Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Inglourious Basterds

På en filmresa runt om i Paris besöker Marie Öhgren bland annat caféet som där Quentin Tarantinos Inglourious Basterds utspelar sig.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

Filmiska Paris - återkomsten

PARISFILM. eventnews fortsätter utforska Paris ur filmisk synvinkel. Denna gång väljer vi att fokusera på restauranger och caféer. Normalt platser för reflektion och samkväm, men som i filmens värld raskt blir avstamp för lönnmord, nazistiska sammansvärjningar och förberedelse för industrispionage genom offrets egen drömvärld. Men även höjdpunkten för romantiska möten mellan olika kontinenter. Vi är ju trots allt i Paris!

 

Midnatt i Paris

Vi tar startpunkt där vi tog avsked förra resan, på restaurang Polidor vid 41 rue Monsieur-le-Prince, restaurangen från Woody Allens Midnatt i Paris från 2011. Inte heller denna gång möter vi Ernest Hemingway eller F. Scott Fitzgerald, men restaurangens huskatt promenerar stolt med svansen i vädret och möter oss när vi kommer in. Kanske är detta vår Katt i Paris funderar jag när vi återvänder till Hotell Stella, bekvämt beläget vägg i vägg med restaurangen och som hämtat ur en fransk version av Fawlty Towers inklusive en kvinnlig Madame Fawlty. Vi startar tidigt nästa morgon med en traditionell frukost bestående av croissanter och starkt kaffe med varm mjölk. Stärkta av detta vandrar vi mot Luxembourg Trädgården (Jardin du Luxembourg), Paris populäraste park beläget i Quartier Latin i de centrala delarna av staden.

 

En oväntad vänskap

Mitt i parken finns Thèatre de Luxembourg, en marionett-teater med anor från 1933, som drivs av familjen Desarthis. Teatern utgör en av nyckelscenerna i Truffauts De 400 slagen från 1959 då de skolkande skolungdomarna smiter från sin gymnastiklärare för att tillbringa resten av skoldagen på teatern. Vid vårt besök träffar vi en medlem av familjen Desarthis som stolt konfirmerar att hans teater var med i nämnda film. Han nämner sedan i nästa andetag, att i restaurangen mitt emot teatern, spelades flera scener in i årets franska komedi av Oliver Nakache En oväntad vänskap från 2011, med Francois Cluzet och Omar Sy i de bärande rollerna.

 

Nikita

Vi vandrar vidare mot järnvägstationen Gare de Lyon. En klassisk station som byggdes för världsutställningen 1900 och är en av de mest trafikerade stationerna i Europa. På andra våningen finns den klassiska järnvägs-restaurangen Le Train Bleu (Blå tåget) som serverat mat och dryck till gäster som Coco Chanel, Birgitte Bardot, Jean Cocteau och Salvador Sali sedan 1901.

Le Train Bleu utgör en berömd kuliss i Luc Bessons film Nikita från 1990, där Anne Parillaud får sitt första uppdrag som lönnmördare. Under en middag med sin kavaljer får Nikita order att likvidera en måltavla i restaurangen. Flyktvägen ska gå genom fönstergluggen på toaletten men Nikita stöter på problem och tvingas fly via köket istället under hård beskjutning. Vi avnjuter ett glas vitt samt en fransk Pelfort brune i den magnifika restaurangen innan vi utforskar Nikitas flyktväg och den olycksaliga fönstergluggen. 

 

Inglourious Basterds

Från Gare de Lyon fortsätter vi mot restaurang la Renessaines vid rue de la Roquette. En oansenlig liten bistro möter oss, men här utspelade sig ett stort drama i Quentin Tarantinos Inglourious Basterds från 2009. Här satt Joseph Goebbels (Sylvester Groth) och överste Hans Lada (Christopher Waltz) och diskuterade en kommande filmpremiär för Hitler med Frederick Zoller (Daniel Brühl) och Soshanna Dreufus (Melanie Laurent). Den sistnämnda har fått sin familj utplånad av överste Lada, men lyckades själv fly massakern och lever nu under antaget namn som biografägare i Paris. Lada vet ännu inte vem hon är och själv är hon minst sagt chockad över det faktum att Goebbels vill förlägga en filmpremiär på hennes biograf. Med Hitler som hedersgäst. Lada utses som ansvarig för säkerheten på biografen och scenen där han bjuder henne på en tysk strudel på restaurangen för att diskutera premiären är en numera klassisk scen. 

 

Before Sunset

Men Paris är ju ändå romantikens huvudstad och otaliga är de romantiska filmer som utspelat sig i staden. En av dem är Rikards Linkladers Before Sunset från 2004 med Ethan Hawke och Julie Delpy i huvudrollerna. Before Sunset är en uppföljare till Before Sunrise från 1995 där karaktärerna träffas och spenderar ett dygn tillsammans i Wien. Hawke fortsätter sin resa hem till USA och Delpy reser hem till Paris efter deras natt tillsammans, men de kommer överrens om att träffas igen sex månader senare. Detta möte blir inte av, men tio år senare träffas de i Paris och här tar Before Sunset sitt avstamp. Hawke är nu etablerad författare som kommit till Paris för att lansera sin senaste bok (som handlar om deras möte tio år tidigare) och Delpy möter honom i den klassiska bokhandeln Shakespeare and Company vid floden Seine. De beslutar sig för att gå till ett café runt hörnet, Café Le Pure, för att tala ut.

 

Inception

Vi går också runt hörnet från Shakespeare and Company men inser snart att Le Pure ligger på andra sidan Paris, vid 14, rue Jean Macé, ett antal kilometer från bokhandeln. Men skam den som ger sig, vi beger oss dit och får lön för mödan. Inte mycket har ändrats i caféet utan det känns som att kliva rätt in i filmen. Vi stärker oss med en Irish Coffee - i filmen drack de dock te och kaffe, efter en regnig promenad till caféet.
Vår sista anhalt i Paris är att lokalisera lagerbyggnaden i Christopher Nolans Inception från 2010. Efter en halv dags letande runt ett militärt område bakom Eiffeltornet är vi nästan beredda att ge upp. Då hittar vi plötsligt den lilla gatstumpen med rätt adress. Någon lagerbyggnad finns dock inte, men däremot caféet där Leonardo DiCaprio förklarade grunderna för ”dreamlevels” för den nybakade arkitekten Ellen Page. Rätt adress, men fel filmscen. Caféet är i verkligheten en italiensk restaurang, Da Struzzi, och byggdes om inför filmen. I filmscenen går de båda runt hörnet från caféet varpå Page skapar en gatunivå i 360 grader innan de beger sig till bron Bir-Hakeim där hon experimenterar ytterligare med drömnivåerna genom att använda speglar. Det slutar inte bra.

 

Red 2
Vi är dock nöjda med detta fynd och tar metron över Bir-Hakeim mot Notre-Dame. På vår väg tillbaka till hotellet passerar vi Pont Neuf som visar sig vara avstängd… för filminspelning. Vi snokar snabbt fram att det rör sig om ett bilstunt till filmen Red 2 som ska spelas in på bron och en upprörd paparazzi skriker i sin mobil att Bruce Willis ska vara i närheten, men att säkerhetsvakterna hindrat honom från att fotografera. Någon Bruce Willis syns dock inte till, men vi noterar Red 2 på vår lista på filmer att se framöver. Tillsammans med en rad ytterligare filmer med anknytning till Paris som ses i vinterrusket inför nästa filmiska besök i Paris.      

2012-10-15

 

TEXT & FOTO: MARIE ÖHGREN

 

Filminspleningen av Red 2 i Paris.

Vi bevittnar hur en paparazzi jagar Bruce Willis under en inspelning av Red 2 i Paris.

Louvren by night.

Louvren i Parisnatten.

 

Luxembourgträdgården där En oväntad vänskap spelades in.

Luxembourgträdgården där En oväntad vänskap spelades in.

 

Bondutställning på Gare du Lyon.

Bondutställning på Gare du Lyon.

Gare du Lyon

Gare du Lyon.

 

På Le Train Bleu utspelar sig filmen om lönnmörderskan Nikita.

 

 

Le Pure Cafe.

Le Pure Cafe.

 

Invändigt på tjusiga Le Pure Cafe där Before Sunset spelades in.

Invändigt på tjusiga Le Pure Cafe där Before Sunset spelades in.

 

 

Inception-caféet i Paris.

Inception-caféet i Paris är egentligen en italiensk restaurang, som byggdes om bara för filmen.

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007