Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Vårbruket har börjat, men de här traktorförarna gillar inte för mycket vårsol.

”Vi vill inte ha sol”

 

MOTOR. Det är nu 15 år sedan ett gäng glada entusiaster bildade Skånes pullingklubb SVAMP. Det handlar inte alls om organiserad svampplockning i skogen, utan om att bygga och framföra de mest kraftfulla traktorerna på ett öppet fält.

      – Det händer något nytt varje år, maskinerna blir bara starkare och starkare och det ställs hela tiden högre krav på banan, säger föreningens ordförande Stefan Kronvall.

 

Nu i början av maj arrangerar föreningen ”Skånes veteraner och aktiva med pullingintresse”, som är en av fem svenska pullingklubbar, en SM-deltävling på åkern vid Ekerödsrasten utanför Hörby.

      – Och sen ett ännu större EM på samma plats i början av september, berättar Stefan Kronvall som återigen lyckats få värdskapet framför den minst lika fina banan i Holland.

      En vanlig åker tycker man när man kör förbi på E22:an mitt emellan Lund och Kristianstad. Men bland de invigda benämns fältet som Ekeröds Tractor Pulling Arena och har belönats tre gånger för den fina banan. Den prepareras i ett par dagar innan tävlingarna startar – med hjälp av jordfräs och inlånade traktorer. Inför EM i höst krävs 17 traktorer för att få rätt på banorna och för att bogsera in alla värstingtraktorer som ska tävla, nu i maj räcker det med 6.

 

      – Vi fräser, vattnar och packar banan, sen när den har rätt struktur täcks den med plast.

      Underlaget får nämligen inte torka av den starka vårsolen och inte heller bli för fuktigt vid eventuellt regn. Jorden ska vara precis lagom, så att maskinerna inte gräver ned sig på djupet. Till EM i höst räknar man med 110 team som tävlar i 5-6 klasser, en del tävlar med fler än en maskin och vissa av dem har motorer på uppemot 10 000 hästkrafter och då kan hjulspinnet bli så bra som 170 kilometer i timmen.

 

Tävlingen går ut på att köra för så kallad ”full pull” i 100 meter, vid kort bana. De som klarar det går vidare till final med ökande vikter på släden. Det är en kombination av motorstyrka och teknik, där det kan vara avgörande var du placerar vikten.

 

 

Pulling Bambino 3500 kg

Nästan helt "normala" traktorer är också med och tävlar.

FOTO: ARKIVBILD SVAMP

 

 

 

 

 

      – Det laborerar vi mycket med. Draghöjden och lufttrycket i däcken spelar också stor roll, fortsätter Stefan Kronvall som med det egna teamet har lyckats hamna på 1-5:e platser i tidigare EM. Förarna måste vara duktiga på att läsa av underlaget, som består av både lera och sand. Hur kommer tävlingsekipagen till Ekeröd – de är väl ganska stora?

      – Smala maskiner är lättare att köra, så dom byggs inte så breda och kan köras hit med vanlig lastbil eller transportbil. En del familjer kör hit i ombyggda bussar som dom kan övernatta i, fortsätter Stefan Kronvall. Enligt honom är männen överrepresenterade i publiken, vid SM-tävlingar lockas runt 3 500 personer till evenemanget, många tar med fru och barn. Är det mest lantbrukare från trakten som tävlar?

      – Nej, faktiskt inte så många lantbrukare, mer från entreprenadsidan. Det är svenska traktorer inom 30 mils radie, flest från Skåne och Göteborgsområdet, men även några danskar som kör för uppvisnings skull.

2010-04-16

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

Klasser som körs på Ekerödsbanan 2 maj 2010

950 Mod

2500 Mod

500 Mod Garden Pulling

600 Mod 600 Compact Diesel

4500 Mod

2600 TWD Pro Stock Farm Stock

3500 Super Stock

3500 Mod

 

Traktorpulling i Sydsverige

2 maj SM-deltävling Ekeröd.

12 juni SM-deltävling 4500 mod, prostock, TWD och 3500 mod Målilla.

13 juni SM-deltävling 600 mod, 950 mod och 2500 mod Målilla.

4-5 september EM Ekeröd.

 

 

Cougar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Runt 13 skånska team ingår i den skånska pullingföreningen. Snart väntar tävling mot landets övriga traktorbyggare.

Wild Thing från Ystad.

FOTO: ARKIVBILD SVAMP

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007