Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Alla vill se skrattgudarna

HUMOR. Adde Malmberg stryker längs domkyrkans stenväggar för att slinka in bakvägen. Samtidigt passerar Andreas i Alcazar på Skomakaregatan i Lund. Utanför stadsteatern står humorprofilen Johan Wester med sitt bredaste leende. Det är ingen vanlig helg i Lund. Det är två särskilt roliga dagar som lockar kändisar både till scenerna och som publik.

 

För andra året i rad arrangerade Wester och kollegan Anders Jansson sin humorfestival på fredagen och lördagen runt omkring i Lunds centrum.

    – Och vi planerar för en festival även nästa år, berättade Johan Wester. Han presenterade bland annat lördagskvällens första stora ståuppföreställning med skåningarna Zeid Andersson, Johan Glans och Adde Malmberg på stadsteatern.

    – Det är detta event som sålde slut först, sade Wester. Och man kan ju förstå varför. Glans behövde bara visa sig i sin rutiga skjorta (han har sju likadana) för att få publiken att vråla av förtjusning. Adde gick på mer intensivt, i temperamentsfull Cleese-stil och nådde samma lyriska effekt hos publiken. De båda herrarna är gudar inom sitt gebit. Zeid fick en tuff uppgift att spela i deras liga.

 

Det gick trögt för fler komikerkvinnor på festivalen. Den billigare föreställningen med Shima Niavarani, Klara Zimmergren och Åsa Gustafsson i samma lokal lite senare på kvällen hade inte sålt så bra.

    – Ni kan se den till halva priset, försökte Johan Wester. Hellyckad var dock kvällen för ”50-plusaren” Lena Brundin, som tillsammans med Tobias Persson och David Batra fyllde hela stora salen i AF-Borgen så att folk fick rada upp sig längs sidorna. Tobias berättade målande om Stockholmsbratts, medan Lundakomikerna höll sig lokalt. Eftersom flera av landets största komiker kommer från Sydsverige blev festivalen till en småintern hemvändarfest. Batra mindes studenttiden i hemstaden och undrade om man fortfarande såg på Malmö som Östberlin.

 

Lundaborna har anledning att vara stolta över sin stad. Särskilt en helg som denna med utesittarvärme och soliga promenader mellan platserna där föreställningarna visas. Under ett matstopp på anrika Grand Hotell överraskades vi av att Wille Crafoord plötsligt börjar spela på scenen under kristallkronorna, precis vid vårt bord. Han uppfyllde med råge den mediokra ambitionen att bara vara ”ganska rolig” - med hjälp av fenomenala Just D-texter och ackompanjerad av författaren Jan Sigurd på blåsorgel i plast.

 

Men det är inte bara roligt att gå på humorfestival. Det valda konceptet känns inte som en festival fullt ut. Besöket måste noga planeras och man kan inte, som på Malmö Comedy Festival på Slagthuset, spontant röra sig mellan de olika föreställningarna. Publiken ges inte samma möjligheter, som på en musikfestival, att upptäcka nya saker. Man betalar för det man vill se och då väljer många de säkra korten.

      Det angenäma problemet man hade i fjol att de populära artisterna snabbt sålde slut, hade man inte hittat någon lösning på i år. Detta är artister som skulle fylla hela torg. Efter förra året tänkte nog många skåningar att det inte ens var lönt att ta sig till festivalen. Vi försökte bland annat se filmen om Kajans vasalopp, men lyckades inte. Den visades på sju föreställningar plus ett par extrainsatta tider på lördagen.

 

Sena återbud från bland annat komikern Özz Nûjen skapade också irritation. Det var inte helt friktionsfritt i stadshallen där humorpass skulle bytas mot festivalband och där föreställningsbiljetter inte återlöstes när komiker hade ställt in. Men det var just tack vare Özzs avhopp som Degebergakomikern Petrina Karlsson fick chansen att möta en riktigt stor publik. Och vi fick upptäcka en ny speciell humorstjärna som skulle vara rolig att se igen. Hennes, Thomas Oredssons och tredje guden Peter Wahlbecks, förlängda föreställning var helt klart värd ett missat sista tåg hem.

2011-09-04

 

LILL ERIKSSON

Rolig musikant underhöll torgsbesökare på Lunds humofestival.

Ett av få, men riktigt roligt, humornummer ute på stan som spontanbesökaren kunde se på Lunds humorfestival.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Petrina Karlsson

Petrina Karlsson fick ersätta Özz Nûjen som ställde in sitt framträdande på Lunds humorfestival.

FOTO: CHRISTIAN ERIKSSON

 

 

 

 

 

Fotnot. Det blir mer humor i Skåne i höst - håll koll i vår kalender. Efter nyår får bland annat Johan Wester och Anders Janssons nya humorshow premiär i Lund.

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007