Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Ghost Forest

Konstinstallationen Ghost Forest har flyttats från Trafalgar Square i London till klimatmötet i Köpenhamn. FOTO: CONOR MASTERSON

Evenemang för klimatet

 

MILJÖ. De som vill engagera sig men inte får medverka på själva klimattoppmötet i Köpenhamn har en massa evenemang runt omkring att välja mellan. Tanken med alla kringevenemang är att låta vanliga människor medverka runt toppmötet den 7-18 december under ordnade former.

      Till sidoevenemanget Klimaforum09 kommer fiskare från Eritrea, och indianer från Amazonas och många andra för att berätta om hur klimatförändringarna har påverkat dem.

      Arrangörerna tror på 10 000 besökare om dagen under den andra mötesveckan. Det är då det verkligen börjar hända saker inne på Bella Center, där det officiella klimatmötet COP15 arrangeras för 192 länders deltagare.

 

I Christiania hålls i motsats till toppmötet ett ”klimatbottenmöte”. I ett stort cirkustält på området berättar representanter från olika ursprungsbefolkningar om hur man kan leva i jämvikt med naturen. Det internationella nätverket Climate Justice Action vänder sig emot att bara topparna ska styra och menar att lösningarna kommer från folkrörelser och globala rörelser som byggs nerifrån. Istället för att försöka storma mötet där inne har man bokat in mötesdeltagare som ska komma ut och delta i ”Peoples Assembly”.

 

Under 2009 har ungdomar i Norden mellan 15-19 år gjort egna kortfilmer om klimatet, i filmtävlingen Reclimate. Nu är det dags att visa vinnarfilmerna, som först visas på FN:s klimattoppmöte den 8 december och sedan på Panora i Malmö den 9 december.

      Kreativiteten finner inga gränser under de här veckorna. Greenpeace och festivalen CPH:DOX bjuder på gratis klimatfest på Store Vega i Köpenhamn. Där läses också upp människors kärleksförklaringar till framtiden. På sajten loveletterstothefuture.com, kan alla skriva in sådana och sedan sparas de 100 bästa ned i ett mikrochip som ska förvaras förslutet i Köpenhamns byrum de kommande 100 åren.

 

Det arrangeras också en gemensam hungerstrejk under COP15:s första dag. På måndagen uppmanar konstfestivalen New Life Copenhagen till fasta under ett 24 timmar långt socialt experiment.

      – Vi vill inte bara skicka en signal om klimatkrisens allvar och direkta konsekvenser för många runt hela världen. Det kommer också vara en okänd och kanske viktig upplevelse för många. För om man aldrig har varit riktigt hungrig, kan man då förstå begreppet svält, undrar Martin Rosengaard vid New Life Copenhagen, som också står bakom inackorderingen i privathem för toppmötets gäster. Evenemangen stöttas av bland annat Statens Kunstråd, Statens Kunstfond och Kulturkontakt Nord.

 

Konstfestivalen och den danska konstnärsgruppen Superflex genomför ett socialt experiment de här veckorna och erbjuder klimatgäster teckna kontrakt om sin egen begravning under toppmötet. Det är den svenska biologen Susanne Wiig-Mäsak som står bakom en ekologisk begravning med mindre klimatpåverkan än vanligt. Metoden innebär att kroppen fryses ned med hjälp av nitrogen, det vill säga syre och kväve. Sedan utsätts kroppen för vibrationer och den omvandlas till stoft – metaller kan lätt rensas bort och sedan kan förmultningsprocessen sköta resten.

Klimatevenemang Köpenhamn

7-18/12

Bright Green Expo, en upplevelsepark och utställning om klimatvänlig teknik, den 12–13 december på Forum, arrangör Dansk Industri (www.brightgreen.dk).

Demonstration den 12 december, 250 organisationer från 45 länder står bakom, startar vid Christiansborgs Slotsplads kl 13, går till Bella Center (www.12dec09.dk).

Hit the production, i Köpenhamns hamn, arr Climate Justice Action (www.climate-justice-action.org) den 13 december.

Hopenhagen Live, klimatrelaterade evenemang, debatter och konserter, 7–18 december, arr Köpenhamns kommun, på Rådhuspladsen, (www.hopenhagenlive.dk)

Klimaforum09, alternativt klimatmöte, 7–18 december, i och omkring DGI-byen på Vesterbro i centrala Köpenhamn (www.klimaforum09.org). Klimatbottenmöte, den 5–18 december på Christiania (www.christianiaskulturforening.dk).

Peoples Assembly utanför toppmötet på Bella Center den 16 december.

ReClimate – filmer för klimatet, debatt: vad står på spel i Köpenhamn? Biograf Panora S:t Gertrudsg 4 Malmö Onsdag 9 december kl 19.

Symbolisk flodvåg, Flood for Climate Justice, i centrala Köpenhamn den 12 december, arr Friends of the Earth (www.foei.org).

 

 

 

 

Mer inriktat på konstinstallation är Ghost Forest på Thorvaldsens Plads i Köpenhamn. Den skotska konstnären Angela Palmer kommer direkt från Trafalgar Square i London där hon visat upp tio enorma trästubbar, med rötter och allt som har hämtats från en tropisk regnskog i Västafrika. Stubbarna kommer från Suhuma skogen i västra Ghana, där 90 procent av landets regnskog gått förlorad. Sju av rotverken sägs höra till träd som vält i stormar - nu har de placerats på vars ett podium på torget för att visas upp fram till och med den 16 december.

      – Budskapet är inte ännu ett domedagsscenarie, utan innehåller ett budskap om hopp och optimism för framtiden, säger Angela Palmer.

 

Även de sydsvenska församlingarna engagerar sig och det lär höras på Luciadagen. Då ska kyrkklockorna slå 350 gånger över Skåne och Blekinge. Antalet ringningar symboliserar den koldioxidhalt i atmosfären, det vill säga 350 koldioxidmolekyler per miljon som anses vara gränsen för att kunna hålla den globala uppvärmningen under två grader och därmed förhindra kraftiga förändringar i klimatet. Lunds stift arrangerade också en pilgrimsvandring öppen för alla som en manifestation för klimatet i helgen. Vandringen gick från Lunds domkyrka på lördagsmorgonen, men man tog tåget över bron innan målet nåddes. I domkyrkan i Köpenhamn möttes pilgrimer från alla väderstreck under söndagen.

      – Det behövs ett starkt tryck från folk och rörelser för att politikerna ska våga fatta de radikala beslut som är nödvändiga, säger Torrid Bengtsson, miljösamordnare på Lunds stiftskansli. Från svenskt håll seglar också Briggen Tre Kronor med aktörer inom politik, regioner, näringsliv, miljö- och ungdomsorganisationer och forskning som vill bidra till klimatfrågans lösning. Briggen brukar vara med vid olika evenemang för att lyfta fram miljöfrågor och låter bland annat besökare ta korta provturer.

2009-12-07

 

LILL ERIKSSON

 

Share |

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007