Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Vallåsen

Sportlovsfirandet inleds med typiskt skånskt vinterväder. FOTO: LILL ERIKSSON

eventnews testar                                                 Se filmen!Se videosnutt från backen

Skåningarnas egen slalombacke

SKIDSPORT. Varm choklad och mackor är packat. Vintermunderingen kollad och ungarna väckta i gryningen. Få evenemang kan locka eventnews unga testpanel bort från datorspelande och andra inaktiviteter inomhus en ledig vecka som denna. Men när det kommer till att testa skidåkningen i Öresundsregionens egen slalombacke på Hallandsåsen, lyckas vi införliva planen om ett energiskt sportlov.

 

Lovets första dag i Vallåsens skidsystem inleds med blötsnö som snart övergår i hällregn. Fördelen med sådant väder är att många väljer att stanna hemma. Därmed har man de fyra huvudnerfarterna för sig själv och den som behöver öva plogning med stora vida svängar slipper de värsta fartdårarna i ryggen. Det går alldeles utmärkt att åka slalom i regnväder, men tänk på att det kan bli riktigt blött, särskilt i liftarna. Planera för klädombyten och varva åken med varma drycker i värmestugan eller restaurangen. Från sistnämnda matställe har man utsikt från stora panoramafönster rakt upp i backarna. I övrigt påminner det om en skolmatsal, stort, öppet och rörigt, så långt från mysiga alpstugor man kan tänka sig. Istället för att satsa på Jägermeister och andra alkoholhaltiga drycker i kantinen kunde Vallåsen hämtat annan inspiration från alpmiljön, som gemytlig inredning. Då skulle också säkerheten i backarna öka. Inte ens de många danska besökarna utnyttjar de dyra rättigheterna.

 

Den tidigare värmestugan på Vallåsen har byggts om till en skidshop. Numera får man äta sin medhavda mat i ett uppvärmt stortält utan fönster. Denna dag doftar där mest svettiga och blöta kläder. Trots regnet gör vi som vi brukar och grillar våra korvar utomhus. Det finns en gjuten grillplats i ett rejält vindskydd överbyggt i trä alldeles vid barnbacken. Och ett mysigare liknande tillhåll i skogen uppe på höjden mellan röd och blå backe, till vilken man själv får transportera ved eller grillkol. Eldplatserna värmer mer än man tror, men är för få just vid lunchtid. Man stannar inte några längre stunder. Det blir till slut för kallt att sitta stilla och fler vill komma till på matplatserna så utförsåken fortsätter snart igen efter några varmkorvar.


Liften upp i gröna backen strular i början av sportlovet. Det blir långa väntestunder för morgonåkarna. Även under andra dagen klättrar underhållsarbetare och inspekterar uppe i stolparna. Annars är detta den mest behagliga liften i hela anläggningen. Snabbt, men behagligt transporterar den åkarna upp till Hallandsåsens topp. Värre är det med fyrsitsiga liften upp i blå och röda backen. Den verkligen fäller ner sina offer vid upphämtningsplatsen och man får nästan kasta sig av i farten uppe på den korta avstigningsrampen. Många hinner inte glida av där det är tänkt, utan dras med runt i svängen neråt. Det är lätt att trassla in sig här i sina medresenärer.   

 

Den som inte har egen skidutrustning med sig kan hyra pjäxor, hjälm, skidor och stavar på plats – två vuxna och två barn får betala totalt drygt 2 000 kronor inklusive liftkort. Det är en god idé att ha med sig skidglasögon oavsett väder, eftersom de skyddar både mot sol, vind och nederbörd. Även i uthyrningen har man expanderat med ett stort tält för att minska ner på kötiderna. Det är inrett med träfållor där förbokad utrustning står redo vid minimala sittplatser. Eftersom inte alla kommer samtidigt och hämtar ut sin utrustning kan man låna grannens sittplats när man tar på sig sina pjäxor. Behöver något justeras måste man gå till en annan lucka. Det fick vi erfara när ett par av våra skidor inte var inställda efter pjäxstorleken. Under sportlovsveckan har man satsat på personalförstärkningar, i stort sett uteslutande feriearbetande ungdomar. En och annan skulle ha nytta av att gå en grundläggande serviceutbildning.

 

Se upp för de uppstickande metallskruvarna när ni sedan stapplar iväg mot backen. Med tanke på metallfästena som gjutits in i asfalten kommer troligen den provisoriska lokalen att bytas ut mot en permanent byggnad i framtiden. Då får man också bukt på tövattnet från parkeringsplatsen som rinner in under väggen, mot ens skor när man byter om.
       Dag två slår kylan till och slasket från dagen innan glaserar Vallåsen i ett istäcke. Isen och den överdrivet grova makadamen på marken, som besökarna måste ta sig förbi för att komma in på anläggningen, blir ett äventyr i sig. Men den föregående nollgradiga natten var inte tillräckligt kall för att bättra på snötäcket med snökanonerna. Med pistmaskin har man ändå snyggat till i backarna och räddar ett förvånansvärt tjockt snötäcke att åka på. Efter ett par timmar har den hårdaste ytan försvunnit och det är så uppkört att även nybörjare klarar det fint. Backen skulle inte klara sig till klockan 21 som man håller öppet till vissa dagar i veckan. Här syns beviset hur populärt Vallåsen är för sportlovsfirande skåningar och Öresundsregionens danskar. Innan stängningen klockan 18 har de gröna och blå nerfarterna använts så flitigt att man måste forcera drivor med uppkörd snö och blottade isfläckar. Åkarna faller en efter en i de mest slitna partierna. Nu går det lyckligtvis mot kallare väder igen och nerfarterna kan fixas till med nytillverkad snö till glädje för fler.

2013-02-20

 

LILL ERIKSSON

 

Se filmen!Se videosnutt från backen

 

FOTO: LILL ERIKSSON

 

FAKTA VALLÅSEN

Enligt skidanläggningen finns 5 170 meter preparerade nedfarter och en sammanlagd åkyta på 200 000 kvadratmeter. Max fallhöjd är 145 meter och längsta nedfarten på 1,2 kilometer inleds småsluttande och övergår i andra hälften till ”riktig” skidbacke.

Liftsystemet har två stolbanor, en ankarlift och två knappliftar samt en släplift med bara ett kort handtag för de allra minsta. Total liftkapacitet uppges vara 7 200 personer per timma.

 

 


Kommentarer till artikeln

 

Vallåsen

Nya värmestugan är jättebra, det finns ju 3 ggr så många sittplatser. Att hyra skidor för 2 vuxna och två barn kostar 830 kr inte 2000 kr som du har skrivit. Varje gång jag och min familj varit på Vallåsen har vi fått jättebra service, och det finns faktiskt 10 st nedfarter och 5 liftar.

 

Sara Jakobsson


 

Jo, det är rätt att nya värmestugan är betydligt rymligare. I totalpriset inkluderar jag liftkort. Jag har endast räknat med hela nedfarter, från backens topp ner till liftens utgångspunkt. Numera finns faktiskt sex liftar om man räknar med nya minisläpliften.

 

Lill Eriksson, redaktionen

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007