Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Nazareth Y&T
  Regnet var inget drömläge för eftermiddagens band som fungerar lite som uppvärmare till det stora numret nattetid på Sweden Rock. Torsdagens räddning var gubbrock som fungerar i alla väder. De amerikanska rockarna i Y&T från Kalifornien förvånades inte över den typiska svenska sommaren. De hyllade den nyligen bortgångne artistkollegan Ronnie James Dio, genom att sjunga hans låt ”Rainbow in the dark”.

Svagt intresse för Sölvesborg

 

FESTIVAL. Medias nyfikenhet på hårdrocksstaden Sölvesborg var inte så stor under Sweden Rock Festival. För första gången bjöd i år kommunen på rundtur och middag på slottet, men bland de 700 journalister som festivalen säger sig ha under de fyra dagarna var det bara sex som följde med. Hälften medelålders norrmän som tyckte det var trevligt med ett avbräck i festivallivet – med guidad tur och veckans enda vettiga måltid.

    – Vi hade först bokat en buss för 50 journalister, men sen behövdes bara den här, säger en smått besviken turistchef, Ulf Bjälkenborn, och pekar på en minibuss. Första stoppet blir inte helt överraskande på en skola. Tanken var att visa hur rockfestivalen ger ringar på vattnet i kommunen. Som Möllebacksskolans satsning på rock – i avslutningsveckan hölls där en egen rockfestival. På skolan menar man att rocken har blivit en meningsfull fritidssysselsättning för ungdomarna.

 

Fotboll, i spåren av framgångsrika allsvenskalaget Mjällby AIF med många lokala spelare i all ära, men att stå på en scen kräver lite mer av ungdomarna.

    – Det är inte alla vuxna som är positiva, berättar fritidspedagogen Patrik Persson utan att vilja gå in på exempel. Men utanför skolan står personal som vilar öronen och uttrycker sin oförmåga att uppskatta musikgenren.

    – Man måste inte bli nåt. Att repa i ett band ger en enorm gemenskap och kanske ett intresse för livet, säger skolans andra fritidspedagog Tomas Persson.

 

Även om Sweden Rock har gått ut med att festivalen ska hållas begränsad vill naturligtvis kommunen gärna se att den växer. Siffror för 2009 saknas, men enligt turistchefen har omsättningen ökat med över 100 procent sedan 1997 då turismen omsatte 177 miljoner kronor i Sölvesborg.

I kommunen arrangeras två andra större evenemang – stadsfestivalen och en jazzfestival sommartid, men enstaka konserter fungerar inte enligt turistchefen.

    – Vi har provat med Robyn och Magnus Uggla, men det gick inte. Det är för mycket konserter som konkurrerar.

 

Samarbetet med guldkon SRF är viktigt, men exakt vad det kostar kommunen kan inte Sofia Lindqvist, informationsansvarig på Sölvesborgs kommun, berätta. Skattebetalarna i Sölvesborg har bekostat ett stort PR-koncept framtaget av en reklambyrå där hårdrocken och fotbollen lyfts fram.

    – I början var invånarna skeptiska till festivalen och publiken som kom, men nu gillar alla den, säger Sofia Lindqvist. Hon berättar hur kommuninvånarna själv försöker tjäna en slant på festivalen genom att hyra ut sovplatser och sälja korv över staketet. Kommunen betalar för tredje året i rad ett marknadsföringsavtal tecknat med Sweden Rock. Avtalet innebär i år en kostnad på 70 000 kronor och ger annonser i festivalens tidning och tillgång till deras personregister så att kommunen kan skicka reklam via e-post. En tveksam uppgörelse eftersom personerna i registret aldrig medgivit till detta.

    – Huvudregel är att man får använda e-post bara om den fysiska personen har samtyckt till det på förhand, säger Salli Fanaei vid Datainspektionen.

Kommunen får också ett eget tält på festivalområdet och visar sin reklamfilm om Sölvesborg exklusivt på festivalens storbildsskärmar. Festivalen går på mark som kommunen äger och för det betalar Sweden Rock arrende.

 

Kommunen bekostar skötsel av marken och ser till att det finns vatten och annat framdraget. Utöver det spenderar många kommunanställda en hel del arbetstimmar på festivalen. Men festivalen drivs av ett aktiebolag och är inte kvalificerade för till exempel ett föreningsbidrag. Varje vecka det senaste halvåret har Sweden Rock tjatat om hur viktigt det är att köpa biljetter i tid för att slippa bli utan till södra Sveriges stora hårdrockshändelse i sommar. Men ett par dagar innan festivalen startade kom plötsligt beskedet att den som inte hunnit fixa biljett kunde vara lugn, eftersom det även säljs biljetter i entrén. Precis som förra året.

    – Vi har fått signaler att det har sålts tusentalet färre biljetter än förväntat, sade Sofia Lindqvist på festivalens andra dag. Samma dag fanns fortfarande biljetter kvar att köpa i entrén.

 

Festivalen står nu i ett vägskäl - de gamla rocklegenderna försvinner en efter en och den äldre publiken ersätts i allt högre grad av en yngre. Sofia Lindqvist berättar om utbyggnadsmöjligheterna för festivalen, att kommunen har planer på att fylla ut de omgivande träskmarkerna med jordmassor så att den nu geografisk begränsade festivalen ska kunna växa mer. Det talas om publiksiffror runt 50 000 människor. Samtidigt har festivalledningen bestämt att evenemanget inte ska växa mer, eftersom förra rekordsommaren i Norje blev svårhanterlig och inte höll tidigare års kvalitet.

2010-06-13

 

LILL ERIKSSON

 

Webb-tv

 

Sofia Lindqvist och Ulf Bjälkenborn

Sölvesborg kommuns PR-duo, Sofia Lindqvist och Ulf Bjälkenborn trodde att fler journalister skulle nappa. FOTO: LILL ERIKSSON

 

FAKTA

1445 – Sölvesborg blir stad.

1992 – Ingolf Persson startar första hårdrocksfestivalen i Olofström.

1993-1997 – festivalen arrangeras i Karlshamn under namnet Carlshamns Rock Festival

1998- – Sweden Rock Festival i Norje, Sölvesborg.

2010 – Sölvesborg har 16 800 invånare, men växer till runt 50 000 under festivaldagarna. Utöver hårdrock arrangeras även stadsfestivalen ”Killebomsfestivalen” och Hälleviks Trad Jazz Festival.

 

Inte alla uppskattade hårdrocken på Möllebackskolans egen rockfestival.

Inte alla uppskattade hårdrocken på Möllebackskolans egen rockfestival.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Sölvesborgs blivande artister sjunger i musikskolan i tingshuset.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Webb-tv

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007