Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Skånska evenemang på gång 2010

SKÅNE. Planerar du redan semestern - då kanske du vill ha lite koll på vad som händer i regionen framöver? eventnews.se har tagit del av regionens alla evenemangsnyheter 2010. Här följer de nyheter som presenterades av Region Skånes bolag Tourism in Skåne vid TUR-mässan i Göteborg i förra veckan. Mer information om respektive evenemang finns på regionens hemsida.

 

Øresundsbrons 10-årsjubileum
Den 1 juli fyller Øresundsbron och Öresundsregionen 10 år, ett jubileum som firas under hela 2010. Broloppet den 12 juni får 30 000 löpare att springa från Köpenhamn till Malmö över Øresundsbron. Den 13 juni genomförs en seglingstävling - Matchrace i Öresund - från Malmö till Köpenhamn. De kungliga familjerna i Danmark och Sverige har inbjudits att delta. Den 16-31 okt sätter arrangemanget Music and Art Around 2010 fokus på regionen som centrum för musik och samtida konst. Øresundsbrons födelsedag firas den 1 juli med ett festligt arrangemang vid brons landfäste på Lernacken i Malmö. Programmet är fortfarande hemligt. Mer information om 10-årsjubileet finns på www.oresund10.com

 

Mat

Matrundan Österlen 2010
Projektet Matrundan startade för två år sedan och lät tala om sig över landet. Årets Matrunda pågår 8-16 maj Matrundan har cirka 30 medlemmar: restauranger och gästgiverier, gårdsbutiker med fisk, kött, bröd, choklad, grönsaker, bär,
frukt och kryddor. Vingårdar och trädgårdskaféer, utrymme för kultur kopplad till gastronomi. Det blir dryckesprovningar, föreläsningar, avsmakningar och en hel del kulinariska överraskningar. 

 

Sparrismuseum på Österlen
I maj invigs Sveriges första Sparrismuseum, inrymt i den elva kvadratmeter gårdsbutiken på Sparrisgården vid Skillinge på Österlen. Sparrismuseet är öppet under sparrissäsongen, från början av maj till midsommar.  

 

Matvandringar

Här är några av alla de matvandringar som nu finns i Skåne:
Ekologisk vandring i fårens spår, Bjärhus, Klippan www.bjarhus.se
Kryddfältsvandringar hos Österlenkryddor, Ystad www.osterlenkryddor.se
Matvandring på Bjäre www.tantgron.net   www.graffa.se  www.turist.engelholm.se
Matvandring på Kullaberg www.kullabergsmatvandring.se
Matkaravanen, Möllevångstorget, Malmö www.matkaravan.nu
Matvandring med Monica Frangeur på Österlen. www.upplevonjut.se
Matvandring på Bjärehalvön www.tantgron.net
Vandring bland örterna i Bäckdalens Växthus, Båstad basilika@basilika.nu
Brovandring med matstationer i Ängelholm www.turist.engelholm.se
Honungsvandring på Gillastigs Honungsgård, Söderåsen www.gillastighonung.se
Kulinarisk julvandring i Lund med Jacques Schultze  turistbyran@lund.se

 

Ölfestival på Stockeboda Gård

på Österlen 13-14 maj       
Efter invigningen Gårdsbryggeriet kl 13 ringer Jesper Aspegren in festivalen i gårdens vällingklocka som hänger högt över nocken på Stockeboda stenlängor. Varannan timme hålls två parallella specialöl-provningar. Bryggningen är igång i bryggeriet och bryggaren finns på plats för att visa hur ölbryggningen går till och svara på frågor. Det blir även ölservering från flera barer och en marknad med en samling på 60 000 öletiketter. Världsmästaren i linedance Jonas Dahlgren, lär ut en specialskriven ölrelaterad linedance. Under fredagen avgörs också Skånska mästerskapen i hembryggd öl. Båda dagarna avslutas med tältfest och livemusik till Pedalens pågar. 

 

Ekologisk festival - Mossagårdsfestivalen 18-20 juni, Veberöd
2010 följer Mossagården upp fjolårens festivalsuccé. Tredagarsfestivalen är inriktad på hela familjen med musik, ekologisk mat, aktiviteter för alla åldrar, stora och små djur och ett festivalområde i en annorlunda miljö. Möt Trollmor, trädfén, trädberätterska, spel & lekar, hästar – både stora och små, riddarspel, klättervägg, instrumentverkstad i skogen, barnteater, gotländska lekar och pyssel.
Opera är ett nytt inslag under festivalen 2010. Operasångare sjunger duetter tillsammans med sopranen Maria Hintze . Fler artister: stand-up komikern Peter Wahlbeck, skönsjungande jazzmusikern Miriam Aïda, nyligen skivaktuella singer-songwritern Nilla Nielsen, skönrockande Psyckadeli, glädjespridaren Peter Elmberg och de 15-åriga Veberödstjejerna från bandet VA!? För den som vill följa Kronprinsessan Viktorias bröllop finns det en storbilds-TV på området!

 

Trädgård

 

Kungligt tema på Sofiero slott och slottsträdgård, Helsingborg. Sofiero deltar givetvis också i årets kungliga bröllopsyra. I sommarens stora utställning visas kungliga kärleksyttringar under seklernas gång. ”Acts of Love ” öppnar den 5 juni och bjuder på historiska tillbakablickar som varvas med nutida händelser och skeenden som intresserat, inspirerat och fascinerat.
På bröllopsdagen den 19 juni bjuder man in till bröllopspicknick framför slottet, och alla kan på storbildskärm vara med när Victoria säger ja till sin Daniel.Sofieros bröllopstema 2010 belyser också 200-årsjubileet av Jean Baptiste Bernadottes landstigning i Helsingborg. Ett jubileum som för övrigt firas i Helsingborg under hela året med olika arrangemang.

Andra höjdpunkter på Sofiero
16 maj – SofieroClassic
29-30 maj – Rhododendrondagar
12 juni Konsert med Mark Knopfler
5 juli Konsert med John Fogerty
27-29 aug - Den stora trädgårdsfesten
6-7 nov Ljusstämning

 

Höjdpunkter på Fredriksdals Museer och Trädgårdar 
3-4 juli Rosfest
21 augusti - Mat i kvadrat
26 september - Mikaeli marknad
3-5 december – Jul på Fredriksdal

Pelargonpassion i Vinslöv
På Pelargonhuset på Flädergården i Vinslöv finns det mer än 750 sorters pelargoner. Det finns gula, randiga och med två och trefärgade blad, kombinationer som man knappast kan tänka sig. Från påsk är det full fart i växthuset. Det börjar med en Sticklingsfest under påsken och 13-20 maj visar fotografen Gith Hanzon sina Pelargonfotografier.  I växthuset blir det en utställning om Vildpelargoner, pelargoner som stammar från Linnés tid.
På Flädergården hittar du också egenodlade och egenproducerade fläderprodukter och i kaffestugan serveras specialiteten Fläderblomsvåfflor. I sommar dyker det också upp pelargonkakor.

 

Slow garden – i Åbergs trädgård, Öja, Ystad
Nu startar ”slow garden” på Åbergs Trädgård i Öja. Här erbjuds föreläsningar, kurser och rundvandringar. Med utgångspunkt i den världsomspännande slowrörelsens förhållningssätt används trädgården och andra utemiljöer för avkoppling och kreativitet. Slow garden vill inspirera till ett långsammare tempo och en nära relation till naturen och trädgård. Bakom slowgarden står Emily Drameus, beteendevetare, fil. mag. i psykologi. Emely är uppvuxen i familjeföretaget Åbergs Trädgård med trädgårdsarbete som en naturlig del av tillvaron.


Gunnel Carlson guidar skånska trädgårdsresor
Följ med på en trädgårdsresa till Malmö och Skåne med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson som guide.
14-16 maj är temat sparris och pioner. Besök i en av Sveriges främsta privata Rhododendronträdgårdar, i Gunnels egen trädgård i Arlöv, Åbergs Trädgård utanför Ystad och hos sparrisdrottningen Karin von Schenk på Österlen. Dagen avslutas hos konstnären Helge Lundström i Gislöv, där dottern Emma Karp-Lundström visar runt.
2-4 juli är temat rosor. Besök i Pildammsparken i Malmö och Drottning Silvias rosenträdgård, Rosariet vid Klostret i Ystad och Wallströms Plantskola.
17-19 sept går turen till familjen Pierces fantastiska höstträdgård, till Kivik med äppelprovning och Orelunda gård med sin charmiga gårdsbutik. Det blir även besök hos familjen Mandelmann. Alla turerna avslutas med ett besök på vackra 1800-tals gården Katrinetorp i Malmö.

 

Andra evenemang

 

Lundakarnevalen 21-23 maj
Lundakarnevalen är Sveriges största studenthändelse, en unik företeelse som började sin historia redan 1849. Sedan dess har allt större skaror vallfärdat till Lund under några härliga majdagar för att se, andas och uppleva den karnevalskänsla som uppstår vart fjärde år i Lund. Utöver det klassiska karnevalståget har olika förlustelser blivit permanenta inslag i Lundagård, däribland revy, spex, show, cirkus, kabaret, film, barneval, konserter och en mängd mindre tältnöjen. Alla med det gemensamma syftet att glädja och roa såväl karnevalister som besökare.  Alla Lundakarnevaler har av tradition ett tema
I år är det Rätt&felkarnevel, ett tema som är öppet för tolkning. 2006 såg drygt 400 000 människor tåget och omkring 120 000 personer besökte området i Lundagård.

 

Halmfestival YstadÖsterlen
Förra årets Halmfestival på Österlen blev en succé. Nu rullar det på. I år blir evenemanget ännu större. Den 4-5 september 2010 blir det VM i halmbalsrullning på Bollerups borg. I år deltar drygt tio nationer och arrangörerna räknar med en storpublik . I samband med VM-tävlingen genomförs en Country Fair med tema halm. Den här helgen startar också tävlingen om Österlens bästa halmskapelse. Alla kan delta, både privatpersoner och företag. Förra årets vinnare, Sparrisgården, får räkna med hårt motstånd i år. I Bollerups borg ställer dessutom ett tiotal konstnärer ut sina halmkonstverk.Invigningen och öppningsceremonin för VM-tävlingen sker lörd den 4 sept med närvaro av bl a Skånes landshövding Göran Thunhammar.

 

The Princess – ny golftävling i Båstad
The Princess är en ny golftävling på Challenge Tour där golfen och morgondagens stjärnor står i centrum. Tävlingen pågår 1-4 juli 2010 och spelas på Båstad GK.
156 spelare från hela världen deltar. Tävlingen har fri entré.

 

Åhus Beachhandboll 16-24 juli 2010
Europas största Beachhandbollsfestival. På Nya Täppetstranden spelas det handboll från morgon till kväll under nio sommardagar. Deltagarna är barn, ungdomar, motionärer och elitspelare och i år räknar arrangörerna med över tusen deltagande lag och 1000-tals åskådare varje dag.

 

Tre kronor spelar landskamp i Ängelholm
Tre Kronor spelar mot Danmark på Lindab Arena i Ängelholm den 5 maj. Landskampen ingår som en del i förberedelserna inför VM i Tyskland som startar den 7 maj. Rögle BK arrangerar evenemanget. Hockeyintresset i regionen är stort och man hoppas locka många danskar till den fina nya arenan.

 

Spela med hickoryklubbor på Landskrona GK
Spel med träskaftade, hickoryklubbor klubbor fått en renässans. Allt fler golfare vill återknyta till golfens ursprung. Man vill uppleva den befriande känslan att gå ut på golfbanan med ett fåtal klubbor i en lätt canvasbag över axeln. Man vill lära känna grunden för golfspelets regler och den kultur som en gång fanns runt ett intensivt klubbliv.
Svenska golfmuseet och Landskrona golfklubb skapar nu en särskild hickorybana inom ramen för sin Hildesborgsbana. Med en särskild hickory-tee och ett scorekort spelas banan på ett annorlunda sätt än vanligt. Vissa hål får ett annat par-värde. Med denna förändring får hickoryspelarna chansen att nå in på green på rätt antal slag och strategi och närspel premieras framför slaglängd.
Hickoryset finns för utlåning och ett sådant set består av en trädriver, fyra till fem järnklubbor och en putter.
Alla hickoryspelare kan delta i en månadstävling för att erövra Svenska golfmuseets månadsmedalj. För grupper som gästar Landskrona golfklubb för att pröva spel med hickoryklubbor erbjuder Svenska golfmuseet också en föreläsning med introduktion till golfhistorien.

 

Kultur

Bruno Liljefors på Bosjökloster Slott, Höör 30 april - 1 okt
Bruno Liljefors,1860-1939, är en av  Sveriges riktigt folkkära konstnärer. Hans naturmåleri har alltid fascinerat genom den tekniska kvalitén och levande innehåll. Liljefors beundrade kraften hos de djur han porträtterade men förmedlade också känslan av ständig utsatthet i en värld av faror. I samarbete med Åmells Konsthandel, Stockholm, visas i sommar ett flertal verk av Bruno Liljefors på Bosjökloster, även kallat ”Ringsjöns pärla”. Parken är öppen för besökare året om.

 

Höörs Sommaropera
Höörs Musik- & Teatersällskap producerar varje sommar en sommaropera. Ett trettiotal barn och ungdomar deltar i operauppsättningen tillsammans med professionella sångare och musiker. Årets sommaropera går under arbetsnamnet "Let's make an opera". Huvudnummer blir "The little Sweep" ("Den lille sotarpojken") av Benjamin Britten. Dessutom görs en avdelning med avsnitt ur klassiska verk och en "hemlig gäst". 5-8/8.

 

Världskänd glaskonstnär öppnar glashytta på Österlen
Elna Jolom, från Gärsnäs, är 29 år och har redan gjort internationell karriär som glaskonstnär. Elna har haft utställningar världen över i både Paris, Mexico City och New York. Nyligen öppnade hon sin ateljé i Norra Björstorp nära Brösarp på Österlen.

 

Birgit Nilsson-museet öppnar i Svenstad på Bjärehalvön
Birgit Nilssons barndomshem i byn Svenstad, omvandlas nu, precis som Birgit
Nilsson själv ville, till ett hem för alla de minnen, som samlats om den världsberömda operastjärnan. Den 23 maj 2010 invigs av den första etappen som omfattar bostadsdelen som visas så som det såg ut när Birgit Nilsson bodde här tillsammans med sina föräldrar och senare ofta återkom till. Även ett kafé öppnas inför sommaren 2010. Birgit Nilsson Museum har sommartid öppet tisd -sönd. Guidade visningar varje dag.

 

Guidade slottsturer till Svenstorps, Häckeberga, Sövdeborg, Övedskloster och Krageholms slott 8 och 29 maj
Historikern Matz Jörgensen tar er med på en resa tillbaka till slottens glansdagar, ni får höra allt om slottens historia, arkitektur och trädgårdsdesign.  Slott som besöks är
Svenstorps slott, Häckeberga Slott, Sövdeborg Slott, Övedskloster och Krageholms slott. Lunch serveras på Flyinge Kungsgård. Park och borggård besöks på samtliga slott. Den 8 maj guidar slottsfrun inne på Sövdeborg Slott medan den 29 maj guidar slottsägaren inne på Krageholms slott.

 

Ronnie Peterson-utställning och Storvilt på Autoseum i Simrishamn. Museet har omdisponerats, lokalerna fräschats upp och ett femtontal nya bilar finns på plats. Bland årets nyheter märks utställningen om Ronnie Peterson och storviltjägaren Kjell Perssons kompletta samling av uppstoppade djur. Samlingen består av ett hundratal jakttroféer, som scenografen Aïda Kalnins arrangerat i ett av Autoseums rum. Utställningen om Ronnie Peterson är inhyrd från Ronnie Peterson Museum i Örebro, på minst tre år. Bilsamlingen kompletteras efter hand med fler bilar som Ronnie Peterson kört. Autoseums egen samling är förnyad inför året.

 

Glasblåsning på Incendi Glasblåseri i Höör
Incendi Glasblåseri är Höörs första glashytta, vackert belägen vid Kulturhuset Anders. Här tillverkas sedan december 2008 munblåst glas på traditionellt vis av Helena Dunér och Espen Jensen, båda utbildade på Orrefors. Glasblåsningen kan följas på nära håll i den öppna verkstaden som också rymmer butik och galleri med försäljning av Incendis konst- och bruksglas I maj arrangeras helgkurser i glasblåsning. Under två dagar får du lära dig grunderna i glasblåsning och glasskulptering.


Mönsterkraft! med 10-gruppen på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Den kända svenska textildesignerna i 10-gruppen bjuder besökarna på en färgstark upplevelse  29 april – 26 sept. I år firar 10-gruppen 40 år och i utställningen Mönsterkraft! visas på kraften i färg och form som blivit 10-gruppens signum över åren. En stor yta är också avsatt till besökarnas eget skapande. Här kan man prova på att designa egna mönster, inspirerad av 10-gruppens vackra och häftiga produktioner under 40 år.

 

Kunglig utställning på Dunkers Kulturhus i Helsingborg
Med anledning av Bernadottes 200-årsjubileum, visar Dunkers kulturhus en stor utställning om Jean Baptiste Bernadotte. Utställningen invigs av den svenska kungafamiljen den 20 oktober 2010. På dagen 200 år sedan den förste Bernadotten landsteg i staden. Utställningen sätter in Jean Baptiste Bernadottes landstigning på svensk mark i ett lokalt, nationellt och europeiskt sammanhang. Vad sades på gatorna, i gårdarna och stugorna? Hur kan olika slags människor ha förhållit sig till det stora kungliga tillfället?  

 

La Grand Bébé – världens största docka på besök i Kristianstad. Långfredag i Skåne innebär vernissage för de många konstrundorna. I Kristianstad tjuvstartar påskens konstupplevelser redan på skärtorsdagen och här visas i år något utöver det vanliga. Kristianstad kommun och Quality Hotel Grand står bakom ”Konststad Kristianstad 2010” där totalt ett sextiotal verk visas. Bland de konstverk som visas finns ”La Grande Bébé”, världens största docka av den amerikanske konstnären Jonathan Haner och svenska Teresa Holmberg. Dockan visades förra hösten på ArtPrize i USA. Nu byggs den upp för första gången i Europa. Den ansiktslösa, vita trasdockan – sydd i byggpresenning – mäter hela 23 meter. Utställningen invigs  den 1 april av Björn Ranelid.

 

Mobila mord i Åhus och Kristianstad
Har du tröttnat på att se deckare på TV kan du själv vara med och lösa mordgåtor i sommar. Med en guide som sällskap ger du dig ut på en spännande tur där du söker upp de misstänka som presenteras med hjälp av en studioinspelad röst. En av de misstänkta är skyldig och det är du som avgör vem. Till din hjälp får du pengar som kan omvandlas till ledtrådar och under vägen får du också höra kuriosa om bygden. Mest pengar kvar och rätt svar är vinnare. Turen tar 1,5 timme och kräver ingen föranmälan. I Åhus start vid Hotell Åhusstrand, onsdagar kl 18 7 juli -18 aug och i Kristianstad 12 -15 juli med start kl 18 utanför Regionmuséet.

 

Möte mellan Musik Teater och Landskap på Himlabacken, Kivik. Himlabacken är en vacker plats intill Södra Mellby, söder om Kivik, ett scenrum för olika utomhusevenemang i vacker natur, med äng och äppelträd.
Här skapas upplevelser i landskapet med bland annat opera, musik och teater. I september ges operan ”Orfeus” från 1600-talet. I föreställningen deltar sångare och solister från Malmö Opera och Dramatiska Institutet. Himlabacken drivs i samarbete med SLU i Alnarp, Musikhögskolan i Malmö och Dramatiska Institutet i Stockholm. 

 

Guidad tur på Krapperups borg, Höganäs
De skånska slotten intresserar många och i år arrangerar Ängelholms Turistbyrå
visningar på Krapperups borg som är känd sedan tidig medeltid och tillhör Gyllenstiernska Krapperups-stiftelsen. Ebba Larsson från Spannarps Gods guidar. 14, 21 och 28 juli kl 15.

 

Markurells i Wadköping spelas i Marsvinsholms slottspark, Ystad. För femtonde året i rad spelar Ystads Stående Teatersällskap friluftsteater i Marsvinsholms slottspark med sagoslottet som kuliss. Sommarens föreställning, Markurells i Wadköping, baseras på romanen som utkom 1919.Mest känd är pjäsen från TV-versionen 1968 med Edvin Adolphson  i huvudrollen. Föreställningen ges 3 juli – 15 aui. Traditionsenligt bör picknick intagas i parken före föreställning.
 
Kvällsvandring i historiska Ystad
Historisk stadsvandring i sommarkvällen. Guidning på svenska. Vandringen avslutas vid S:ta Maria kyrkan där vi lyssnar på Tornväktaren. 24 juni,1,8,15,22 och 29 juli, 5 och12 aug kl 19.45 – 21.15.

 

Vikinganläggningen i Löddeköpinge
VikingaTider är en arkeologisk temapark med fokus på vikingatid och tidig medeltid. De arkeologiska undersökningar som gjorts här berättar om ett betydande handelscentrum som då låg i det östdanska riket. 10-18 juli gjuts här en stor kyrkklocka i brons. Klockgjutningen pågår dygnet om och kan beskådas under hela förloppet.
På den vikingakyrkogård som ligger inom anläggningen stod en gång två träkyrkor. De ska återuppbyggas och i en första etapp uppförs nu en klockstapel för bronsklockan. Medan klockgjutningen pågår finns ett stort antal hantverkare på plats. De arbetar med t ex träsnideri, järnsmide, textil, skomakeri, pärlmakeri, korgflätning och repslagning.

Sveriges största motorträffar sker på samma plats.
På tisdagskvällar under sommaren träffas motorentusiaster från hela Öresundsregionen på Vikingatider i Löddeköpinge.  Alla är välkomna med moppar, traktorer, jänkare, mc, europeiska sportbilar, även sportflyg. 2009 besökte 95 000 personer VikingaTiders Tisdagsträffar. Gratis inträde och fri parkering.  4 maj-14 sept kl. 16-21.

 

Vattenhallen, nytt science center i Lund
Den 19 september 2009 öppnade Lunds Tekniska Högskola experimentverksamhet i nya lokaler under namnet Vattenhallen Science Center LTH. Hit kommer skolklasser och andra grupper för att testa experiment inom naturvetenskap och teknik. De flesta experiment är gjorda för åldersgruppen 13-18 år men alla från 5 år och uppåt har glädje av ett besök. Den 13 maj invigs det nybyggda planetariet och ett stort vattenkraftverk . Antalet öppetdagar för allmänheten kommer att öka år för år.

 

Filmturism
Hans Alfredson röstguidar till Svenska Ords filmplatser i Tomelilla. Följ med på en busstur i det Skånska filmlandskapet och lyssna på Hans Alfredsons egna berättelser om några av hans och Tage Danielssons filmer. AB Svenska Ordrundan startar vid Hasse & Tage-museet i Tomelilla centrum. Ett av stoppen är torget i Tomelilla där Madrid, Paris och London byggdes upp för Picassos äventyr.  Andra stopp är Bollerups borg och Kronovalls vinslott. Bussturen kan bokas för grupper hela året och för enskilda besökare under juli månad. På museets hemsida finns ett filmklipp från turen där man kan höra Hans Alfredsons kommentarer till filminspelningarna. Här finns också information om Världens minsta filmmuseum - Världens största Hasse & Tagemuseum, som säsongsöppnar i påsk och om guidade vandringar i Hasse & Tages fotspår.  

 

Busstur i Ystadtrakten  -  Wallander i landskapet
Busstur i landskapet till inspelningsplatser för Wallanderfilmerna. Filmklipp visas i bussen och guiden lotsar er genom en verklig och fiktiv värld i Wallanders landskap. Guidning på svenska och engelska.  5 april, 14 maj, 26 juni, 13, 20 och 27 juli, 3 och 17 aug och 9 okt kl 13.  Föranmälan krävs.

Wallanders Ystad
Guidade stadsvandringar på tyska ”I poliskommissarie Kurt Wallanders spår”.
5 juli, 12 juli, 19 juli, 26 juli, 2, 9, 16, 23 och 30 aug kl 11. Föranmälan krävs.
Guidade stadsvandringar på svenska ” I poliskommissarie Kurt Wallanders spår”.
5 juli, 12, 19 och 26 juli, 2 och 9 aug kl 18.30.

Deckarklubben Kluringarna
Klasse och Klara i deckarklubben Kluringarna behöver hjälp att lösa ett mysterium. Med hjälp av ledtrådar i historiska Ystad löser du mysteriet. Barnaktivitet för barn 5-12 år. Karta och information på Ystads turistbyrå.

 

Musik

 

Music and Art Around oktober 2010
En rundresa i klassisk musik och samtidskonst i Öresundsregionen
Som en del i firandet av Öresundsregionens 10-årsjubileum samarbetar femton av de främsta musik- och konstinstitutionerna på båda sidor sundet kring ett omfattande program med utställningar, konserter, seminarier och musik på konstinstitutionerna. Music and Art Around pågår 6–31 okt.
Temat för musiken 2010 är ”Begynnelser” och handlar om musik från de tio första åren av varje sekel, med början 1600–1610 fram till vår tid. Utöver orkesterinstitutionernas konserter på egna scener och vid gästspel hos varandra, kompletteras musikprogrammet med kammarmusik, seminarier och workshops med nationella och internationella ensembler.

 

Ystads Sweden Jazz Festival – 6-8 aug
Välkända internationella och nationella jazzmusiker gästar Ystad. Bland andra Benny Golson, Richard Galliano ,Victoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson och  Jan Lundgren Trio Ystad. Det blir konserter på Ystads teater, på Ystad Saltsjöbad och i den historiska stadsmiljön.

 

Crafoord, Lindfors och Hellstrand turnerar på hästryggen
För tredje året i rad tar Wille Crafoord med sig artister ut i de skånska skogarna på hästryggen. Med sig i år har han Lill Lindfors och Staffan Hellstrand tillsammans med musikanterna Jonas Sjöblom och Olle Linder.
31 juli Knutstorps Borg, Kågeröd ,1 aug Mormors Bod i Stenestad, 2 aug Tomarps Kungsgård, 4 aug Herrevadskloster,5 aug Skäralid, 6 aug Konga by.

 

Lundell och Kris Kristoffersson på Kronovalls Vinslott i Tomelilla
Kris Kristofferson, en av de främsta countrysångarna genom tiderna, gästar Kronovalls Vinslott på Österlen den 7 juli, där han spelar i den prunkande slottsträdgården.
Två veckor senare, den 21 juli är det så dags för rockveteranen Ulf Lundell att beträda slottsscenen. Med sig har han Janne Bark och Jens Frithiof på gitarr, Andreas Dahlbäck på trummor, Marcus Olsson på keyboards och Surjo Benigh på bas.

 

Ystads Operafestival
Efter 30 somrar med operauppsättningar som lockat besökare från när och fjärran till Ystads Teater, blir det i sommar för första gången en operafestival i Ystad – en hel vecka full med operaupplevelser. Ystads Teater står i centrum och hit kommer både Malmö Opera och Skånska Operan med fina uppsättningar. På Per Helsas vackra innergård kan du sjunga med i dina favoriter under operaallsången, men också bestämma handlingen i föreställningen i operaimprovisation. Operafilm, aftonkonsert i Klostret, Karl-Magnus Fredriksson med stor kör i Mariakyrkan och ännu mer. Festivalen hålls 5 – 11 juli.

 

Visfestival i Åhus den 31 juli
Sista lördagen i juli bjuder Åhus in till visfestival med musikalisk underhållning bland stockrosor och korsvirkeshus vid det kullerstenslagda torget.  Hittills är bland andra Jack Vreeswijk, CajsaStina Åkerström och Caj Karlsson bokade. Det är gratis att besöka Åhus Visfestival, tack vare de lokala företag som står bakom evenemanget.

 

Naturupplevelser


Falsterbo Bird Show
3–5 september 2010 genomförs för första gången Falsterbo Bird Show. Det är ett internationellt naturevenemang med fågel- och naturguidningar, visning av fågelringmärkning, föreläsningar och bildvisningar. Falsterbo Bird Show avslutas med Bivråkens Dag söndagen 5 september.
Falsterbo Bird Show arrangeras under den tid på hösten, då flyttfågelsträcket över Falsterbo är som mest intensivt med en mängd fågelarter i stora antal, inte minst rovfåglar. Det blir också en tredagars friluftsmässa där företag inom frilufts- och resebranschen ställer ut. Även författare, fotografer, konstnärer, konsthantverkare visar sina alster och presenterar sina verksamheter. Det ekonomiska överskottet från Falsterbo Bird Show går till fågelskydd. Evenemanget har en starkt ideell profil och en stab av oavlönade volontärer hjälper till vid arrangemanget. Falsterbo Bird Show genomförs i samarbete med British Bird Fair i Rutland som har 350 utställare och lockar till sig 30 000 besökare under tre dagar i augusti varje år.
Huvudarrangörer av Falsterbo Bird Show är Vellinge kommun, Sveriges Ornitologiska Förening, Skånes Ornitologiska Förening i samarbete med Dansk Ornitologisk Förening.

 

Träna sinnesnärvaro i naturen - gå på Mindtrek i Höör
Upplev en vandringshelg, i natursköna Mittskåne, som hjälper dig att bearbeta stress och öppna upp för nya synsätt på tillvaron. Under två utedagar genomgår vi en process där naturvistelsens positiva effekt på oss människor står i fokus. Under en Mindtrek stimulerar vi alla delar av oss själva, både kropp, psyke och ande. Vägvisare är Kenneth Joelsson, naturvägledare och stressterapeut med lång yrkeserfarenhet av vandring och utomhuspedagogik. 14-15 maj och 5-6 juni.

Rundvandringar till rofyllda platser i Skåne.
Karin Hoffmann, som tidigare gett ut flera böcker med rundvandringar i Skåne, kommer nu med en ny bok. Den här gången med vandringsturer till rofyllda platser på Österlen, Linderödsåsen och i Snapphane- Göinge bygderna. De rofyllda platserna är allt från gamla kultplatser till trolska gläntor, utsiktsplatser och andra ställen med magisk dragningskraft. Vägbeskrivningarna kompletteras med gps- koordinater, höjdprofiler, fotografier och detaljerade terrängkartor. I boken finns 29 rundvandringar, totalt 250 km stigar med varierande längd och svårighetsgrad.
Karin Hoffmann anordnar också gratis guidade rundvandringar t ex sönd den 11/4 från Arboretet i Esperöd, Kivik.  Sönd 9/5 med start från Krapperups slott, Höganäs. Såväl nybörjare som rutinerade vandrare är välkomna. Rundorna är i snitt 11 km. Sönd 12 sept i samband med Kulturarvsdagen. Start från Högsma bygdegård,ca 18 km sydost om Osby. Besök på Sporrakulla gården.

Bokskogsvandringar på Ivön i nordvästra Skåne
Ivön, den lilla ön mitt i Skånes största sjö, har en enastående vacker bokskog. I början av maj står de grå stammarna i stark kontrast mot den grönskan och marken täcks av rödbruna fjolårslöv. Det är exotiskt och fantasin kan lätt ta fart . Nu ordnar Filip Lindgren, den kunnige och berättarglade naturguiden bokskogsvandringar under några söndagar i maj och oktober.
Under stoppen på den drygt sju kilometer långa vandringen presenteras bl.a. fakta om bokträdet, Ivön, sägnerna, den medeltida historien om Biskop Sunesen, Ursulas källa och de fossila fynden vid kalkbrottet samt Iföverkens industrihistoria. 2/5, 9/5, 23/5, 10/10, 24/10. Ingen föranmälan krävs. Bokskogsvandringar går också att boka till företag och olika grupper.

 

Kom nära älgarna i Ingelbo Moosepark! 
Älgparken som ligger i Ingelbo, inte långt från Hässleholm, öppnar för säsongen 1 maj. Det blir musikunderhållning, barnpyssel och älgpannkakor bakade över öppen eld. Nytt för 2010 är en brygga med rastplats vid dammen. Här upplever man skogens tystnad och vinden som susar. Efter en kort vandring längs stigarna i parken, där man kan läsa om naturen på informationsskyltar, kan man fika/grilla. Temadag, Naturens Dag, 4 juli 2010 med musik, grillning och barnpyssel. Även guidad vandring för mindre grupper.

 

Bröllopskaffe med strutsägglikörpraliner den 19 juni
Evas Strutsar i Tåstarp utanför Ängelholm är en av Sveriges största strutsfarmer
Den 19 juni bjuder Eva på bröllopskaffe med toscakaka bakad på strutsägg och
strutsägglikörpraliner för  alla som vill fira bröllopsparet. Eva BJUDER alltså, ingen kostnad denna högtidsdag. Tid: 19/ 6 kl 10 – 16.

 

Naturrundan 6 juni i Kristianstads Vattenrike
På nationaldagen firar vi möjligheten att uppleva vår fantastiska svenska natur genom att besöka naturrundan i Vattenriket. Upplägget påminner om påskens konstrunda, men här är det naturnära entreprenörer och föreningar som bjuder på aktiviteter och upplevelser i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Exempel på upplevelser är natur- och kultursafari med båt, myggsafari i Egeside, Öppet hus och kaffeservering på Lillö borgen eller vandra längs Linnérundan.

Ett urval av publika evenemang/aktiviteter i Söderåsens Nationalpark i Klippan.
9 maj Fågelskådningens dag, 23 maj Nationalparkernas Dag, 5 juni Naturnatten, 20 juni Vilda blommornas dag, 4-5 sept Svampens Dag-helgen och 11 sept Geologins Dag
www.nationalpark-soderasen.lst.se

 

Fågelskådning på Kullaberg
Kullaberg är ett fantastiskt ställe för fåglar på våren. Vi startar vår vandring i Ransvik och tar oss genom bokskogen över på den vildare norrsidan,  Pilgrimsfalkens hemvist. Ringtrast och sommargylling kan vara synliga. Tid: 2/5 och 16/5 kl. 07.45 vid Ransviks parkering. Medtag matsäck.  
www.birdwave.se   www.turist.engelholm.se

 

Nyheter och evenemang 2010 Malmö

 

Komisk Wagneropera inleder Sommarscen Malmö
Den 15-17 juni omvandlas Pildammsparkens friluftsteater till ett mini-Bayreuthfestspel, när Operaverkstan på Malmö Opera spelar Mästersångaren, en egen kortversion av Wagners Mästersångaren från Nürnberg.
Operaverkstan är Malmö Operas barn- och ungdomsavdelning med flera klassiska operauppsättningar bearbetade för just barn bakom sig. I Mästersångaren, som regisseras av Lisa Frey, medverkar en rad ungdomar och barn tillsammans med solister och musiker från Malmö Operaorkester.
Premiär den 15 juni med föreställningar även den 16 juni och 17 juni. Alla börjar kl 19 och har fri entré. Produktionen är ett samarbete mellan Malmö Opera och Sommarscen Malmö som inleder sitt omfångsrika program den 11 juni.

 

Sommarscen Malmö är ett program för utomhus scenkonst med fri entré och som vänder sig till barn, unga och vuxna. Under två månader spelas närmare 200 föreställningar på ett fyrtiotal spelplatser runtom i Malmö. Allt från turnerande barnföreställningar, samtida dans, poetiska rundturer, jazz och film till internationella världsartister, pop- och rockkonserter, nycirkus, talangtävlingar och allsång. Sommarscen Malmö pågår mellan den 11 juni-15 augusti.
 
Malmöfestivalen flyttar
Malmöfestivalen fortsätter att förnya sig och i år flyttar man ner ett av festivalområdena till Posthusplatsen mellan Malmö Centralstation och den nya Citytunnelstationen och inre hamnområdet. Området för ekologisk och närproducerad mat, den så kallade Reko-zonen utökas och Hamngatan blir festivalens egen konstgata med form och design.
20 till 27 augusti
 
Dockplats 2010 – en unik utomhusföreställning för Västra Hamnen
Skånes Dansteater firar femårs jubileum i Västra Hamnen med ett storslaget utomhusverk skapat för platsen och dess historia. Under fyra kvällar i september bjuder Skånes Dansteater tillsammans med simhoppare, konstsimmare, körsångare, klättrande, cyklande och svävande objekt, Limhamns brassband och dansare från Skolen for Moderne Dans på en unik konstupplevelse. Över hundra personer medverkar i föreställningen Dockplats 2010, som även innehåller ljusprojektioner, videoinstallationer och specialskriven musik.
För regi och koreografi står Dansdesign, Leif Hernes och Anne Grete Eriksen, som bland annat var ansvariga för invigningen av OS i Lillehammer och sedan dess genomfört flera spektakulära platsspecifika utomhusföreställningar.
Dockplats 2010 spelas den 9-12 september, med fritt inträde, utomhus bredvid Dockan i Västra Hamnen.

 

Musikalerna i höst
Nu blir Malmö Musikalernas stad när två av Malmös största scener bjuder in till mycket sång, dans och skratt i höst!
Först ut är musikalklassikern Singin’ in the Rain med premiär på Malmö Opera den 21 augusti. Singin’in the Rain har gjort stor succé på Oscarsteatern i Stockholm och nu kommer uppsättningen till Malmö. Från Oscarsteatern kommer guldmaskenvinnarna Rennie Mirro och Karl Dyall. I övriga roller ses bland andra Marianne Mörck, Lars Humble, Allan Svensson och Lotta Thorell.
Den 24 september är det Skandinavienpremiär för Monty Python-gängets Spamalot på Nöjesteatern i Malmö. Spamalot är musikalversionen av Monty Pythons film ”the Holy Grail” och en mycket fri tolkning av historien om Kung Arthur och hans riddare. Musikalen har gjort succé i London under tre år och spelas fortfarande på Broadway.
Rollen som kung Arthur spelas av Anders Jansson från Hipp Hipp. Hans vapendragare från samma serie Johan Wester spelar en av riddarna, liksom Johan Glans och Adde Malmberg. Men den största överraskningen är kanske John Cleese som lånat ut sin röst till GudKontakt.

 

Sommarens utställningar

 

Den hållbara staden
En utställning om den hållbara och klimatsmarta staden. Här visas vad Malmö som stad har gjort för att minska sin klimatpåverkan. Den hållbara staden vill visa problemen, men framför allt lösningarna och vad var och en av oss kan göra. Den handlar om kopplingen mellan dagliga val och klimatpåverkan och förklarar hur den mest klimatvänliga energin är den som aldrig producerats. Malmö Museer, Kommendanthuset under hela 2010.

 

Spektakulära Tider
Moderna Museet Malmös första presentation av samlingen fokuserar på 1960-talet och har valt att lyfta den franska, amerikanska och svenska konstscenen under detta omvälvande decennium. Utställningen pågår från den 26/12 2009  till den 27/2 2011.

Pierre Leguillon features: Diane Arbus a printed retrospective 1960-1971
Den franske konstnären Pierre Leguillon har ställt samman denna retrospektiva utställning med New York fotografen Diane Arbus bilder och hennes omfattande arbete för den angloamerikanska pressen under 1960-talet. Utställningen visar ett hundratal bilder i olika genrer; fotojournalistik, kändisporträtt, barnmode och ett flertal fotografiska essäer. Moderna Museet Malmö 27 mars-30 maj.

 

Modebilder
Sextio års modefotografi skildrad av tre generationer svenska fotografer, från 1940-talet till i dag.  Modeskribenterna Tonie Lewenhaupt och Lotta Lewenhaupt har gjort urvalet. Malmö Museer, Fotografins rum den 30/5–28/8 2010.

 

Mode + rösten = Schrewelius
Ingrid Schrewelius var den första kvinnliga reportern på Aktuellt, men det är som modeexpert hon har blivit en legend. I 30 år kunde man höra hennes karakteristiska stämma från modehusen i Europa.  Pierre Balmain, Yves Saint Laurent och Christian Lacroix finns alla med bland Schrewelius personliga anteckningar; nedklottrade kommentarer, unika skisser och reportage från Modejournalen. Malmö Museer, Fotografins rum den 30/5-28/8.

2010-03-29

 

 

 

Större evenemang i Skåne 2010

 

Mars

19-21/3 Antikmässan i Brösarp

 

April

2-11 Konstrundorna i Skåne


Maj

13-16/5 Hvens Konstrunda 
16/5 Sofiero Classic
21-23/5 LundaKarnevalen som arrangeras vart fjärde år
31/5 Konsert med Eric Clapton & Steve Winwood på Malmö Arena


Juni              
4-13/6 Bjärehalvöns Restaurangvecka
5/6 Ringsjön Runt - skånsk folkfest på hjul
11/6-15/8 Sommarscen Malmö
12/6 Broloppet 2010 Öresundsregionen 10-årsjubilerar
13/6 Seglingstävlingen Matchrace i Öresund
13/6 Konsert med Kiss på Malmö Stadion.
18/6 Konsert med Rod Stewart på Malmö Stadion
19-20/6 De 10 000 riddarnas dag på Glimmingehus
20/6-29/8 "Gröna hissen",sommarteater med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern. Helsingborg.
 26-27/6 Carmen - 2010 års opera på Drakamöllans Backar
28/6-3/7 Båstad Kammarmusikfestival

 

Juli               
1/7 Öresundsbron fyller 10 år. Jubileumsdag i Malmö.
2-4/7 Halör marknad i Fotevikens Vikingaby, Vellinge
3-11/7 Falsterbo Horse Show
8-11/7 Kristianstad Jazzfestival
9/7 Biljettsläpp till VM i Handboll
12-14/7 Kiviks Marknad
13-18/7 SM-veckan 2010, Malmö
15/7 The Ark och Amanda Jenson på Sofiero
16-25/7 Åhus Beachhandboll-Festival
17-25/7 Seglarveckan med Bornholm Runt
29/7-1/8 Antikmässan 2010 i Helsingborg
30/7-1/8 Lilla Filmfestivalen i Båstad

 

Augusti
8/8 Svenskt Galoppderby
13-15/8 Malmö City Horse Show - världscup i fälttävlan
13-20/8 VM i J/24 segling
20-27/8 Malmöfestivalen
28-29/8 Skånska Jakt- & Fiskemässan på Bosjökloster slott, Höör.


September
5/9 Svenskt travderby
25-26/9 Äppelmarknad i Kivik

 

Oktober         
8-10/10 Antikmässan moderna i Brösarp

 

 

Källa: Tourism in Skåne

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007