Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

EU-undersökning:

Nästan alla biljettsajter har brister

GRANSKAT. En ny europeisk undersökning visar att uppemot 60 procent av alla sajter som säljer biljetter till sport- och musikevenemang misstänks bryta mot lagen. I en del länder som Danmark, Norge och Nederländerna tros samtliga av de kollade sidorna bryta mot de lagar som finns för att skydda konsumenten, menar EU-kommissionären John Dalli.

 

Av nio kontrollerade danska biljettsajter, upptäcktes i en första granskning tveksamheter i samtliga, som nu ska redas ut av Konsumentombudsmannen i Danmark. I Sverige undersöktes åtta biljettsajter, där bara en gick fri. Ett misslyckande för hela branschen, anser organisationen Sveriges Konsumenter. Sverige fick liksom sex andra länder dessutom delta i en fördjupande undersökning samtidigt som den ordinarie genomfördes, där man också tog kontakt med biljettföretagen. Av de sju kollade aktörerna, försökte fyra sälja biljetter till evenemang som inte existerade. Lika många sålde biljetter utan att informera om att dessa var andrahandsbiljetter.

 

De vanligaste brotten som tas upp i EU:s så kallade ”sweep”-utredning är orättvisa villkor, saknad eller ofullständig information om priset och säljaren. Enligt EU är kultur- och sportevenemang en problemsektor precis som flyg-, mobil- och elektronikhandeln, som kontrollerats tidigare. Av alla som klagat på sina onlineköp hos European Consumer Centres under 2009, handlade 30 procent av fallen om just biljettköp. 35 procent av EU-konsumenternas alla onlineaffärer rör sport- och evenemangsbiljetter.

Så nationella myndigheter uppmanades att utföra samtidiga kontroller under försommaren i alla de 27 medlemsländerna, plus Norge och Island. Totalt kontrollerades 414 sajter, av dem ska nu 59 procent undersökas vidare eftersom de inte verkar följa lagen. En del webbplatser kan verka säkra, men ändå visa sig vara placerade i ett annat land än det utgivna. Vissa sajter utger sig för att kunna sälja biljetter till evenemang som ännu inte finns till försäljning, eller till redan utsålda aktiviteter.

 

Om de misstänkta sajterna visar sig bryta mot lagen och inte åtgärdar problemen, kommer de att beordras stänga eller betala böter. För att inte råka ut för bedragare bör man kolla upp sajten i en sökmotor och se till att företaget har en fysisk adress. EU-utredarna tycker också att man alltid ska betala sina biljetter med kreditkort istället för kontokort, eftersom lagen gör kreditföretagen ersättningsskyldiga om biljettköpet går snett. eventnews har bett både svenska och danska biljettföretag att kommentera EU:s rapport. På Eventim känner man inte till om man har fått några anmärkningar. Ingen mer har svarat, förutom Kasper Michaelsen, produkt- och marknadschef på danska Billetnet, svenska Ticnets systerbolag. Vad kommer ert företag göra för att sajten ska uppfylla lagkraven?

       – Det vill jag helst inte kommentera just nu, säger han.

2010-09-29

 

LILL ERIKSSON


Share |

 

 

Innan biljettköp på nätet – kolla:

* kontaktinformation om säljaren

* att priset är komplett

* villkoren – garanterad leveranstid och ersättning om evenemanget ställs in

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007