Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Det spelas på Helsingborgs stadsteater i höst och vinter

 

TEATER. Nu är programmet för höstsäsongen 2010/2011 på Helsingborgs stadsteater spikat. När man öppnar stora scenen igen efter sommaren den 1 oktober ligger fokus på barnen.

 

De möter en samling djur i fabeln "Hit och dit men Ganska Långt Bort" . Tillsammans med djuren får de följa med på en upptäcktsresa i språkets värld. De jagar de rätta orden, ord som passar och som klingar. Regissör till förställningen är Voula Kereklidou som gör sin första uppsättning på stadsteatern. Musiken är skriven av teaterns huskapellmästare P-O Nilsson.
Premiär 1/10.

 

På Lilla scenen öppnas säsongen med Willy Kyrklunds Zéb-un-Nisá i regi av teaterchefen Karl Dunér. Det är en pjäs om en ung prinsessa och hennes grymme far som levde i Indien på 1600-talet.  Med i föreställningen är den världsberömde oudspelaren Jafar Hasan Aboud, som också skrivit musiken. Ensemblen gästas av Sanna Ingermaa-Nilsson, som tidigare medverkat i Fadren och Kvinnan från förr på Helsingborgs stadsteater, samt Nina Fex och Björn Granath från Dramaten. Pjäsen är fylld av persisk och arabisk poesi, indisk kultur och svensk 1900-talsdramatik när den är som bäst. Willy Kyrklund gick bort förra sommaren, 88 år gammal. Premiär 24/9.

 

Den internationellt kända performanceartisten Charlotte Engelkes skapar i höst föreställningen Svansångare med urpremiär på Helsingborgs stadsteater. Svansång refererar till en gammal föreställning om att svanen är helt stum under hela sitt liv, men att den kan sjunga en enda vacker och hjärtskärande sång precis innan den dör. Engelkes låter Helsingborgs stadsteaters ensemble vara svansångare och inspirationen till föreställningen får man från Helsingborgarnas egna berättelser. Premiär på Lillan 5/12.

 

Musikalen Jekyll & Hyde blir höstens musiksatsning och är ett samarbete med Malmöoperan. Den har premiär i Malmö i september och spelas under hela december på stora scenen i Helsingborg. Publiken får följa med till de dimmiga gränderna i 1800-talets London. Frank Wildhorns musikal bygger på den kända novellen ”Dr Jekyll and Mr Hyde” av Robert Louis Stevenson från 1886. Musikalen blev en stor succé när den kom 1990 och har spelats länge på Broadway. I den här uppsättningen spealar Christer Nerfont rollerna och för regin svarar Ronny Danielsson. Start i Helsingborg 2/12.

 

Beckettmonologen "Ur ett övergivet arbete" med Ingvar Kjellson och regi av Karl Dunér återkommer till stora scenen. Helsingborgs stadsteater har rättigheterna att producera texten som hade urpremiär på stora scenen i december förra året. Den har under våren spelats på Dramaten och gästspelar även på Göteborgs stadsteater. Spelas i Helslingborg den 27, 28, 3010.

 

Lunchteatern i höst blir både i teaterhuset och på stan. Teatersoppor på torsdagar på teatern, men också drama, musik och poesi med skådespelarna på ett antal restauranger i Helsingborg. Start på Foajéscenen torsdag 2/9.

 

Teaterns viktigaste scenkonstverk uppges bli "Radio Muezzin" av Stefan Kaegi från den tyska gruppen Rimini Protokoll. Det är en dokumentär teaterföreställning där fyra egyptiska böneutropare (muezzins) berättar om sina liv och sitt arbete: En blind Koranlärare som tillbringar två timmar i en minibuss varje dag för att ta sig till moskén. En egyptisk jordbrukares son och före detta tankbilsförare som varje dag dammsuger moskéns enorma matta. En elektriker som efter att ha varit i Saudiarabien och råkat ut för en allvarlig olycka började lära sig Koranen utantill. En kroppsbyggare, tillika vice världsmästare i Koranrecitation, vars inspelade kassettband är mycket populära bland taxiförare. De möter en femte man, en ingenjör som vet hur man krypterar radiosignaler. Föreställningen var ett av huvudnumren vid fjolårets teaterfestival i Avignon och har turnerat runt i hela världen sedan dess. Storan i Helsingborg blir deras enda spelplats i Sverige. Föreställningen ges på arabiska och textas på engelska.
Spelas 17/9 och  18 /9.

 

Malmöbaserade Teatr Weimar gästar också stora scenen.  Choreopoesi är namnet på Teatr Weimars samarbete med ett antal svenska poeter i hörspelsformat. Christina Ouzounidis har tillsammans med ljudkonstnären Henning Lundkvist iscensatt flera lyriska verk. Denna gång blir det Ida Börjels uppmärksammade diktsamling Konsumentköplagen: juris lyrik. Spelas 23/10.

 

Höstens dansgästspel XPSD (Exposed) är en nyskriven modern dansföreställning, där minimalism blandas med mycket rörelse och många steg av den prisbelönte och hedersutmärkta koreografen Kenneth Kvarnström. Spelas 5/10.

 

Gästdansar gör även Riksteaterns Pump Up the Jam med en explosiv dansshow. På scenen kan man se Niki och Martha som 2010 vann kategorin bästa hiphop i ”Streetdance-VM” i Paris samt Razzle Dazzle, A-train och Markus. Dansas 3/9.

 

Hösten fortsätter med Orena tankar av Dorte Olesen som skapats i residens på Norrlandsoperan och "=equal" med C/Ompany av Shintaro Oue, Satoshi Kudo och Piotr Giro. Biljetterna till kommande säsong släpps den 1 juli.

2010-06-03

 

Källa: Helsingborgs stadsteater

 

 

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007