Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Känsloladdat teaterspel lindrar smärta

FORSKNING. Det forskas mer inom kulturhälsa, bland annat med deltagande av skådespelare från Dramaten och forskare vid Uppsala universitet. De har jobbat tillsammans i ett forskningsprojekt där man nu ser att fibromyalgipatienters smärta kan lindras om patienterna får spela teater med starka känslouttryck.

      – Detta är otroligt spännande med mätbara resultat efter denna typ av behandling, säger Eva Bojner Horwitz, forskare i socialmedicin vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap och ansvarig för studien som nu publiceras i den amerikanska vetenskapliga tidskriften The Arts in Psychotherapy.

 

Smärtforskarna och de professionella skådespelarna Marie Göranzon och Jan Malmsjö har tränat patienter med fibromyalgi och stressrelaterad smärta i att spela ut starkt laddade texter på en teaterscen. Patienterna har använt både kroppen och rösten, sedan har de fått tolka sina känslouttryck från videofilm och gjort en uppskattning av både hälsa och smärta. Patienterna har också tillsammans sett en teaterpjäs med starka känslomässiga uttryck för att bedöma sin hälsa.

      Efter tre månaders teaterspel hade patienternas smärta minskat samtidigt som deras självupplevda hälsa hade ökat. Forskarna menar att laddningen på patienternas känslomässiga uttryck ökar signifikant när patienten får spela mot en skådespelare, jämfört med att om de spelat ut texten utan skådespelare.

 

Det verkar alltså finnas ett samband mellan starka känslouttryck och minskad smärta. Nu tycker smärtforskarna att uttryckande konst, särskilt att uttrycka sig känslomässigt med hjälp av en skådespelare, kan användas i terapeutiskt syfte, även vid andra smärttillstånd. Eva Bojner Horwitz anser att kultur är en mycket outnyttjad resurs inom dagens smärtbehandling.

      – Förhoppningsvis kan studien bidra till fler samarbetsformer mellan skådespelare och konstnärliga terapeuter och vårdpersonal och stimulera kulturhälsan på bredare front i Sverige och i utlandet, säger hon.

2010-03-17

 

LILL ERIKSSON

 

Share |

 

Jan Malmsjö

Artisten och skådespelaren Jan Malmsjö har hjälpt forskare och patienter att hitta nya sätt för smärtlindring.

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007