Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Klicka för att förstora bilden. KÄLLA: CANCERFONDEN                                                                    ILLUSTRATIONER: RONNY LINGSTAM

 

Litet glas vin ökar cancerrisk med 10 procent

Alkohol ger inte bara skrumplever, psykisk ohälsa, olyckor och våldsamheter. Till på köpet kan man få flera sorters cancer också. Idag släppte Cancerfonden sin årliga rapport.

HÄLSA. Det kan vara idé att försöka ha roligt utan sprit. Evenemang och nöje förknippas ofta med giftet som gör oss rusiga och glada i hatten. Nu visar forskning att man inte måste vara storsupare för att drabbas av cancer. Det behövs inget missbruk, eller ens så kallat riskbruk, för att sjukdomen ska utvecklas. Cancerrisken ökar vid ett litet glas vin per dag när det gäller bröstcancer. Det finns helt enkelt ingen ”säker” alkoholkonsumtion för den som vill undvika elakartade tumörer, rapporterar Cancerfonden som släppt sin årliga rapport idag.

 

Cigarettberoendet är fortfarande ”värst” och varje år dör 6 500 svenskar i förtid på grund av rökning. En del studier visar att fetma och övervikt är nästa stora riskfaktor för cancer, men enligt andra studier är det alkoholkonsumtionen. Klart är ialla fall att en kombination - att både röka och dricka - förstärker den skadliga effekten. Etanol som finns i alkoholdrycker är ett lösningsmedel som påverkar våra cellmembran. Cancerframkallande ämnen från tobaksröken kan lättare tränga in i cellerna när etanolet gjort sitt och skadat membranen.

 

Alkohol innehåller en hel del kalorier och en övervikt ökar som sagt också cancerrisken. Sambandet mellan alkohol och cancer har varit känt länge, men kunskapen hos allmänheten är låg. I en undersökning bland gymnasieelever förra året visste endast sju på tusen tillfrågade att alkohol orsakar cancer.

       Enligt nya rapporten idag räcker det med ett glas vin om dagen för kvinnor, så ökar risken för bröstcancer med upp till 10 procent. Men det kvittar egentligen om man dricker vin, öl eller starksprit.
       Alla dessa drycker bryts ned i kroppen och bildar acetaldehyd, som är direkt toxiskt och cancerframkallande. Ämnet skadar också arvsanlagen genom att orsaka mutationer och hindrar reparationen av skador i arvsmassan. I munhålan och tarmen bryts alkohol ned
av bakterier och höga acetaldehydhalter där skadar


Livsmedelsverket rekommenderar trots rapporten

att konsumtionen av alkohol bör begränsas och inte överstiga cirka 10 gram per dag för kvinnor och cirka 20 gram per dag för män. En flaska starköl (33 cl) innehåller cirka 15 gram alkohol. Ett glas vin (15 cl) lika mycket.

       Alkohol bör heller inte bidra med mer än 5 procent av energiintaget hos vuxna. Gravida, barn och ungdomar rekommenderas att avstå från alkoholkonsumtion. För ammande kvinnor finns särskilda råd om alkohol.

slemhinnor och cellerna dör. När nya slemhinneceller bildas kan också cancer växa fram.

 

I bröst ställer alkoholen till det på flera sätt. Bland annat påverkas hormonsystemet och gör bröstkörtlarna känsligare för östrogen. Körtelvävnader ökar och då ökar också risken för cancer.

       Alla vet att man kan dricka sig till en fett- och skrumplever, men inte alla känner till att cancerdiagnosen ökar i och med dessa sjukdomar. Alkohol försvagar också immunförsvarets så kallade NK-celler, som fungerar som mördarceller och är kroppens försvar mot tumörceller.

”Starkt vetenskapligt stöd finns för kopplingen mellan alkohol och ett flertal cancersjukdomar – däribland de mycket vanliga formerna bröstcancer och cancer i tjock- och ändtarm” skriver Cancerfonden i sin rapport idag och hoppas att sjukvården snarast ska börja efterleva Socialstyrelsens riktlinjer om sjukdomsförebyggande metoder för att hjälpa människor med riskbruk.

 

I kampen mot cancer vill fonden också begränsa alkoholtillgängligheten genom Systembolagets fortsatta monopol. Det är bland annat tack vare detta som Sverige fått ner medelsvenskens drickande med tre fjärdedelar sedan mitten av 1800-talet. Ändå anses riskbruket idag vanligt bland unga. År 2011 drack genomsnittssvensken över 15 år drygt nio liter ren alkohol. Nu minskar årsintagen något från toppnoteringen 2004: drygt 10 liter rensprit per person. Men de cirka 120 flaskor vin som vi i genomsnitt häller i oss på ett år, gör var fjärde kvinna och nästan var tredje man i åldrarna 16 till 29 år, till alkoholriskbrukare menar Statens folkhälsoinstitut. Enligt detta råder därmed förhöjd risk för fysiska, psykiska och sociala problem. Gränsen för sådant riskbruk anses gå vid mer än 14 standardglas per vecka för män och mer än nio glas för kvinnor. Men även att spara sig till helgen och dricka ransonen då innebär ett riskbruk. Men risken för cancer uppstår alltså vid betydligt mindre mängder.

2013-03-13

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Hela Cancerfondsrapporten 2013

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007