Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Genrep utan glitter och konfetti

RECENSION. Melodifestivalen kom till stan den gångna veckan och efter att ha sett endast skarpa livesändningar och andra orters genrep testar vi denna gång ett genrep i Malmö arena på lördagseftermiddagen. Fatta – dagsljus, barn i massor och en helnykter publik.

      – Det blir precis som den riktiga sändningen ikväll, informerar den blonde studiomannen som vi sett ibland i tv-rutan, när evenemanget äntligen drar igång en halvtimma efter utsatt tid. Fast utan pyro, vimplar och ballonger. Inte heller konfetti, och så lottas vinnarna förstås, tillägger han. Alltså utan halva Melodifestivalen.

 

Därefter konstaterar han likgiltigt att publikens respons är lika med noll. Ett genrep kan ju aldrig bli lika intressant som den direktsända tävlingen. Vuxna gäspar, ungar skruvar på sig – några går ut för att handla mat. Man kan inte skylla tristessen på artisturvalet. Det har sett lika risigt ut tidigare gånger och ändå varit betydligt festligare i arenorna. Inte ens en återuppstånden Michael Jackson hade kunnat liva upp denna halvtama och förutsägbara historia.

      Tidigare på morgonen var det en Malmödam som ringde in till radion och berättade att hon längtade till dagens genrep – ”det är ju något helt annat att se Melodifestivalen live än på tv”. Men den förväntade stämningen infann sig aldrig. Malmöborna blev nog inte sura på den inledande jämförelsen med Chicago. Men kanske blev publiken snopen att den underhållning som SVT och Live Nation brukar bjuda på innan själva inspelningen helt uteblev. Kanske tyckte man inte att studiomannen som publikuppvärmare var lika rolig som han själv tyckte.

 

Han hade ju fullt upp med att samordna hela inspelningen, få ljus där det var alldeles bäcksvart, och samtidigt försöka få upp ångan i publiken som verkade lika iskall som vinden på fälten utanför arenan i Hyllie. Några hade gjort sig besvär att tillverka skyltar med favoritartistens namn, men det var ju bra att det inte var så många, eftersom de troligen ändå inte skulle komma med i bild, tyckte SVT-nissen. Precis som sektion 15, som han ändå med viss möda fick att ställa sig upp på läktaren och sjunga ”aaaahh” i The Arks avskedslåt. Utan deras paradnummer hade man gått hem och gråtit, men inte ens Ola Salo kunde frälsa eftermiddagspubliken från familjelivets stora ansvar och allvar.

 

Alltså, som en vanlig dag på jobbet. Utan glitter och glamour. Att Carola-fläkten var med var ju kul, men ett annonserat genrep uppfattar nog biljettköparen som just ett genrep. Med smink och hela baletten. Att sen programledaren Marie Serneholt var igenkännlig och efterlängtat naturlig utan kvällens spackel är en annan diskussion. Publiken på eftermiddagsföreställningen består främst av barnfamiljer som har betalat 1 200 kronor för två vuxna och två barn. Plus p-biljett, resa och troligen något mer i kommerscirkusen i entrén. Med en halvdan föreställning är det lätt att känna sig blåst på konfekten när samma program, fast bättre, ses gratis hemma i tv-soffan på kvällen. En ganska smart affärsidé annars. Vilken mer arrangör kan ta betalt för en vanlig repetition?

2011-03-01

 

LILL ERIKSSON

Värt köandet? Nja, uppe på läktaren hördes inte sången ordentligt. Men barnen var glada över basgången som dunkade dem i magen och uppskattade verkligen ljussättningen.

 

Deltävling 4 i Malmö arena.

Några rycktes till slut med och kunde inte låta bli att dansa när Melodifestivalen avslutades i Malmö arena i lördags.

 

Melodifestivalen i Malmö arena.

Unga nyfikna passade på att kolla in Melodifestivalscenen innan genrepet började. FOTO: LILL ERIKSSON


Fiktiv vinnare gick vidare

LOTTNING. Genrepen har ibland kritiserats för att orättvist öka chanserna för de bidrag som lottas som vinnare. De får dubbel exponering i och med sitt extra liveframträdande och i en arena med 10 000 personer kan det teoretiskt sett ha betydelse i den efterföljande omröstningen på kvällen. Men bidraget Run med Anders Fernette som fiktiv vinnare i genrepet hade ingen nytta av sin extra tid med publiken. Han gick inte vidare i omröstningen på kvällen. Däremot gick det bra för Linda Bengtzing som både vann på låtsas och på riktigt. 110301

The Ark

Från scenen gjorde man vad man kunde, men lyckas inte ens med The Ark få igång den förstenade publiken. FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

 

 

 

Det spektakulära numret hjälpte inte Anders Fernette. Ej heller att han fick sjunga Run flera gånger på genrepen.

FOTO: LILL ERIKSSON

Anders Fernette fick sjunga Run två gånger.

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007