Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Allt du behöver veta inför karnevalen

Har du glömt hur det var sist, eller är det första gången du besöker Lundakarnevalen?  Vi ger dig kött, hud och hår på benen. Här finns allt du behöver veta inför evenemanget.

Domkyrkan i Lund KARNEVAL. Sist, 2006, såg runt 400 000 åskådare karnevalståget marschera genom Lund. Enligt karnevalsledningen tog en fjärdedel del av evenemangen inne på karnevalsområdet. Evenemanget  har drygt 160 år på nacken och är en rejäl studentfest, så stor att den bara arrangeras vart fjärde år. Men sedan länge är det bestämt att den ska pågå under tre dagar - i år med start nu på fredag.

 

Artisterna och maten är av det vanliga festivalstuket, med olika sorters mattält. Ett annorlunda matinslag är ”bierstube” – en sydtysk ölhall på Café Athen i AF-borgen. Under eftermiddagarna kan man äta, dricka och delta i tyska tävlingar där. Efter åtta drar umpa-bumpa-bandet igång  och välbekanta lundaprofiler hälsar på. Annars presenteras musiken och artisterna på Stora scenen dagtid och nattetid hörs det från dansen på AF-borgen. Allt detta kräver inträdesbiljett, som säljs i bodar runt om i Lund. =====>

 

Karnevalen byggs upp av uppemot 5 500 ideellt arbetande studenter, som kallar sig karnevalister. De tillhör 30 olika sektioner som arbetar inför, under och efter evenemanget. Det finns alltid ett tema – i år ”Rätt&Felkarnevel” och så klart det klassiska karnevalståget. Dessutom revy, spex, show, kabaré, cirkus, film och ”barneval” inne på karnevalsområdet ”Nöjesfeltet” i Lundagårds omgivningar. Tänk på att innerstan stängs av helt i helgen mellan klockan 11 och 15. Då kommer bara utryckningsfordon fram och så...

 

... karnevalståget förstås. Redan 1849, samma år som den första karnevalen ägde rum i Lund, avgick det första
ekipaget. I år avgår sexton vagnar och fem mellanekipage i en färgsprakande parad av rätt och fel. Jungfrufärden går på lördag klockan 13, men för första gången i karnevalshistorien kommer tåget på söndagen också gå åt ”fel” håll - samma runda som på lördagen fast åt motsatt färdriktning.  Då når det inte heller karnevalsområdet. =====>

 

Bland tält- och smånöjen finner man showtält, ockulta spådomsdamer eller massage med överraskande resultat.

 

Smånöjen i tälten
1. Spå din ekonomiska livslängd
Vad bär framtiden i sitt sköte? Är du ekonomiskt oberoende innan du fyllt 30? Kommer pensionärslivet att avnjutas på varmare breddgrader? Svaren finns att få i spådomstältet där du kan ta reda på din ekonomiska livslängd.
2. Hjärnspöken
Följ hjärnvägen in i ett land där ditt förnuft och dina sinnen sätts på prov. Vill du uppleva det smått magiska, det du inte trodde var sant? Träd då in genom hjärnridån till landet bortom all logik.
3. Karne Vel
Blir en svarthårig sjuksköterska ofta en svart hårig sjuk sköterska? Vår generations vanligaste misstag gestaltas i tältet där särskrivningar plötsligt blir rätt.
4. Japansk gameshow
Bland geishor och samurajer njuter åskådarna i detta tält av fartfyllda aktiviteter som tolkas av en agiterad kommentator i smaklös kostym.
5. Kom och Hjälp! Hjälp till självhjälp!
Är du normal? Troligen inte! Snålhet, lathet, nykterhet - vårt samhälle kryllar av bortglömda folksjukdomar. Du kan vara drabbad utan att veta om det. Ta chansen och testa dig.
6. Massage/Massaker
Massage är ett uttryck för den allmänna eller lokala behandlingen av muskler genom gnidning, knådning, kramning och bultning. Massaker är mord på många människor vid ett och samma tillfälle. Upplev antingen det ena eller det andra, eller båda, i detta tält.
7. fELbehandling
fELbehandling kommer att få dig att slå volt av spänning. Här bjuds det på en elektrifierande upplevelse med hjälp av TENS (transkutan elektrisk nervstimulering). Chockerande lustigheter som kan avnjutas med ett par elektroder och ett gäng batterier.
8. Sketchistens – en felosofisk föreställning
I alla tider och överallt har folk sökt sanningen om vad som är rätt och fel i livet. Trots alla ansträngningar tycks ingen ha kommit fram till ett egentligt svar. Nu äntligen kan du sluta leta, i tältet finns lösningen.
9. När fel känns rätt
Få med dig bildbevis av dig själv iklädd elefantdräkt med matchande Kattöron, eller ta tillfället i akt att uppleva karnevalen ur en kaviartubs ögon.
10. Rätt & fel-Chapel
Har du hittat din prins eller prinsessa? Stig in i Rätt & fel-Chapel!
Upptäck sanningen om din gemål, hitta den gemål du saknar eller sätt kunglig glans på ditt och din partners trista vardagsliv. Tältet bjuder alla på kungligt bröllop.
11. Tänk fel – kom rätt!
Är du en person som jämt tänker rätt men hamnar fel? Här utmanas ditt intellekt och din hjärna sätts på prov. Det gäller att tänka fel för att komma rätt.
12. Ondskans hoppborg
Utan ondska finns heller ingen godhet. Här får du chansen att hoppa i en borg full med ondingar. Och eftersom lika barn leka bäst påbjuds du att själv att komma utklädd som din favoritonding.
13. Biktbåten
Har du gjort fel men vill göra rätt för dig? Är du rätt men nyfiken på det som är fel? Äntra då biktbåten och få en rättvis bedömning på felaktiga grunder. Här finns bot - och planka.
14. Skåne till Danmark eller Sverige?
Kampen om Skåne har pågått i århundraden. På årets Lundakarneval är det är du som bestämmer om Skåne ska vara svenskt eller danskt. Slå ett slag för den sida som du tycker ska vinna.
15. Rätt&Fel – karaoke
I detta tält gäller det inte att sjunga bra, vackert eller proffsigt på något sätt. Här handlar det bara om rätt och fel. Sjung rätt och få fel, eller sjung fel och få rätt. Gemytligt pris utlovas till vinnaren.
16. Hemligheternas tält
Detta är ett tält fyllt av ångest, lycka, pinsamheter och stolta stunder. Med förbundna ögon och en personlig ledsagare vid din sida får du vandra genom ett sinnligt landskap där tvättäkta privata hemligheter viskas fram ur mörkret och kastar ut dig på en inre känslomässig berg- och dalbana.
17. Kör fel, hitta rätt
Vi har väl alla någon gång kört runt i en stad och kunnat svära på att vägar och byggnader flyttar sig så att slutmålet blir svårare att nå. Men vad händer om vägarna faktiskt gör allt för att det skall bli omöjligt att komma fram?
18. Skattjakt med SMS
Vargjakt? Lyxjakt? Nej, skattjakt ska det vara! Och det blir bara roligare och mer rätt ju fler som deltar. Frågan är dock inte bara vad ledtrådarna betyder, utan också hur man skiljer en sann ledtråd från en falsk. Kanske kan modern teknik vara nyckeln till framgång i denna klassiska lek i ny tappning?
19. Cykelbana
Inte sedan slutet av andra världskriget har det körts Formel 1-tävlingar i Sverige, men nu är det dags igen. De högre makterna har äntligen visat sin goda vilja och förlagt ett Grand Prix i Lundagård.
20. Dokktet Skojjet MMXIII
Dokktet Skojjet är en ledstjärna inom dockteaterns område och har en lång tradition. Detta nöje har varit med i alla karnevaler det här millenniet. I dockteaterform behandlas och misshandlas rykande färska nyheter, lagom moderna klassiker och dammig gammal skåpmat, i vilken till och med karnevalsbesökare från förra millenniet känner igen sig.
21. Döden på Karnevalen
Vi befinner på en engelsk herrgård, året är 1932 och ett mord har begåtts. På plats finns tio ofelbart artiga, mer eller mindre galna, oanständigt rika och omisskänneligt misstänkta mördare. Beroende på hur du väljer så kommer historien att få olika upplösningar varje gång. Lev ut dina deckarfantasier i detta interaktiva mordmysterium som definitivt kommer att
bli mördande roligt.
22. Rätt så felsäkert sextält
Vill du skratta och ha kul samtidigt som du får dina sexuella perspektiv och vyer vidgade är detta tält helt rätt! Fingerfärdighet belönas och övas men det kan som bekant gå fel ändå... Såväl pryda som opryda sägs vara välkomna.
23. Husvagnssemester i Lundagård
Här skaffar du din egen unika vykortshälsning direkt från Lundakarnevalen. Enhetliga träningsoveraller och annan semesterrekvisita ingår. Bräck grannen och visa att du verkligen var här.
24. Konstifiket (af-borgens foajé)
Konstifiket, Karnevalens egen konstutställning, har en lång historia. Vissa spår av detta legendariska nöje leder tillbaka ända till 1884. Guidade turer tar dig till estetiska upplevelser du aldrig ens velat drömma om. Tavelauktioner under lördags- och söndagskvällen.

 

Större nöjen på trekvart
Karnevalen har sju stora evenemang, som alla tar ungefär 45 minuter.
barnevalen – vilse I garderoben
Barnevalsområdet vid gamla kirurgen
Har du alltid undrat vad monster äter till frukost? Och varför är Mange så förtjust i Hannah Montana? Kom till Barnevalen och få svaret och upplev Melvin och Mimmis resa genom den magiska garderoben! Med vår maskot Börje Banan i spetsen kommer ni att bjudas på färgglada karaktärer, fantastiska sånger, häftiga danser och mycket, mycket mer. Spänning, äventyr och skratt utlovas för både barn och vuxna.


Revyn – den gudomliga komedin
Universitetsaulan
Anno 2010 är Dante tryggt lämnad utanför och
istället får publiken följa med på en odyssé från helvetet till himmelen via en kort, men ack så njutbar, mellanlandning i skärselden. Resan utgörs av sketcher i rasande tempo, kupletter och sånger som avlöser varandra.


Showen - Våra värsta hår
Tegnérs, af-borgen
Lämna lera och ljummen öl och kliv in i en tid där brylkrämen fortfarande ligger tjock i håret och där jazzbacillen smittat alla. Karnevalsshowen Tjugotio är Lundakarnevalens kanske mest exklusiva nöje och förvandlar under tre dagar Tegnérs salonger till en fartfylld krogshow i 50-talsanda.


Spexet - David & Goliat
Stora Salen, AF-borgen
Varmt välkomna till Jerusalem och Karnevalsspexet David och Goliat. Filistéerna har belägrat Jerusalem och väntar utanför stadsportarna på deras stora krigare Goliat, vars styrka de behöver för att inta staden. Innanför Jerusalems portar försöker kung Saul hitta en lämplig krigare som kan möta bjässen när han anländer. Med humor av bibliska mått kommer publiken bjudas på skratt, sång och kanske en och annan brinnande buske.


Kabaré Sputnik
Kabarétältet vid domkyrkan
En resa i tid och rymd tar avstamp i satelliten Sputniks uppskjutning på 50- talet, varefter ni guidas genom de fem efterföljande decennierna fram till tjugotio. Odyssén innehåller höjdpunkter såväl som lågvattenmärken på både internationell och lokal nivå. Och nationell.


Karnevalsfilmen - Dessa Lund
Palaestra
I år firas 102 år av karnevalsfilm. Med karnevalstemat Rätt och fel iåtanke presenteras "Dessa Lund" – en humoristisk film inspirerad av sagor och äventyr: universitetets revisor har försvunnit med flera miljarder kronor och universitetet håller på att gå i konkurs. Den enda man har råd att anställa för att utreda saken är Max, en nyutexaminerad revisor med låga betyg.


Cirkus Snitz
Cirkustältet, Krafts torg
Årets karnevalscirkus är en virvlande explosion av akrobatik, pyromani, magi och sketcher utöver det vanliga. Cirkus Snitz tar dig på en resa från Big bang till universums slut och bjuder på alltifrån jongleringskonstnärer till clownopera.

 

2010-05-20

 

Källa: Lundakarnevalen 2010


 

 

Artister på Lundakarnevalen 2010
Fredag 21 maj
Stora scenen:
12.30 – 13.00 invigning
16.45 – 17.45 Hästpojken
18.30 – 19.30 MA Numminen goes metal
20.15 – 22.00 Rufus Wainwright
23.00 – 00.00 Amanda Jenssen
Dansen, Af-borgen:
Name the pet
Nottee
Lördag, 22 maj
Stora scenen:
10.00 musikkrysset
17.15 – 18.15 Edith Backlund
19.00 – 20.00 Retro Stefson
20.45 – 21.45 Simone Moreno
22.45 – 00.00 Salem Al Fakir
Dansen, Af-borgen:
Housewives
Jezebel soundsystem feat.
Jade jagger & Dan Williams
Söndag, 23 maj
Stora scenen, Lundagård
16.10 – 17.10 Gaby & the guns
17.40 – 18.40 Lisa lövbrand
19.20 – 20.20 Pauline
20.50 – 21.30 International michael jakson
tribute
22.30 – 00.00 Leningrad cowboys
Dansen,af-borgen:
Maskinen
Stupit Amerikinz
feat. J-ro (la.) maylay sparks (philly)
kaydee (d.c.) knoiota (new jersey) and
don mario (boston) producer.

 

 

Tågets väg på lördag, start Lundagård kl 13
(Uppställning på Adelgatan)
1. Entré på Karnevalsområdet
2. Orkestrar går in enligt dragkedjeregeln.
3. Sandgatan (norröver)
4. Biskopsgatan (nordväst)
5. Allhelgona kyrkogata
6. Sankt Laurentiigatan (sydväst)
7. Förbi Clementstorget (norra sidan)
8. Bangatan (söderut)
9. Bantorgets norra sida (österöver)
10. Klostergatan (östlig riktning)
11. Kyrkogatan (söderöver)
12. Stortorgets västra sida
13. Botulfsgatan österöver
14. Mårtenstorget, tvärs över
15. Killiansgatan
16. Avslutning Lundagårds sydöstra hörn vid Krafts torg.

 

Program karnevalsområdet Lundagård
21 maj
12.00 Öl- och mattält öppnar
12.30 invigning stora scenen
13.00 området öppnar officiellt
- alla tält&smånöjen samt tombolabodar öppnar
15.00 (ca) De stora nöjena drar igång
16.45 stora scenen drar igång
23.00 dansen öppnar, af-borgen
00.00 området stänger
01.00 öl- och mattält stänger
02.00 bierstuben stänger, athén i af-borgen
04.00 dansen stänger
22 maj
10.00 melodikrysset på stora scenen (ingen entréavgift)
12.00 området öppnar
- alla tält&smånöjen samt tombolabodar öppnar
13.00 tåget går från lundagård
15.00 (ca) De stora nöjena drar igång
17.15 stora scenen drar igång
23.00 dansen öppnar, af-borgen
00.00 området stänger
01.00 öl- och mattält stänger
02.00 bierstuben stänger, athén i af-borgen
04.00 dansen stänger
23 maj
12.00 området öppnar
- alla tält&smånöjen samt tombolabodar öppnar
13.00 tåget går från lundagård – fel håll!
15.00 (ca) De stora nöjena drar igång
16.10 stora scenen drar igång
23.00 dansen öppnar, af-borgen
00.00 området stänger
01.00 öl- och mattält stänger
02.00 bierstuben stänger
04.00 dansen stänger

 

Kändis-karnevalister
1950 (Jubileumskarneval) – Sten Broman var kommittéledamot och medansvarig för det årets karnevalsspex samt karnevalsfilmen ”Fasorna på
Sir Castle”. Därefter och fram till sin död, 1983, saknades Broman aldrig vid en Lundakarneval.


1954 (Skandalkarneval) – Hasse Alfredson var medförfattare till det numer legendariska karnevalsspexet Djingis Kahn. Hasse var även en av två konstnärer bakom det årets karnevalsaffisch, vilken föreställde en glad kentaur i studentmössa. I 1954 års karneval figurerade även Cilla Ingvar
(som också var engagerad i 1950 och 1958 års karneval) i revyn, filmen samt som tamburmajor i karnevalståget. 1958 blev hon historisk såsom den
första kvinnan någonsin att ingå i en karnevalskommitté.


1966 (Nationalkarneval) - Olof Palme spelade scout i karnevalsfilmen 1966.


1978 (Energikarneval) – Med i kommittén var bland andra Stellan Sundahl (tidningschef) och Krister ”Kryddan” Peterson (sekreterare).


1990 (Dubbelmoralkarneval) – Johan Wester gjorde tillsammans med Anders Jansson succé med Barnmusikalen ”Prins Gröt i Frukostlandet” i
1990 års Lundakarneval. Hipphipp-duon låg även bakom filmen ”Angst” i 1994 års Berg-och dalkarneval, där bland andra Christer Nerfont spelade huvudrollen.


2002 (Idealkarneval) – Sanna Persson medverkade i karnevalsfilmen Vaktmästaren & Professorn.


2006(Dualkarneval) Magnus Härenstam och Sven Wollter medverkade i filmen.


2010 (Rätt&Felkarnevel) Johan Wahlström medverkade i filmen.

 

 

FAKTA - Lundakarnevalen
21-23 maj 2010, Lundagård med omnejd
Tema: Rätt&Felkarnevel
Antal karnevalister: 5 405 stycken
Antal besökare på området (2006): cirka 100 000
Antal åskådare karnevalståget (2006): cirka 400 000
Till allt byggande har använts:
1778 m2 golv
1203 bänkar
20 byggbodar
14 containrar
50 tält, motsvarande 2 500 m2
55 bajamajor
900 m starkströmkabel
2500 m staket, dvs. 3 stora långtradare
2 km ljusslingor
110 byggfloder
1 bomlift
2 motortransportvagnar
20 m pissoar
12 handdragna transportvagnar
1 hjullastare
70 elcentraler
20 ton byggnadsställningar
24 vändkors
5 infobodar
5 biljettbodar
302 bord
1 cirkustält
4 fryscontainrar
1 kylcontainer
45 hjälmar
För att bygga ett karnevalståg går det bland annat åt:
55 km sytråd
1,1 km tyg
73 000 spik (ca 5240 m att slå i)
68 000 skruv (ca 618 000 varv att skruva)
5 200 vinkeljärn
8 100 m virke (exklusive fulvirke)
38 m3 andrahandsvirke
132 l tapetklister
450 m hönsnät
645 l färg
540 penslar
63 rollrar
2375 m2 skivor
4 300 m silvertejp
2850 m maskeringstejp

 

Karnevalshistoria
Lundakarnevalen går ut på att hälsa våren välkommen, därför gick många av de första karnevalerna under benämningen vårfest eller majfest. Själva ordet karneval antas härstamma från latinets ”carne vale” (farväl till kött), ett uttryck som syftar på festandet före fastan, alternativt latinets ”carrus navalis” (skeppsvagnar) eftersom skepp på hjul är ett vanligt inslag i karnevalståg.
Den första Lundakarnevalen ägde rum den 1 maj 1849. Ett antal studenter från Smålands Nation tågade då från värdshuset Finkelborg ned
längs Bredgatan, genom Lundagård och därifrån ut till Brunnssalongen i Lilla Råby, där festligheterna tog sin början. Studenterna var utklädda till ett bondbröllopssällskap, varför den första Lundakarnevalen ofta benämns som ”det småländska bondbröllopet”. Temat, tillsammans
med det paradliknande tåget, gör att denna händelse räknas som den första Lundakarnevalen.
Karnevalerna återkom därefter med varierande periodicitet, ibland varje år ibland vartannat. Mot slutet av 1850-talet antog karnevalerna successivt
alltmer organiserade former, då de iscensattes efter ett bestämt program och ett genomtänkt tema med vagnar som anspelade på aktuella händelser.
De äldsta Lundakarnevalerna varade enbart under en dag. 1946 utökades de till två dagar, för att från och med1962 omfatta tre dagar. Efter 1892 uppstod den fyraårsperiod mellan karnevalerna, så kallade
”karnevader”, som alltjämt gäller - med undantag för 1916, 1928, 1932 och 1942 då man på grund av det rådande världsläget valde att ställa in. 1970 och 1974 var det, på grund av de dåvarande studentrevolterna, nära igen. Istället för att ställa in karnevalen anordnades vid båda tillfällena alternativkarnevaler i Stadsparken.
Under 1980-talet växte arrangemanget betydligt i storlek. De gamla nöjena cirkus, spex och film, som alla är runt hundra år gamla, fick sällskap av
revyn och kabarén. Senare tillkom även barnkarnevalen (nuvarande
barnevalen) samt showen.

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007