Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

På väg till spelplatsen vid sjön i skogen. Publiken sitter på något medhavt alldeles vid sjön. Båtarna med artisterna kommer. Picknick tar man så klart med sig.

 

Finstämd kväll med många skratt vid Odensjön

Maria Möller sjöng allt från Carmen till Streisand.

”Här är gudagott att vara” inleder Maria Möller när hon seglat in på Odensjön.

 

Flotten på Odensjön.

 

Carling Family spexar och spelar i ett rasande tempo.

 

NATURKULTUR. ”Så skönt livet är”, konstaterar damen vid min sida när vi lämnar Odensjön i nattmörkret. Hon syftar till känslan som var som starkast när sångerskan Maria Möller stillsamt framförde en av de lugnare låtarna, helt på sitt eget vis utan att härma varken Carola eller Regina, på en flytande scen omgiven av hundratals marschaller och massor av skog. Först en lyxig picknick vid den spegelblanka strandkanten och sedan lite förstklassig underhållning på samma sköna plats. Vilken tur att vi kom hit till slut.

 

Tre trumpeter i samma blås

Vi visste inte om pressen var så välkommen, efter alla turer i media om arrangören Kultur i Natur-föreningens styrelsebråk. Men med hundratals andra slår vi oss ned på stenarna i backen denna helt regnfria och stjärnklara kväll. Annat var det dagen innan, då vädret kylde ned både publiken och artisterna till sjöss. Som uppvärmare i denna 16:e upplaga fungerar jazzvarietémusikerna i Carling Family. I fronten spelar och sjunger granntösen Gunhild Carling, som verkar förflytta hela flotten till 60-talets Chicago eller New Orleans. Här hemma är hon känd för att kunna spela trestämmigt på tre trumpeter.

   I andra akten seglar imitatören och sångerskan Maria Möller in på Röstångasjön med sitt följe – pianisten Carina E Nilsson, Ingalill ”Plingis” Högman, blås och Pal Johnson på kontrabas.

 

Opera, ballader och humor

”Så ska det låta”, ”Allsång på Skansen” och ”Babben & co”– Maria Möller har synts i alla de stora tv-programmen. Men det var live på en av Robert Wells scener inför ett gäng svårflirtade it-företag i Malmö som vi fick upp ögonen för Maria Möllers mångsidighet. Den här damen av 1965 års modell värmde då, liksom inatt vid den småkalla skånska sjön, upp sinnet hos de mest allvarsamma och vardagstyngda i publiken. Nu får förstås Möller klart för sig att Röstångaborna lever ett ganska glamoröst liv, till skillnad från stjärnan på flottscenen som saknar både champagne i bag-in-boxutförande och en cool och sval framtoning à la E.T., nej inte rymdvarelsen utan Elisabeth Taylor.

   Men publiken på 50+ verkar inte ha något alls att invända om Möllers karaktär. Hon balanserar snyggt mellan djup och lättja och anpassar showen väl för målgruppen. Alldeles säkert skulle hon underhållit även yngre betalande. Om de hade kommit.

   Maria Möller är en fena på det mesta, är förutom en lysande sångerska också skådespelerska, komiker och en sjuhelsikes imitatör. Med en tendens att sjunga bättre än de artister som hon härmar. I går kväll sjöng hon också sådant som passar hennes egen fylliga röst, som sig själv och ingen annan.

 

Verksam i sydsvensk teater

Möller är född i Västerbotten men har faktiskt lite anknytning till Sydsverige. Långt innan det stora genombrottet i tv 2005 arbetade hon på Västerbottensteatern, där hon scendebuterade i Ystadförfattaren Henning Mankells pjäs Prinsen och Tiggaren.

   – Jag har arbetat i stora ensembler, ibland större än publiken vi spelade för …, berättade Maria Möller för folket som försvann in i mörkret sett från hennes plats ute på sjön. Hon berättade också att hon har arbetat som piccolo åt Joe Labero (!) och så många år vid sidan av scenen som regiassistent, turnéledare, sufflös och rekvisitör. I början av 90-talet spenderade hon sex år på Regionteatern Blekinge Kronoberg i Växjö. I samma veva kom den klassiska musiken in i Marias liv, hon är klassiskt skolad mezzosopran och parerar snyggt mellan opera och rock. Efter en tid vid Göteborgsoperan och stadsteatern i samma stad, övergick Möller till ensemblen i Kristina från Duvemåla, på Cirkus i Stockholm.

 

Intresserad av röster

Hennes första egna föreställning, MultiMöller, kom 2000 och var vad den hette. Hon skrev, regisserade och producerade själv – kom på affärsidén att utnyttja sin artistiska bredd, därmed kom hennes första imitationer till. Idag får hon nog anses som rikets främsta alias till drottning Silvia, Carola Häggkvist, Eva Dahlgren, Ulla Skoog, Babben Larsson och Regina Lund. Den som missar sista chansen med Möller vid Odensjön imorgon får knipa tillfället antingen i Göteborg eller i Växjö senare i höst. Men då slår man nog inte den bedårande miljön som man har på Söderåsen. 080815

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007