Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

FOTO: ARKIVBILD/LILL ERIKSSON

Stim vill stoppa Sweden Rock-festivalen

 

TVIST. Slutsålt och publikrekord. 75 miljoner i omsättning förra året, 73 miljoner året innan och vinster på cirka 17 respektive 20 miljoner kronor. Det är blomstrande tider för rockfestivalen Sweden Rock, även om det blåser hårt i Norje just nu. En månad innan den 20-årsjubilerande festivalen drar igång igen stäms arrangören av upphovsrättsorganisationen Stim, eftersom låtskrivarna inte fått betalt enligt avtalet de två senaste åren. Samtidigt skriver lokaltidningen Sydöstran att även dem gjort sig ovän med festivalen efter en granskning om vinstmiljoner till festivalledningen och höga biljettpriser.

     – Vi tycker att det är anmärkningsvärt och tråkigt att en så stor musikaktör som gör många miljoner i vinst inte gör rätt för sig gentemot musikskaparna, säger presschefen Susanne Bodin på Stim till eventnews.

 

Enligt stämningsansökan som eventnews tagit del av kräver Stim att tingsrätten i Blekinge förbjuder Sweden Rocks evenemang, med hot om vite på tre miljoner kronor, om där framförs verk som Stim har framföranderättigheterna till. Genom dels direkta avtal med de svenska upphovsmännen och musikförlagen (som också äger Stim), samt avtal med motsvarande utländska organisationer, har Stim den rätten till praktiskt taget all upphovsskyddad musik.

     Bråket handlar om drygt en miljon kronor i obetalda avgifter för de två senaste åren. Enligt Stim brukar avgiften ligga runt 3 procent av festivalens budget.

     – Vi tycker att det är självklart att låtskrivarna ska ha ersättning och har också betalat Stim-avgift varje år de senaste åren. Vad vi inte är överens om är prissättningen, säger Sweden Rocks presschef Martin Forssman. Han tycker att arrangörer skulle få betala låtskrivarna via andra motsvarande organisationer inom EU. Men det får man inte enligt STIM:s regler och det är till att utnyttja sitt monopol tycker Forssman:

     – Lyckligtvis finns det inget i svensk lagstiftning som uttryckligen ger Stim rätt att driva in vilka pengar de vill, säger han.

 

Festivalen har betalat vad man tyckt varit rimligt, 200 000 kr för 2010 och inte de 1,3 procent av omsättningen som Stim krävt. Forssman talar om chockhöjda tariffer från 2009 till 2010.

     – Då höjdes vår Stim-avgift med 67 procent, säger han. Men musikskaparnas organisation försvarar sig med att man fick uppskatta avgiften 2009 eftersom Sweden Rock inte lämnat in de uppgifter som avtalats.

     – Om Sweden Rock ansett att Stims villkor varit oskäliga på något vis har man haft möjlighet att säga upp avtalet, fortsätter Bodin.

 

Förutom den obetalda miljonen väntar Stim också på Sweden Rocks redovisning av sålda biljetter de här åren. Det är efter den statistiken som avgiften beräknas och festivaler är skyldiga att lämna in detta enligt tidigare liknande fall i Högsta domstolen. Hur har det gått för Stim i liknande rättsprocesser?

     – Vi har haft avtalstvister i domstol tidigare. 95 procent av dessa har förlikats mellan parterna, säger Susanne Bodin.

     Det var först efter festivalens tio första år som Sweden Rock tecknade avtal med Stim.

     – Efter en besvärlig inledning skötte sig Sweden Rock bra under några år. Därför är det extra tråkigt att de återfallit i sitt gamla beteende. Vi hoppas ändå att den här konflikten kan få en snabb lösning – inte minst för festivalbesökarnas skull, säger Peter Englund, marknadschef på Stim.

 

Men i realiteten kan ju SRF köra sitt evenemang som planerat och utan tillstånd, så att inte festivalbesökarna blir lidande?

     – Om Sweden Rock och Stim inte kommer överens och det inte blir något domstolsutslag innan juni så har dom inget tillstånd att genomföra årets festival. Därför hoppas vi, för både festivalbesökarnas, artisternas och låtskrivarnas del, att vi snabbt kan nå en lösning på konflikten, fortsätter Peter Englund.

     Sweden Rock känner att de får medhåll från flera andra svenska festivaler som reagerat på Stims avgifter.

     – Stim är en intresseorganisation med totalt monopol och agerar därefter, avslutar Martin Forssman.

     Men även Sweden Rock har en monopolliknande ställning i Öresundsregionen. Och agerar därefter. Biljettpriserna ligger bland de högsta, inträdet till hela festivalen i juni kostar cirka 2 500 kronor. Den 20:e upplagan är landets äldsta och Nordens största hårdrocksfestival.

2011-05-04 , uppdaterad 2011-05-06

 

LILL ERIKSSON

 

Läs mer om blåsvädret kring SRF

Sydöstran nekas ackreditering till Sweden Rock, Journalisten

Bråket med Stim kan kosta Sweden Rock fem..., Sydöstran

Sweden Rock stäms..., Sydsvenskan

Sweden Rock gör miljonvinst och bojkottar lokaltidning, Expressen

Sweden Rock tål inte Sydöstrans granskning, Sydöstran

Före detta medarbetare stämmer festivalen, Sydöstran

Sydöstran och Sweden Rock ”kompisar igen”, Sydöstran

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007