FESTIVAL. Data om omsättning, betyg med mera bygger på en turistekonomisk utredning som Turismens Utrednings Institut, TUI har gjort på uppdrag av staden och Region Skåne. Den är ett verktyg som används flitigt i festivalens marknadsföring. Rapporten baseras på 209 intervjuer med besökare under sex av festivalens åtta dagar. De svar man fått in är för lite för att ge en riktig bild. Så är fallet även vid flera andra utredningar som TUI gjort åt olika skånska kommuner, i rapporter som finansieras av skattebetalarna. Varför intervjuas inte fler människor om man nu vill ta fram en seriös rapport? Är det ni eller beställaren som sätter begränsningen?
– Vi har gjort 400 skattningar också, säger Karin Olsson, rapportens författare och projektledare vid TUI. Men är det okej att använda statistik som man inte vet om den stämmer?
– Ja, det känner jag att vi kan göra. Det innebär inte så stora skillnader jämfört med om vi skulle ha frågat 1 000 personer.
En expert på statistik hittar flera svaga punkter som gör de turistekonomiska rapporterna mindre tillförlitliga.
– Tyvärr gäller nog allmänt beträffande denna typ av undersökningar, att de görs lite amatörmässigt, beroende på brist på pengar och kvalificerad personal. Syftet med dem är väl oftast inte någon seriös kunskapssökning utan bara för |

FOTO: ARKIVBILD/EVENTNEWS
att bekräfta redan fastställda mål, säger Mats Hagnell, lektor emeritus vid Statistiska institutionen, Lunds universitet. Enligt honom får man självklart större säkerhet med större urvalsstorlek.
– Väsentligt för slutsatsernas giltighet är också att urvalet är slumpmässigt. Det framgår inte klart i rapporten.
Om man väljer att lita på rapporten, ska 81 procent av besökarna vara hemmahörande i Skåne.
2009-11-20
LILL ERIKSSON
Fotnot. Läs hela TUI:s rapport.
|