Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Vem tar ansvar för konstens miljöpåverkan?

Att besöka konstrundan skulle bli miljövänligare skrevs det i medier för något år sedan. Bland annat konstrundan på Österlen tog initiativet till så kallad grön konståkning. eventnews har försökt undersöka hur satsningen fallit ut. Vad vet man om användandet av samåkningssajten? Och vad gör egentligen regionen för att göra konstrundorna klimatvänligare?

KONSTRUNDA. På fredag drar det igång. Det blir många rundor i påsk. Bara i årets konstrunda i nordvästra Skåne deltar 156 konstnärer. Enligt arrangören Nordvästra Skånes Konstnärsförening tog deras ateljeér emot runt 200 000 besökare 2008 och lika många i fjol. Drygt 15 000 personer uppges ha sett den avgiftsbelagda utställningen i Landskrona konsthall. Och då pratar vi bara om just den konstrundan. Urmodern på Österlen, där allt började i Tjörnedala 1968, säger sig ha cirka 25 000 besökare under påsken. I Skåne finns ytterligare 17 liknande konstevenemang de kommande dagarna. Ytterligare ett par konstrundor arrangeras senare i år.

 

Många resor alltså. Vilka möjligheter finns att åka kollektivt till de olika konstrundorna i år? Och vad hände med det samåkningssystem som startades för något år sedan?

      – Det var några år sedan och jag tror att det var Kultur i Skåne som låg bakom. De ”lånade” våra regionbussar. I år, så vitt jag vet, anordnas inte något dylikt så det är ordinarie bussturer och linjer som står till buds, säger Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius till eventnews. Men den som besöker Skånetrafikens hemsida ser att det finns extrainsatta bussar, åtminstone till Tjörnedalagården på Österlen och de små orterna längs vägen. Under påskhelgen kör Skånetrafiken utökad trafik med en buss i timmen på SkåneExpressen 3 Brösarp-Simrishamn och på linje 570 Simrishamn-Ystad.

 

Den som vill upptäcka konst i nordvästra Skåne hänvisas direkt till konstrundans hemsida, utan särskild information om kollektivresor. Den regionala kulturförvaltningen Kultur Skåne gör inga särskilda insatser för att mildra konstrundornas klimatpåverkan. Där hänvisar man tillbaka till Skånetrafikens ordinarie trafik och till samåkningstjänsten Grön konståkning.

      – Det kan dock vara så att projektet inte är igång detta år, säger Kamilla Rydahl, FoU-sekreterare på Kultur Skåne. Hon verkar ha rätt, för på sajten konstakningen.se som lanserades hårt i media i fjol har tiden stannat på år 2009. Resor det här året är inte sökbara. Totalt visas fem användare som vill samåka i samband med olika konstrundor i påsk. Den webbaserade samåkningstjänsten lanserades som ett samarbete mellan Plan3, Kristianstads konsthall, Kivik Art Center och Stiftelsen Wanås Utställningar, som ingår som en del av ÖSKG:s konstrunda på Österlen. Hur många besökare sajten har och vilka andra evenemang den kan användas till har eventnews inte fått svar på.

      – Tjänsten fick mycket medial uppmärksamhet i fjol. Vi kommer att göra extra reklam för den inför konstrundan och hoppas att många använder sig av den i påsk, säger curator Elna Svenle vid The Wanås Foundation. Men två dagar innan konstrundan öppnar fungerar alltså inte sajten och marknadsförs inte heller.

 

Inte heller Region Skånes turistbolag Tourism in Skåne har så bra koll på hur man kan uppleva konstrundan lite miljövänligare. Där hänvisar man också direkt till konstrundan, Östra Skånes Konstnärsgille på Österlen.

      – De tog initiativ till samåkning i fjol, men har inte meddelat något om att det fortsätter i år, säger Lena Birgersson, presschef på Tourism in Skåne. Något samlat grepp om konstrundorna som evenemang har inte regionen.

      – Vad jag känner till finns ingen gemensam statistik. Alla konstrundor verkar ju för sig och ser varandra i viss mån som konkurrenter. Men respektive konstrunda har förmodligen koll på sin egen besöksstatistik, fortsätter Lena Birgersson. Var och en får alltså ta ansvar för sitt resande i de olika konstrundorna. eventnews bidrar med en genväg till Skånetrafikens reseplanerare för den som vill åka kollektivt.

2010-03-30

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. eventnews har sökt ansvariga vid ÖSKG och initiativtagaren till sajten Konstakningen.se vid Plan3, men har inte fått svar än. Årtalet för sökning på sajten är dock ändrat till 2010 efter vår kontakt och det är nu fritt fram att boka samåkning.

 

 

 

Konsthallen i Landskrona.

Till Landskrona konsthall ska snart tiotusentals människor ta sig för att se påskkonst.

FOTO: ARKIVBILD/EVENTNEWS

 

Konstrundor i Skåne 2010

AKTUELLT. Den äldsta rundan är den på Österlen som i år firar 42-årsjubileum. Där bjuds som vanligt på över hundratalet konstnärer som öppnar sina ateljéer. Man har även gemensam utställning på Tjörnedalagården. Konstrundan i nordvästra Skåne arrangeras av Nordvästra Skånes Konstnärsförening i nära samarbete med näringsliv och kommuner i regionen och är den största med 156 konstnärer. Alla finns med på samlingsutställningen i Landskrona konsthall, där konstrundan invigs av Leif Pagrotsky, ledamot av riksdagens kulturutskott. Under de 15 gångna åren har konstrundan där rönt stor framgång och fått utmärkelse som ”Årets evenemang”.
      ”Multikonstnären” Lasse Åberg är gästutställare på konstrundan i Mittskåne. Hans utställning ”Visuella hyss” visas på Frostavallen. Både konstrundan i nordvästra Skåne och den i MittSkåne satsar på särskilda barnrum där barn bland annat får måla på staffli.
      På Häckeberga slott ställs också traditionsenligt ut konst. Det är Galleri Final i Malmö som i år bland annat visar fotografier av Anders Petersen och en tidigare aldrig visad fotoserie av Ola Billgren. 2010-03-30


Röda bojar visar vägen till:
2-11/4 Konstrunda i nordvästra Skåne
156 konstnärer från Nordvästra Skånes Konstförening öppnar sina ateljéer och utställningslokaler på olika platser runt om i nordvästra Skåne. Tio av konstnärerna är nya i föreningen. Den 8/4 anordnas ett seminarium i Landskrona konsthall om ”Reproduktioner kontra originalkonst”. www.konstrundan.nu


2-11/4  Konstrundan på Österlen  ÖSKG
Medlemmarna i Östra Skånes Konstnärsgille öppnar sina ateljéer och bjuder in till den gemensamma utställningen på Tjörnedalagården i Baskemölla norr om Simrishamn.
www.oskg.nu


2- 5/4  Konstrundan i Mittskåne
Samlingsutställningen visas på Frostavallen och de öppna ateljéer och utställningslokalerna finns i området Hässleholm, Eslöv, Hörby och Höör.  Utställningen på Frostavallen är öppen kl.10-18. Här är också Lasse Åberg gästutställare och visar egen konst. Långfredagen kl. 14 startar en vandring från Norra Åkarps kyrka i Bjärnum till ateljé Götesdotter där Gunnel Götesdotter bjuder på kaffe och visar sin utställning. www.konstrundan.com


2-11/4  Konstrundan i västra Skåne 
Konstnärer från Västra Skånes Konstnärsgille öppnar sina ateljéer och utställningslokaler på olika platser runt om i västra Skåne. Samlingsutställning på Alnarpsgården i Alnarp, Kulturhuset Björnen i Åstorp och Kulturforum Esarp strax utanför Staffanstorp.  www.vskg.se


2-11/4  Konstrundan i sydvästra Skåne 
Ett 40-tal konstnärer ställer ut för 15:e året i rad. Samlingsutställning på Naturgården i Bröddarp, väg 101 cirka 1 mil från Malmö. Nyhet för i år är ett eget rum för barnen där de kan måla på staffli och göra lerfigurer. Nytt för i år är också en bok om föreningens konstnärer. www.ksvkonst.se


1- 5/4  Konstrundan i hela Skåne - Fria Konstnärers Gille
Cirka 50 konstnärer från Fria Konstnärers Gille öppnar sina ateljéer och utställningslokaler runt om i Skåne. Samlingsutställning i Brösarps Mässhall. Nytt för i år är Lilla Salongen med separatutställningar. Vernissage fred 2/5. Fritt inträde. www.friakonst.se


2-5/4 Skurupsbygdens konstrunda
Skurupsbygdens Konst- och Hantverksförening, SKHF, arrangerar med samlingsutställning i Mästers Galleri, Svaneholm, Skurup. www.skhf.se


1-11/4  Jordberga Konstexpo
På Söderslätt ligger Jordberga Gods. Här finns det nyinvigda Kulturhuset där Kulturföreningen Jordberga Konst Expo bjuder in till ett konstevenemang i slottsmiljö. Ett tiotal etablerade konstnärer visar sina alster. Vernissage kl. 17-21. Öppet alla dagar under Påskhelgen kl. 10-18. Jordberga Gods ligger längs kustvägen och Riksväg 101, ca 30 minuter från Malmö.


2-5/4 Konst- & Hantverksrunda på Linderödsåsen
Nyhet! Samlingsutställning på Skånes Naturcentrum Fulltofta den 2-5/4 kl. 10-17. www.linderodsasensturism.se


2-5/4 KonstPromenad i Smedstorp på Österlen
15 gallerier med ett tjugotal konstnärer visar allt från grafik, oljemålningar och keramik till silver, smide, betong, textilkonst, skulptur och foto. Ställ bilen i byn och promenera mellan gallerierna.Delta också i en utlottning med priser skänkta av konstnärerna. Café och matservering. www.smedstorp.se


1-4/4 och 10-11/4 Samlingsutställning på Galleri IsieTio i Klagshamn
Konstnärer från kulturföreningen Öppna Sinnen ställer ut. Öppet kl.11-17 www.isietio.se  och www.oppnasinnen.org


2/4-5/4 Konst på Häckeberga slott
Galleri Final, Malmö ställer traditionsenligt ut konst på Häckeberga slott. I år blir det bland annat foton av Anders Petersen, Ralph Nykvist och Ola Billgren.www.gallerifinal.se


Konstrundor senare i år:
20-23/5  Konstrunda på Hven   
Miljövänlig konstrunda på Hven under Kristi Himmelfärdshelgen. Cykla runt ön och besök de olika konstnärerna på Ven. I samarbete med Hvens Kulturförening öppnar tjogotalet konstnärer och konsthantverkare upp sina verkstäder och ateljeér Öppet kl. 10.30-16.30,tiderna är anpassade efter Ventrafikens båter. Avgång Landskrona kl.10.00 och åter från Bäckviken kl.16.45. www.venskulturhus.se


30/10 – 7/11 Konstnärsgillet Söderslätts konstrunda
KGS Konstrunda Öppet Hus på Söderslätt
www.kgskonst.se

Källa: Tourism in Skåne

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007