Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Glöm äventyrseventen – nu gäller helt andra saker

 

EVENT. I fem år har Roger Carlsson från Landskrona drivit företaget Carlsson Event. Men det som gällde förr, med våghalsiga personalaktiviteter som till exempel bergsklättring eller att hasa sig över ett rep mellan två höga träd, är ute nu.
      – Äventyrsgårdarna som arrangerade sånt har nästan försvunnit helt. De extremt fysiska aktiviteterna är nästan helt borta, mycket på grund av konjunkturen, men också för att det inte passade alla, säger Roger som tillsammans med två kollegor nu arrangerar helt andra företagsevent i Öresundsregionen.

 

Dagens teambuilding-aktiviteter går ut på att alla ska kunna vara med. Det är själva poängen att man möts som en hel grupp och gör saker tillsammans. Enligt Roger Carlsson är det främst personalsatsningar som företagen i Skåne vill ha hjälp med.
      – Vi arrangerar ett sextiotal evenemang årligen, varav 75 procent har varit aktiviteter för den egna personalen.

I Skåne är företagen

rädda att visa

att dom går bra”

Resterande uppdrag handlar om olika företags marknadsaktiviteter, som till exempel ett jubileum, en invigning eller en lansering av något slag. Trenderna styr vad eventet ska fyllas med.
      – Just nu, efter komediserien Solsidan och Dolph Lundgren i Melodifestivalen på tv, så är det Segway som gäller, berättar Roger Carlsson och leder upp eventnews utsände på just en sådan.

 

Läge ”sköldpadda” med långsam fart för de räddhågsna och läge ”kanin” för äventyrliga fartälskare. På en Segway måste man ignorera den naturliga reaktionen att luta sig bakåt när det rullar framåt. För när kroppstyngden vilar på framfoten spinner tvåhjulingen framåt och bromsar inte upp förrän du lutar dig bakåt. Eller ramlar av.

      Segway är ett nytt eldrivet fordon som uppfanns i USA 2001, som nu kommit till Europa. Det går snabbt att lära sig köra, men i början är det lätt att glömma bort sina medtrafikanter eftersom man fokuserar så mycket på sin egen framfart. I Lissabon och Genève tar sig numera polisen fram med de här miljövänliga och smidiga åkrobotarna.

 

Men trots att det fortfarande saknas lagar och en trafikklassning för farkosterna i Sverige och dessutom fortfarande är ganska dyra, tror Roger starkt på dem.
      – Vi har inte hunnit marknadsföra detta ännu, men märker redan stor efterfrågan.

      I höstas friades Segwayföraren Henrik Andersson, efter att hans fordon inte ansetts vara en moped av Göteborgs tingsrätt, skriver Göteborgsposten. Men om tvåhjulingen är en cykel så som Vägverket föreslagit är inte heller klart. Den frågan bereds sedan i december på näringsdepartementet. eventnews har frågat pressekreteraren där hur det arbetet går, men har ännu inte fått något besked.
      Roger har köpt in fem Segways à 75 000 kronor inför en kommande satsning på sådana aktiviteter.

 

Efter sommaren märktes en ljusning och en vilja ute på de skånska arbetsplatserna att satsa på den personal som fanns kvar.
      – På 1990-talet blev flera större företag brända och slutade ta in experthjälp, rädda att det skulle bli kostsamt då det gjordes många storslagna events till orimliga budgetar. Nu har förtroendet långsamt blivit starkare, säger Roger Carlsson.
      Idéerna om vad som ska hända kan fortfarande vara högsvävande och vidlyftiga. Då ska evenemangsexperterna sätta stopp, tänka om så att det blir en säker, måluppfyllande och ekonomiskt genomförbar aktivitet. Särskilt på marknadssidan gäller det att sticka ut och komma med något spektakulärt. I Stockholm tänker man mer på ljussättning och roliga former att nå ut med sitt budskap, än vad man gör här nere.
      – I Skåne är företagen rädda att visa att dom går bra och tjänar pengar. Men det tycker jag är viktigt att få fram – jag köper helst från någon som är duktig och som jag vet finns kvar i morgon. 

 

Roger projektleder ändå en del annorlunda marknadsevent i Öresundsregionen.
      – Det kan vara en fräck entré då en vd ska hissas ned från taket. Då gäller det att anlita seriösa leverantörer, se till att de är certifierade, att det finns försäkring och ta referenser, säger Roger. Han försöker hela tiden hitta nya aktiviteter, gärna havsnära – sundet är en tillgång i vår region.
Det senaste inom aktiviteter är historiska kryssningar och snabba race med miniribbåtar. Det är bra med utomhusevenemang, då förstärks upplevelsen och så slipper man problem med att hitta lokaler.
      – Både i Malmö och Helsingborg behövs riktiga anläggningar. I Helsingborg är det nästintill omöjligt att hysa större sällskap och då blir tält enda alternativet. Det blir ofta dyrare. Lokalen avgör mycket – blir det för kostsamt blir det inget event, avslutar Roger Carlsson.

2010-05-06

 

LILL ERIKSSON

 

Beslut väntas före sommaren

På näringsdepartementets transportenhet har Catrin Tidström besked om hur ett Segway-fordon ska klassas. I mars lämnade regeringen en proposition till riksdagen (prop. 2009/10:198, Några körkorts- och fordonsfrågor). Förslaget går ut på att ett eldrivet fordon för en person, konstruerat för en hastighet av 20 kilometer per timma ska kunna användas i trafiken på samma sätt som cyklar och rullstolar används idag. Dessa fordon; eldrivna rullstolar, elskotrar och tvåhjuliga balasfordon (Segway) klassas som cyklar i förslaget. Riksdagen förväntas besluta om detta före sommaren meddelar departementet.

2010-05-10

 

 

Förstoringsglas

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

 

Lös mordgåta på middan

KLURIGT. Ett gruppevenemang som arrangeras i Skåne just nu är att lösa mordmysterium tillsammans. Det görs i bästa Agatha Christie-anda under en måltid, då alla runt bordet försöker ta reda på vem ”kvällens mördare” är. Alla tilldelas en karaktär och ledtrådar, men också hemliga uppdrag att utföra för att klura ut vem av middagsgästerna som är ”mördaren”. Det är inte teater man ska ägna sig åt, utan faktainsamling genom intensivt mingel.
      – Även personer med scenskräck kan alltså vara med. Det går inte att göra fel och ingen behöver göra något som man inte är bekväm med, säger Tony Skogh på Mordmysterium i Malmö. Mot middagens slut får alla presentera sin teori om vem som är skyldig och varför mordet ägde rum. De här evenemangen arrangeras över hela landet, med en instruktör som håller i trådarna under middagen. Man kan lösa mordgåtor i egna lokaler eller på favoritrestaurangen. 100506


Roger Carlsson

Roger Carlsson märker nu att arbetsgivare vill satsa på den personal som finns kvar. Men ibland händer det att personalen sviker och inte vill delta.
      – Man hittar på alla möjliga och omöjliga anledningar till att inte vara med. Det är tråkigt och gör att företagen drar sig för att arrangera igen, säger han. 

 

 

FAKTA - Segway är ett företag som tillverkar ett tvåhjuligt självbalanserande elmotordrivet fordon, uppfunnit av Dean Kamen 2001. Liknande fordon är Toyota Winglet och Honda U3-X. Fordonet har elektrisk färdbroms via elmotorerna och drivsystemet har dubbla batterier, gyron, datorer och elmotorer. Skulle någon del gå sönder så fungerar maskinen med redundansen. Maxhastigheten är 20 km/timme och man kan köra cirka 4 mil på en laddning.  Segway är miljöklassad då den är 11 gånger mer effektiv än genomsnittsbilen, elkostnaden är beräknad till 25 öre milen. Största användaren utomlands är polisen. Rikspolisstyrelsens moment 22-liknande besked från 2007, att den i Sverige är en moped som aldrig kommer att kunna klassas som en moped, och därför bara får köras inom inhägnat område höll inte i rätten så en bötfälld Segwayförare friades 2009.

 

Källa: Wiki och GP.SE

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007