Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Alla spelar Carmen i ny dans-teater-opera

TEATER. En historia från en tid och en plats där kniven aldrig var långt borta. Så beskrivs kammarspelet om kärlek – Carmen, som just nu repeteras för fullt vid Malmö stadsteater. Det blir urpremiär för Thaliaprisade Kajsa Giertzs mycket speciella föreställning på lördag.

     – En under-huden-studie av operornas opera. En operett med tragiskt slut, säger regissören Kajsa Giertz. På Intimans scen syns bland andra Marianne Mörck i en av huvudrollerna. Under det senaste året har hon turnerat med den egna föreställningen Allt ljus på Mörck och tidigare också medverkat i Arlövsrevyn och på Fredriksdals Friluftsteater.

     Även i detta kammarspel handlar Carmen om det klassiska - att strunta i alla hämmande känslor av plikt och ansvar och kasta sig ut i passionen. Eller att gå till jobbet, gifta sig klokt och vårda sin mammas goda tanke om ens karaktär. Men den här gången sätts Carmen upp som en dans-teater-opera, fortfarande med den kända musiken. Det blir en queerversion där alla sju skådespelarna – både manliga och kvinnliga – går in och ut ur alla rollerna. Alla spelar Carmen, Don José och de andra.

     – Carmen är inte en berättelse om en stark kvinna, utan om svaga män, säger Kajsa Giertz som återigen samarbetar med dramatikern Marina Steinmo. För ett par år sedan satte de tillsammans upp den prisbelönta föreställningen Snövit på Hipp. Carmen spelas fram till och med den 25 mars.

2009-11-25

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Carmen spelas också i den klassiska operaversionen på Det Kongelige Teater i Köpenhamn fram till sommaren 2010.

Carmen

Rollen som Carmen spelar alla i Malmöteaterns ensemble.

FOTO: PETER WESTRUP

 

Share |

Om Carmen

Med sin färgsprakande musik och spännande handling bland spanska romer, soldater, smugglare och tjurfäktare är Carmen världens mest spelade opera. Musiken är komponerad av fransmannen Georges Bizet. Texten är skriven av Henri Meilhac och Ludovic Halévy, och är baserad på Prosper Mérimées kortroman Carmen. Operan uruppfördes i Paris 1875

och i Sverige hade den premiär på Operan i Stockholm 1878. Carmen arbetar på cigarettfabrik i Sevilla. Efter ett slagsmål på fabriken fängslas hon. Soldaten Don José hjälper henne att fly. Han blir besatt av Carmen och hon lovar honom sin kärlek. Don José sviker sin trogna bondflicka Micaela för Carmen, men Carmen överger Don José för toreadoren Escamillo. Don José blir rasande och dödar Carmen.

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007