Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Finkultur och amerikanskt för unga nöjeslystna

 

Barnspecial: Vi har sammanställt ett urval av hösten och vinterns familjeevenemang i regionen.

FAMILJ. I höst finns allt från finkultur till lättsammare evenemang även för de minsta. På Dansstationen i Malmö visas redan på lördag familjeföreställningen Farfalle med TPO Company från Italien. På italienska betyder farfalle fjäril och dessa vackra varelser symboliseras på olika sätt genom hela föreställningen. Genom modern scenteknik skapas en virtuell upplevelse där barnen bjuds in att bli en del av fjärilens värld.

      Samma dag ges även föreställningen Total Twin, som är resultatet av ett svensk-litauiskt samarbete. Då tar svenska koreografen Claire Parsons upp en klassisk existentiell fråga: är jag ett unikt original eller finns det någon därute som ser ut precis som jag? Föreställningen vänder sig till en ung publik från 12 år och uppåt.

 

För de lite mindre barnen ger Operaverkstan i höst en repris av Den flygande trumman. Föreställningen flyttas tillfälligt till Kulturen i Lund, där en utställning om skaparen bakom figurerna, Lennart Hellsing, just nu pågår. I familjeföreställningen möter man de välkända typerna från Näppelunda; Krakel Spektakel, Opsis Kalopsis och Kusin Vitamin i ett dansant, rytmiskt och fantasifullt musikteateräventyr.

 

Next Generation

Next Generation med sina nya talanger.

FOTO: GUNILLA GÖRANSSON

 

Barn som sjunger om barn

För 20 år sedan antogs Barnkonventionen av FN:s generalförsamling. Barnens scen i Malmö tar nu tillfället i akt att fira detta under en hel dag där barnen står i fokus. Nästa helg står den unga sånggruppen Next Generation, som skrivit intelligenta texter om att vara barn i Sverige. Deras två första skivor har använts i klassrummen där låtarna tar upp tyngre ämnen som till exempel mobbing och utanförskap. Barnmusik brukar sjungas av vuxna eller barn som leker vuxna. Men här handlar det om barn som är barn. När de kommer till Skåne presenteras nytt material med lite tuffare framtoning, från kommande plattan "Ung revolution".

 

Spöket Laban

Lilla Spöket Laban - Buller & Bång.

FOTO: SANDREW METRONOME

 

Fjärde filmen om Laban

På filmfronten återses snart en kär gammal vän som kombinerar spänning med humor. På fredag är det biopremiär för den fjärde Labanfilmen "Lilla Spöket Laban – Bullar & Bång". Den här gången ska Laban och Labolina baka en kaka till efterrätten. Laban följer receptet men hans kaka blir liten, platt och tråkig. Labolina däremot gör lite som hon vill och kastar i vad hon känner för. Hennes kaka gör succé vid middagsbordet vilket gör Laban ledsen. Men ibland är det bra att följa receptboken, då blir kakan oftast mycket godare och framför allt inte full av oväntade överraskningar.

      Berättarröst är även i denna trekvartslånga film den prisbelönta skådespelerskan Maria Lundqvist. Illustration, teckningar och bakgrund är skapade av PennFilm, en grupp animatörer och illustratörer, ledda av den legendariske Per Åhlin (”Karl-Bertil Jonssons julafton”, ”Hundhotellet”). Filmerna baseras på böckerna om Spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg.

      Mera film i regionen blir det under höstens barnfilmsfestivaler. Den 19-25 oktober arrangeras Fluff, för ungar som vill se film i Lund och Smuff för småungar som vill se film i Malmö. Programmet är till stora delar gemensamt med film, seminarier och en förhandsvisning av Labanfilmen den 19 oktober. Under dagarna visas Mamman och den vilda bebin och Loranga, Masarin och Datarjang som en hyllning till Barbro Lindgren. Förutom helt nya filmer visas lite äldre guldkorn.

 

 

Snövit och sju miffon

Snövit och sju miffon.

FOTO: HELSINGBORGS STADSTEATER


Några barnevenemang höst/vinter 2009/2010

Bamse 3-13/10

Farfalle 17/10

Jag är en Tyrannosaurus Rex söndagar t o m 1/11

Giselle 9/10-7/11

Next Generation 24/10

Snövit och sju miffon 4/12

Trollguld 18/12-6/1

Disney on Ice 14-17/1

Farfalle

Farfalle.

FOTO: TPO COMPANY

 

      Kontrasten till detta helsvenska är storslagna och pompösa eveneamag som brukar signeras Feld Entertainment. Det är en av världens största underhållningsarrangörer som står bakom bland annat High School Musical The Ice Tour och barnmusikalen Disney Live. Från amerikanskt håll kommer snart den årliga Disneyturnén på is, med kylan senare i vinter. I mitten av januari får Redhawks lämna plats i Malmö arena för bland andra Lilo & Stitch, Lejonkungen, Ariel och många fler av barnens filmstjärnor. Musse och Mimmi får flyga med Peter Pan och Tingeling till Landet Ingenstans. Publiken tas med på en undervattenresa med den lilla sjöjungfrun Ariel och längs djungelstigarna med Timon och Pumba. Föreställningen blir varmare än väntat, när Lilo & Stitch tar med sig hela Hawaii och rockar loss till Elvis Presleys musik.

 

Jumba, Stitch och Pleakley

Jumba, Stitch och Pleakley på skrillor. FOTO: DISNEY ON ICE

 

 

Fantasyopera om troll

På operan i Malmö spelas Rossinis Askungen fram till den 14 november, men i veckan var det stor kickoff på stora scenen för ett helt annat evenemang. Det var inför repetitionsperioden av Mathias Lissmyrs och Henrik Lagercrantzs uppsättning av Trollguld, som ensemblen på 80-talet barn samlades där. Vid urpremiären den 19 december besätts scenen av elever från Malmö Kulturskola, Heleneholmsskolan, Drömmarna Hus och Malmö Operas barnkör - och masterstudenterna i opera, Carolina Tholander och David Hornwall, som sjunger Hovmästartrollen.       Fantasyoperan är en saga om ett grymt chefstroll, bortrövade barn, en modig pojke och en magisk bägare, som kom till efter att upphovsmännen vann tonsättartävlingen Opera Aperta som Malmö Opera utlyste 2006. Inför uppsättningen anordnas också ett par temakvällar. Den 4 november med etnologen Inger Lövkrona, som talar om Sägner - sagor som sägs vara sanna och den 16 november då litteraturpedagogen Karna Nyström berättar om "Nu tar jag dig, sa trollet!".

      Trollguld handlar om den föräldralöse Simon har vuxit upp i slottet. Han är klumpig och passar inte in. Under förberedelserna till en fest slår han sönder en bägare och blir utkörd av slottsfrun Elvira. Han hamnar hos trollen i skogen som under en sten i skogen håller fest. Han blir inbjuden att delta men en röst varnar honom. Simon springer därifrån med trollens bägare i handen. Föreställningen bygger på en gammal sägen om Maglestenen och Trolle Ljungby horn och pipa. Den väldiga Maglestenen, ett stort flyttblock ett par kilometer från Trolle-Ljungby, kastades av en jättedotter för att hindra kyrkobygget i Åhus. Varje julafton höjdes stenen upp på en guldpelare och under den firade trollen sin fest.

 

Stora familjesatsningen i Helsingborg baseras också på en saga. Stadsteaterns Snövit är en prinsessa med en styvmoder som drottning. Hennes allra viktigaste uppgift är att vara vacker. För att klara av det har hon en heltidsanställd stylist som använder alla medel – operation, injektion och krämer. En dag kommer prinsen på statsbesök från världens rikaste land. Och då måste ju slottet vara inrett enligt det senaste modet. Och drottningen måste vara perfekt. De sju funktionshindrade miffona som obemärkt arbetar på slottet och sköter marktjänstgöringen, blir utkörda.

      Regissören Dan Kandell försöker föra fram vad som händer när drottningen får höra att Snövit är vackrast i landet. Finns det någon mening med att leva om man inte är perfekt? Dramatikern Gunilla Boëthius har skrivit en modern klassiker utifrån Bröderna Grimms gamla folksaga. Hon ställer frågor om var gränsen går; mellan att vara normal och onormal, om vad som händer om man inte passar in i den perfekta mallen.

 

På danska sidan försvann alla biljetter i ett nafs när Bamse sist besökte Det Kongelige Teaters Gamle Scene. Nu är den danska nallebjörnen tillbaka för att lära sig att dansa "bamlett", under 12 föreställningar med hele Det Kongelige Teaters Balletskole på scenen. För de större barnen visas på samma plats den romantiska balletklassikern, Giselle. Det är ett tvättäkta kärleksdrama som tonårsungarna och deras kompisar ser gratis om det bara finns tillräckligt med vuxna som följer med.

 

I Helsingborg i höst provar barn och unga att spela musik, testa digitala medier, skapa konst, spela teater och dansa i olika workshops i evenemanget Kombo på Dunkers kulturhus. På helgerna visas söndagsteatrar för 4-8-åringar och så sjunger 6-åringar och äldre i Allsångsverkstaden. Under FN-veckan visas den prisbelönta musikteaterföreställningen ”Jag är här nu”, där pop blandas med världsmusik . Den handlar om att vara där man är och känna det man känner. Den spelas också in som tio avsnitt i Sveriges Radios Barnradio.

 

Tänkvärd är också Öresundsteaterns föreställning ”Jag är en Tyrannosaurus Rex”, som riktas till regionens mellanstadieungar på Landskrona Teater. Rex spelas av skådespelaren Per Ullberg, som tillsammans med Anders Kungsman skrivit manus. Per var, precis som Rex, väldigt ensam som barn och kunde få riktiga utbrott hemma.

     – I vuxen ålder ser jag att det handlade om en kamp att bli sedd i en familj som inte förmådde att se. Kan man inte vara bäst så kan man åtminstone vara bäst på att vara sämst. Alla vill ju vara bra på något, säger han. Det blir en visuell föreställning där man med hjälp av projektioner, skuggteater och dockor, berättar en spännande historia, både rolig och otäck.

2009-10-16

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007