Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Filmmusik dirigerar dansk fyrverkerifestival

 

RAKETER. När årets sista dagar räknas ned på Tivoli i Köpenhamn kommer det synas lång väg. I alla fall om det är klart väder. Nu handlar det här inte om en vanlig avsmällarkväll hemma på gatan. För fjärde gången arrangerar nöjesparken en fyrverkerifestival de fem sista dagarna innan nyårsafton och då ska det smällas av uppemot 130 kilo ren krut, i form av kometer, solar, luftbomber i ett inferno av ljus och färger. De största ljusbomberna når upp till 120 meters höjd och lär därmed ses också från den svenska sidan sundet. Enligt Tivoli produceras fyrverkerierna i Spanien, där ihopsättandet av den explosiva varan är en gammal hantverkstradition. När raketerna kommer till Köpenhamn tar det åtta timmar för fyra man att montera allt.

 

Lägg sen lite filmmusik på det. Celine Dions ”My Heart Will Go On” från filmen ”Titanic”, dirigerar en kaskad av smällar. Star Wars-musiken en annan. Även John Williams musik till Indiana Jones-filmerna och Hans Zimmers toner i ”Pirates of the Carribean” spelas i takt till smällarna under fyrverkerikvällarna i Köpenhamn. Varje kväll har sitt årtionde som tema, med start för 70-talet den 26 december.

      – Det är en enorm utmaning för mig att tolka de kända pop- och filmklassikerna och samtidigt hitta nya sidor av musiken, säger fyrverkerimästaren Gunnar B Knudsen. Han har specialiserat sig på att arbeta med just musik. Ny teknik gör det möjligt att avfyra så att det smäller precis på önskad ton. Annan filmmusik som han funderat har gått från E.T. till Blade Runner. Men nu efter två tre veckors förberedelser är programmet satt och det blir fem helt olika föreställningar.

2009-12-21

 

LILL ERIKSSON

 

Share |

Fyrverkerifestival på Tivoli.

 

Fyrverkerifestival i Köpenhamn

26/12 – 1970 Star Wars - John Williams

27/12 – 1980 Indiana Jones - John Williams

28/12 – 1990 Titanic: My heart will go on - Celine Dion

29/12 – 2000 Pirates of the Carribean - Hans Zimmer.

30/12 – Nyårsfyrverkeri utan musik.

Avfyrning samtliga dagar kl. 18 från Konsertsalens tak på Tivoli.

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007