Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Just D delvis tillbaka

 

COMEBACK. Rappgruppen Just D är tillbaka, åtminstone delvis. Under det vitsiga namnet ”JustD-kig” ger Wille Crafoord alias Doktor C och Peder Ernerot, känd som gruppens låtskrivare Pedda Pedd, några riktigt nostalgiska konserter. Marknadsföringen är lågmäld. ”Lite för gamla. Lite för småpackade. Lågbudget. Torftig scenshow. Inga nya låtar. Nån medlem saknas. Inte så mycket publik”.

 

Varför kommer inte alla med?

     – Det tog väldigt lång tid att formulera ihop en comeback som har samma sköna inställning som vi tycker att Just D bör stå för, säger Wille Crafoord till eventnews. Vi insåg plötsligt att det känns otroligt rätt med en Just D-kig variant (som i dekig). Det vill säga i mindre skala, inte alla medlemmar och så vidare.

 

Han jämför comebacken med 70-talspopgruppen The Sweets.

     – Ett tag reste de runt i tre olika konstellationer. Lite för gamla, lite för tjocka, inga nya låtar. Det är ju så en riktig comeback ska se ut.

     Det blir två Skåneexklusiva så kallade picknickföreställningar, båda på Victoriateatern i Malmö den 16 och 17 september. Men även en spelning i Stockholm och en på Öland. Själva upplägget ser duon som en klassåterträff.

     – I främsta hand är det ju superkul att träffa gamla fans och faktiskt en hel generation från förr. Det blir inte bara en konsert där man vädrar gamla minnen utan ett ordentligt möte, fortsätter Wille Crafoord.

 

Varför blir det en ”comeback” just nu?

     – Ja, vi har verkligen haft en hel del härligt storslagna anbud, som vi har tackat nej till under åren. Men vi vill göra en comeback med stil och det har inte klaffat förrän nu. Dessutom har Pedda P vissa avbetalningar på en båtmotor som släpar...

     Det har gått över 20 år sedan Just D slog igenom och introducerade hiphopen på svenska. Tajmingen att göra något igen är bättre nu än tidigare.

     – Det var svårt att sjunga låtar som ”Vart tog den söta lilla flickan vägen?” och om tonårsuppror när vi var trettio. Nu när vi själva har barn i tonåren blir det en helt ny roligare vinkling.

 

Inte heller annars är det bara seriösa vuxenjobb för den nu 45-årige adelsmannen. Förra sommaren deltog han i humorfestivalen i Lund och räknar med att göra om det hela i slutet av sommaren.

     – Min specialitet i såna sammanhang är min förmåga att vara nästan rolig och härma dialekter ”döligt”.

     I augusti är Wille aktuell med sin fjärde Hovturné, där han rider med Anna Bergendahl och Olle Linder med flera, till skånska borggårdar för att spela sommarmusik. Lite annat än ett Just D-gig. Vad är skillnaden för dig som artist?

     – Ja, numer föredrar jag medelålders kvinnor i publiken framför skrikande tonårstjejer. Det festliga är ju att publiken åldras ju den med. Så det kanske är samma publik.

 

Vad är roligast - att vara rappare eller trubadur?

     – Rappare känns längesen, och det var fantastiskt då med den livsstilen, men nu tycker jag tweedkostymen passar mig bättre. Även där känns den ”dekiga” comebacken ljuvlig, man kan bära en illa klädsam ungdomskeps och bli dyngrak med stolthet! I alla fall ett par timmar. Man känner sig som 37 på nytt!

 

Kommer det nå’nsin ny JustD-musik?

     – Ja, det hoppas jag verkligen att vi kan få tid till i framtiden. Jag skulle älska låtar som ”Han har skaffat sig en rutten fru (igen)”, avslutar Wille Crafoord.

2011-05-06

 

LILL ERIKSSON

JustD-kig

Wille ”Doktor C” Crafoord och Peder ”Pedda Pedd” gör comeback-spelningar utan ”Gurra G.

 

Just D - så gick det till...

JustD (senare Just D) var en svensk hiphopgrupp under tidiga 1990-talet där förutom Peder Ernerot och Wille Crafoord även Gustave Gurra G Lund var med.

Gruppen passade aldrig riktigt in i något fack och medlemmarna ansågs komma från fel bakgrund. De var aldrig renläriga utan tog influenser lika mycket från grunge och punk som hiphop. Just D:s musik byggde till stor del på samplingar från äldre skivor, på de två första från uteslutande svenska skivor.

     

     Gruppens turnerande var omsvärmat av skandaler och festande. Till scenshowen hörde att spruta raklödder på varandra och publiken, liksom att dricka öl och kasta konfetti.

I samband med turnéer 1992 och framåt började gruppen, till skillnad från andra hiphop-akter, turnera stadigt med ett liveband, vars medlemmar kom att bli grundstommen i Bo Kaspers Orkester (Fredrik Dahl, Mats Schubert och Michael Malmgren).

 

Källa: Wiki

 

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007