Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Halv miljon till skånsk kultur på recept

Stand up

Redan på 1970-talet öppnade medicinaren Patch Adams sitt institut där humor var en del av behandlingen. Modern ståupp har möjligen också goda hälsoeffekter.

 

HÄLSA. Idag blev det klart att regeringen skjuter till den halv miljon kronor som tidigare utlovats för att testa kultur på recept i Skåne. Därmed kan försöksverksamheten med kultur som medel för att förebygga och förkorta sjukfrånvaro starta. Försöken ska bedrivas under ett års tid vid en primärvårdsenhet i Helsingborg och inleds redan i år.

      Tanken är att erbjuda deltagande i kulturaktiviteter som komplement till annan behandling och rehabilitering.

Det kan till exempel röra sig om teaterbesök eller eget kulturellt skapande. Politikerna hänvisar till forskning som visat på ett positivt samband mellan deltagande i kulturverksamheter och en individs hälsosituation.

      – Vi vet att sjukdomar drabbar människor på olika sätt och i olika stor utsträckning leder till sjukfrånvaro. Yttre faktorer, exempelvis sociala aktiviteter, kan ha betydelse för denna koppling, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

      Målgruppen är patienter inom diagnosgrupperna lätta och medelsvåra depressioner, stress, ångest, långvarig smärta över tre månader i rygg, axlar, nacke, samt generaliserad smärta. En slutrapport ska lämnas till Regeringskansliet senast den 1 juni 2011.

      – För mig är det viktigt att kulturen finns överallt, i skolan, i vården och i våra offentliga rum. Vi vet att kultur ger hälsa. Jag är övertygad om att den kan skapa viktiga mervärden i samverkan med andra samhällsområden, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

2009-11-10

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007