Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Teatergrisar tränas, visas och slaktas

De danska skådespelarna Charlotte Fich, Paul Hüttel och Emmanuel Limal tillhör den mänskliga trion som spelar mot de sju grisarna.

TEATER. Grisfötter tassar omkring på scenen. Både professionella skådespelare och levande grisar repeterar just nu föreställningen ”Ach, du lieber”, mycket fritt tolkad efter H.C Andersens saga ”Svinedrengen”.

Det är en kontroversiell teaterföreställning med premiär på Det Biologiske Fakultet i Köpenhamn på fredag. Sju ekologiska frilandsgrisar har sedan de var åtta veckor gamla tränats på Det Nordsjællandske Griseakademi. De är nu ett halvår gamla och ska spela teater en dryg månad för att sedan slaktas och ätas upp. Deras öde är en del av själva evenemanget, som marknadsförs som ”en exklusiv gourmetafton”.

Upphovsmännen Willie Flindt och Thomas Hejlesen står för idén, medan Kasper Nørgaard Thomsen har skrivit manus. De menar att man sedan urminnestider alltid har hedrat bytesdjur i olika ritualer, innan det äts upp. Därför har föreställningens producent, Von Heiduck anlitat Meyers Madhus, för att direkt efter sista föreställningen slakta och sedan tillreda köttet så att det kan serveras i det efterföljande gourmet-evenemanget samma kväll på fakulteten. ”Här får såväl publik som matentusiaster möjlighet att smaka på föreställningens medverkande grisar... för att ge teatergrisarna ett festligt och värdigt farväl”, skriver de i ett pressmeddelande.

      Det Nordsjællandske Griseakademi grundades speciellt för föreställningen och där har grisarna fått träning av gristränaren Alexander Schwenn och hundtränaren Karen Frost Knudsen.

 

Tanken med pjäsen uppges vara att utmana de gängse uppfattningarna av människans relation till djur. Till föreställningen har man knutit professor Jan Ladewig från Det Biovidenskabelige Fakultet i Köpenhamn, som rådgivare när det gäller djuretik och djurvälfärd. Grisar föds upp uteslutande som föda för människor, men vi har Nasse som gosedjur och har börjat använda djuren som organdonatorer. Är vi kannibaler?

      Med föreställningen säger man sig vilja skapa debatt och på allvar sätta fokus på djur-människa-komplexet. Själv ställer sig producenten frågan om man kan tillåta sig att slakta och äta en ”huvudrollsinnehavare” i en konstnärlig produktion – även om det är en gris. Tydligen. Föreställningarna stöttas av danska statens Kunstråds Scenekunstudvalg och biljettförsäljningen är i full gång.

2009-10-13

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007