Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Byggplats Lorangas nya hem på Hipp

Loranga och Dartanjang.

Livsnjutaren Loranga och idésprutan Dartanjang har lösningar på livets alla problem. FOTO: LILL ERIKSSON

 

Se film!”Loranga, Masarin och Dartanjang”, Hipp i Malmö.

Se film!Presentation ensemble

 

 

TEATER. I Malmö bor Loranga, Masarin och Dartanjang provosoriskt intill ett bygge. Och korvgubben har ersatts av en korvgumma. Annars är allt sig väldigt likt.

      Ska man skriva barnböcker är det bra att heta Lindgren i efternamn. Sedan författardebuten 1965 har Barbro Lindgren skrivit hundratalet böcker, alltså fler än Astrid Lindgren som en gång som förlagsredaktör refuserade Barbros debutmanus. Barbro har skrivit såväl poesi som prosa, för både barn och vuxna. Men mest känd är hon för sina barn- och ungdomsböcker. De två böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang är nog de som mest förknippas med Barbro Lindgren. Sedan första boken kom ut 1969 har den humorfyllda berättelsen lyssnats på, setts på tv och dramatiserats på teater och opera.

 

Ensemblen på Malmö stadsteater prickar precis rätt i sina tolkningar av de roliga figurerna. Kanske gillar vi dem så mycket för att vi vill vara mer som dem. Det samma gäller historian. Ingen vill se den perfekta familjens vardag. Här ryms livets små och stora problem. Och lösningarna är alltid fantasifulla, så långt bort man kan komma från allvar och präktighet.

      Barbro Lindgren bjuder på en både magisk och kaotisk värld. Enligt henne är berättelserna hämtade ur verkligheten, med hennes egen familj som modell. På Hipp är regissören Ada Bergers mål inte att spela upp boken på scen. Hon vill fånga berättelsens själ.

      – Den som är bekant med Barbro Lindgrens universum kommer inte att bli besviken. Pjäsmanuset har tagits fram under hennes granskande blick, och hon har ”välsignat” vartenda ord som skrivits. Under arbetets gång har hon dessutom lagt till ett och annat eget, säger hon. Behöver familjen skratta? Missa då inte den här föreställningen – urpremiär den 5 december och spelas fram till och med den 7 februari.

2009-11-30

 

LILL ERIKSSON

 

Share |

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007