femte säsong av humortalkshowen Robins. Som miljömedveten journalist måste jag först cykla fem kilometer för att komma till tåget som tar mig de drygt fyra milen till Malmö. Torsdagens starka vindar och piskande regn höjer förväntningarna på kvällens humorshow. Är Robin värd besväret?

 

Tv-kameror som panorerar över publiken och en gubbe som militäriskt signalerar applåder får inte direkt tv-publiken att koncentrera sig på själva showen. Ändå kommer publiken – och betalar mer än gärna för upplevelsen. En symbolisk summa på 50 kronor visserligen, men man ska ändå ta sig besväret att ordna med biljetter och annan logistik som hör till evenemanget. Att se tv-program live är inget nytt och erbjuds av de flesta kanaler på flera orter i landet. För en herrans massa år sedan skulle varenda skåning se Pernilla Månsson Colt göra sitt pratprogram och förfarandet har inte förändrats mycket sedan dess.

 

Publiken slussas in i de inte så charmiga lokalerna i tv-husets källare. Men det är strax innan själva upplevelsen börjar. På vägen förbi Sydnytts redaktion hänger SVT:s profiler på väggarna. Och av någon anledning känns det ju lite spännande att se dem, inte ens på riktigt, utan på bild. Vissa av dem känns knappt igen längre. Men bara vetskapen att det är eller har varit tv-kändisar bygger upp stämningen inför det som komma skall.

      Tv-publiklivet är inte oglamoröst, det ska vara precis så här simpelt för att vara trovärdigt. Man använder samma toaletter som SVT:s personal. Man trängs i en ostädad korridor med gammal rekvisita längs väggarna. Från ett litet bord sker utskänkningen av cider och vatten. Hade det varit kanal fem hade det kanske varit annat i glasen. Det tisslas och tasslas. Ansiktena lyser av nyfikenhet, inte den där halvdöda looken som i biografkön. Samtidigt upprätthålls en viss nonchalant attityd för att påvisa någon sorts anständighet och världsvana. I smyg sneglar man på lampan som lyser ”sändning”, utanför en studio och det pirrar lite i magen.

      – Jag tänker inte vara med i bild, säger en tonårstjej till sin mamma.

 

Så, under tilltugg och förfriskningar deklarerar kvällens uppvärmare, Robins kompis, standup-komikern Fritte Fritzson, vad som gäller under inspelningen. Avstängda mobiler. Inga filmer på Youtube innan premiären på teve.

      – Vi kommer inte vara hemma förrän tidigast tio ikväll, berättar Arvid Nilsson, 62 år som kört några mil för att vara med om sin första tv-inspelning. Han och hans familj ska se programmet när det sänds om ett par dagar. Varför det, då har ni ju redan hört och sett allt?

      – Ja, men det är väl alltid kul att se hur det blir. Man kanske ser sig själv i rutan, vem vet?

 

Väl inne i studion ges mer förhållningsregler. Några måste flytta fram, det får inte vara tomma stolar i tv. Lågt skratt, högt skratt. Lång applåd, kort applåd. Allt ingår i Frittes uppvärmande standup-föreställning. Bara den är värd den föregående cykelturen.

      – Och så tänk på att det är lördag, fast det är torsdag idag, fortsätter Fritzson. Som om någon skulle våga avbryta och rätta Robin.

      Så görs en liten statistikkoll. Några har åkt från Kävlinge – de har chipspåsar med sig. Lite mer än hälften är från Malmö. Resten från andra delar av Skåne. Men ingen icke-skåning ger sig till känna. Nästan allihop har varit tv-publik förut. Några få är under 20 år.

 

Huvudpersonen kommer in och drar några skämt han också – Robin är i bättre form än någonsin. Dags för inspelning. Fläktarna slutar susa och publiken blir knäpptyst. Ljusrören släcks och det blir lite mysigare, fast inte som hemma i tv-soffan. Vinjetten går igång och Sven Melander gör en lysande insats i första sketchen. Robin kommer in igen glad i hågen och drar vitsar mot tv-kameran. För publiken gäller det att fatta snabbt trots allt runt omkring som distraherar. Det går inte att försent ensam flabba under inspelningen. Visst skrattas det mer här tillsammans med alla andra än hemma. Fast hemma får man skratta när man vill...

      – Bryt, ropar studiomannen Janne och Robin lommar ut igen bakom kulissen, inte lika glad i hågen längre.

 

Så körs det om från början. Publiken skrattar lika glatt åt sketchen som man precis sett och de nu reducerade skämten som Robin drar en gång till. Inspelningen är igång, allt går som på räls, Robin är rapp och helt klart värd eventuella småbesvär. Det bryts inte fler gånger förrän det så kallade alternativslutet ska spelas in och gästerna måste förses med boxarhandskar. Integrationsministern Nyamko Sabunis livvakt som hittills suttit gravallvarlig bredvid mig i publiken, får också vara med på ett hörn när skådespelaren Gustaf Hammarsten får stryk av den påhejade ministern. Livvakten ler mot kameran när slutvinjetten spelas upp. Några meter bort står hans kollega i mörk kostym och hörsnäcka i ögat, med samma stenansikte som när han kom. På lördag kan han avgöra om denna talkshowen var roligast live, eller om det hela upplevs bäst hemma i tv-soffan.

2009-10-02

 

LILL ERIKSSON


Robin tv/live i höst

En del internationella gäster dyker upp i Robins denna säsong. Till exempel medverkar den amerikanske komikern och imitatören Pablo Francisco den 10 oktober tillsammans med imitationsskickliga skådespelaren Rachel Mohlin.

      Lördagen därpå, den 17 oktober, medverkar den belgiske singer-songwritern Milow (Jonathan Vandenbroeck) som bland annat uppmärksammats för sina akustiska covers på kända låtar. Milow får sällskap av programledaren Peter Settman, aktuell med en ny omgång av Dansbandskampen.

      Senare i höst gästas Robins av komikern Al Pitcher från Nya Zeeland, Annika Lantz, Tina Nordström, Peter Wahlbeck, Maria Wetterstrand, Klara Zimmergren, Babben, Mark Levengood, Caroline af Ugglas med flera andra som tillkommer under säsongen. Robins spelas in på torsdagkvällar i tv-huset i Malmö. Information om publikbiljetter finns på programmets hemsida svt.se/robins.

Robins studio

Tämligen omysigt i Robins studio, men roligt ändå tyckte den skånska livepubliken under första inspelningen av säsong fem.

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007