Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Hållbarhetsforskarna möter allmänheten i Helsingborg

 

MILJÖ. I dag inleds gratisevenemanget Vetenskapsyran som pågår i Helsingborg fram till och med lördag. Det är lokala Folkuniversitetet som provar arrangera ett nytt populärvetenskapligt evenemang med intressanta föreläsningar på temat hållbar utveckling. Evenemanget är öppet för allmänheten och är tänkt att skapa dialog och engagemang inom ämnet. Det inleds med samtal i caféform med Eric Brandstedt, doktorand i praktisk filosofi vid Lunds universitet, som på måndagskvällen ger en filosofisk analys av begreppet på stadsbiblioteket. Staden som utsetts till årets miljökommun förra året berättar om sitt miljöarbete och på plats finns sakkunniga och politiker.

 

På Dunkers avhandlas istället ”Jakten på nya läkemedel i naturen”. Det är en föreläsning med diskussion av Lars Bohlin, professor vid avdelningen för farmakognosi vid Uppsala universitet. Växter, djur och mikroorganismer producerar molekyler med stor variation i både kemisk struktur och biologisk aktivitet. I regnskogar och hav försöker man hitta användning av medicinalväxter, giftiga växter och djur- nya molekyler kan utvecklas till läkemedel. Senare i veckan talar andra forskare om:

 

”Varför gör vi så mycket dumt? Biologiska begränsningar för människans beteende”

 

”Klimatförändringar, skattesmitning och ludd i torktumlaren: Om betydelsen av samarbetsvilliga medborgare”

 

”Människans styrning av det lilla och det stora. Ett samtal om allt från genteknik till landskapsvård”

 

”Från kundvagn till toppmöte - Ett hållbart samtal om möjligheter, svårigheter och uttjatade begrepp”

 

På onsdag arrangeras Pecha Kucha, som på japanska betyder ljudet av konversation. Ledorden är design, kultur, entrepre- nörskap, teknologi och hållbarhet. Det är ett rappt presentationsevent med rötterna i Tokyo, som gjort succé runt om i världen. Inspiratörer, kreatörer, forskare och andra presenterar 20 bilder, som vardera visas i 20 sekunder för att alstra inspiration och idéer till musik och mingel i krogmiljö. I Helsingborg arrangeras det på The Tivolis lokal Cirkus.

2010-05-03

 

LILL ERIKSSON

 

 

Mia-Marie Hammarlin

Vilka livsstilar och normer understöds? Mia-Marie Hammarlin - fil. dr i etnologi, journalist och f.d programledare för SVT:s Vetenskapens värld - försöker i veckan få publiken aktiv i Helsingborg.

 

Sverker C. Jagers

Sverker C. Jagers, docent i statsvetenskap, Göteborgs universitet diskuterar varför miljöproblem uppkommer och vilka möjligheter som finns att på politisk väg hantera några av de största miljöutmaningar mänskligheten står inför.

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007