Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Oskuld

FOTO: MELANIE MEDERLIND

Sverigepremiär i Lund

TEATER. De två illegala invandrarna Elisio och Fadoul ser en kvinna drunkna, men låter bli att hjälpa henne av rädsla för att bli utvisade. Franz trivs så bra som begravningsentreprenör att han tar jobbet med sig hem. Hans fru Rosa vill ha barn, men får i stället ofrivilligt sin mamma som inneboende. Så beskrivs några av ödena i den framstående tyska dramatikern Dea Lohers pjäs Oskuld som har Sverigepremiär i Lund den 28 januari.

 

Musik och videoprojektioner

Det är en berättelse om verkligheten i Europa i dag, i en stad som drabbats av en oförklarlig självmordsvåg. Pjäsen ackompanjeras av popgruppen Airs musik. En filmduk med videoprojektioner tar publiken med till rum utanför det vackra och mäktiga kyrkorummet som utgör scenografin. Det här är en kostnadseffektiv föreställning där de sex skådespelarna tillsammans gör 26 roller. Förutom Marika Lagercrantz är Hampus Björck, Tobias Aspelin, Isak Hjelmskog, Marie Robertson och Monica Stenbeck hela tiden synliga för publiken, men i olika skepnader. Melanie Mederlind regisserar en både drastisk och humoristisk föreställning där man ställer sig frågan ”Kan man välja sitt öde – eller väljer någon åt oss?”

      – Dea Loher skriver politisk teater med en språklig skönhet, grymhet och humor, som kompromisslöst söker sanningen i tillvaron och berättar om människans vilja till överlevnad, säger Melanie Mederlind. Det var hon som regisserade Sverigepremiären av Kvinnan från förr av Roland Schimmelpfennig på Helsingborgs stadsteater i höstas. Melanie fick Region Skånes kulturstipendium 2004. Först tyckte hon det här manuset var för politiskt korrekt, men ändrade sig när hon en andra gång läste om människorna som kämpar i underläge och lyckas finna ljus i tillvaron.

2010-01-14

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Turnéplan Öresundsregionen: Lund (28/1) Malmö (30/1) Halmstad (1/2) Osby (2/2) Simrishamn (5/2), Helsingborg (8/4).

Share |

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007