NATUR. Just nu pågår hållbarhetsevenemanget Vetenskapsyran i Helsingborg, i nästa veckan börjar ännu ett flera dagar långt miljöevenemang, men då på tema hav. Båtutflykter till Öresundsbron och Lillgrunds vindkraftspark, skräpletartävling i hamnen och mycket annat väntar den om är intresserad av hav och vattenliv.

FOTO: TEKNISK GEOLOGI, LTH
Det är ett 50-tal aktörer, myndigheter, företag och ideella organisationer, med Lunds universitet, Malmö Muséer och Sea-u Vattenverkstad i spetsen, som mellan den 10-21 maj arrangerar det återkommande evenemanget Havsresan för att bland annat låta allmänheten lära sig mer om havets resurser.
– Det är lätt att glömma bort havets värde av den enkla anledningen att man normalt inte kan se under havsytan. Med havsresan vill vi visa hur viktigt det är att förvalta resurserna på rätt sätt, säger Peter Jonsson, forskare i Teknisk geologi vid Lunds Tekniska högskola som tillsammans med kollegan Kjell Andersson är en av initiativtagarna.
Konstgjorda rev
Resan startade 1990 – i år är programmet mer omfattande än tidigare. Enligt Andersson kan byggnader i havet fungera som konstgjorda rev där djur och växter kan trivas. På en båtutflykt på Öresund upptäcker man med hjälp av undervattenskamera och olika experter havsfaunan och ser hur Öresundsbrons pelare fungerar som konstgjort rev. |
I år är det Malmöregionens tur att ta del av Havsresan, efter att 2005 gått till nordvästra Skåne och förra året stannat till vid Simrishamn.
Om fisket och undervattenturism
Ett seminarium om fisket i Öresund, där forskarna förklarar varför det finns mer torsk i sundet än i andra vatten och hur beståndet kan bevaras i framtiden hålls för allmänheten. Och ett annat föredrag tar upp undervattensturism, eftersom det i havet utanför Skåne finns ett rikt kulturarv. Där ligger både nutida fynd som kan bli kulturarv och medeltida skeppsvrak, boplatser från stenåldern och flera tusen år gamla fiskeredskap. Men platserna riskerar att plundras av oseriösa dykare istället för att bli en upplevelse för alla.
Under Havsresan berättas det också om hur Öresund som är ett av världen mest trafikerade farvatten med 75 000 passerande fartyg årligen, övervakas för att hantera alla situationer som uppstår. Flera dykklubbar utforskar de här dagarna tillsammans med experter inom marinarkeologi, historia, marinbiologi, geologi och mätteknik kulturarvet utanför Vikhög, Barsebäckshamn och i Lödde å. Alla med giltigt dykcertifikat och minsta ambition att hitta något alls på havsbotten kan delta i en skräpletartäv6ling. Fynden visas för allmänheten sista dagen.
2010-05-07
LILL ERIKSSON
Fotnot. Hela programmet finns på Havsresan hemsida.
|