Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

Våldskamp blir nöje tack vare publiken

 

Brottarna slängs hit och dit. Publiken skriker sig hes. I höst debuterar en variant av amerikanska wrestlingen i Skåne. Det är nybildade föreningen Wrestling Syd som underhåller publiken med svensk så kallad pro wrestling.

Utan publik som buar eller jublar åt brottarna, blir wrestling meningslös menar nya skånska föreningen.

FOTO: BENJAMIN GOSS

 

Wrestling beskrivs av utövarna

som ett skådespel i idrottsmiljö. Men det är inte en sport och inte heller en tävling. Och i Malmö visas matcherna i klubbmiljö. Enligt arrangörerna är wrestling en underhållningsform med syftet att skapa spänning och dramatik.

Vanligtvis möter två brottare varandra där en framställs som ond (heel) och en som god (face). Evenemangen är framförallt stora i Nordamerika, Sydamerika och Japan.

WRESTLING. I helgen förbereds för slagsmålsshow på Tangopalatset i Malmö. ”Wrestling är inget för finsmakare”, skriver den nya brottarföreningen på egna hemsidan, men tillägger att det är underhållande. I dom här kretsarna vill man inte höra talas om att wrestling är på låtsas, utan bedyrar att brottarna visst känner smärta i varje slag och att de tappar andan i varje kast.

      – I wrestling är allt överdrivet, säger dock föreningens ordförande Dan Ahtola. Han har själv brottats i flera år, bland annat i skandinaviska landskamper under namnet Killer Karlsson. Enligt honom är wrestling den ultimata underhållningsformen, som blandar spänningen i teatern med det fysiska, genom smockor och blodutgjutelse.

      – Du kan jämföra wrestling med balett, eller med kampsport, men också med det teatrala i en såpopera. Inom wrestlingen är man inte rädd för att överdriva. För att bli en bra wrestler måste man ha attityden att man är större, starkare och snyggare än alla andra, säger Dan Ahtola.

 

Uppgjord fight

Men föreställningen som många har, att man slår i luften och att blodet inte är på riktigt, stämmer inte enligt utövarna. Däremot vet brottarna alltid hur det ska sluta. Att det minskar trovärdigheten tycker inte Ahtola är något problem. Han jämför brottaren med skådespelaren som också arbetar efter ett manus – och ändå har en fascinerad publik.

      På lördag är det Bad Buddha som går huvudmatchen mot Hank Havoc. Ytterligare fyra slagsmål ska klaras av under evenemanget som körs i klubbmiljö, med musik och öl. Killer Karlsson ska möta Kapten Knoge. Efter matcherna kan publiken mingla med sin favoritbrottare vid ringside. Men under matcherna ges dock rådet att inte stå för nära ringen. Åtminstone inte om man vill undvika blodstänk på festblåsan.

2009-11-06

 

LILL ERIKSSON

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007