Statister från Lund
Därefter kommer de lokala statisterna in. Från Lund är det Siri Persson, Ami Nilsson, Kerstin Hansson och Agneta Waldt som får röra sig i klungan bakom och ibland tillsammans med dansarna. Till en början ska de långsamt tätt ihop backa ut från scenen. Det är då, i takt med att aktiviteten ökar på scen som oljudet accelererar i högtalarna. Tre av dansarna utför monotona nervösa rörelser till den minst sagt störiga musiken. Stressen blir påtaglig. De kan helt enkelt inte vara stilla.
Det är fullsatt i salongen, några äldre damer håller för sina öron. Andra tittar frågande på varandra.
Kaos på scen
Snart kommer två av dansarna till någon slags ro och kör långsamt huvudet i väggen, lakansväven. Det uppstår ett naturligt läge för dansarna att börja ”dansa” nu. Så hade det kanske varit i en föreställning med klassisk dans, istället utförs här svårslagna dansrörelser som till exempel spagatgången tvärs över scenen. Statisterna kryper fram på ett masklikt sätt och några av dansarna står på huvudet innan de fastnar med ansiktet i den förargliga väggen igen.
Då fastnar min blick på filmen som visas på ena duken, en gubbe som dansar längs en öde väg. Det är vägen som koreograferna Petter Jacobsson och Thomas Caley hittade under en bilresa runt USA. Det är där samhället Paradise finns på riktigt, nära vattnet i Michigan. Snart visas vattnet upp och ned och på scenen blir det också allt mer oreda. Alla rantar hit och dit. Ingen verkar veta var de är på väg. Samtidigt blir oljudet kompakt, det låter som en kraftig störning på radion, fast utan den variation som en sådan faktiskt bjuder. Röran för tankarna till vild improvisation, men det här är väl genomtänkt. Ingen skulle komma på tanken att krocka och på given signal står dansarna i en diagonal linje, plötsligt är det ordning i kaoset.

Är det mest kvinnor som intresserar sig för paradiset? Här är de i alla fall överrepresenterade i väntan på dansföreställningen på Lunds stadsteater.
FOTO: LILL ERIKSSON |
|

Statister på de olika orterna där föreställningen visas engageras till fullo i Paradise?.
FOTO: ANNA DIEHL |
Nytt angrepp
Efter ett tag tvingas jag släppa taget, dansen och det mässande oljudet försätter åskådarna i ett nästan meditativt tillstånd. Tills allt upphör. Oljudet har försvunnit, dansarna och statisterna ligger platt på golvet och flåsar. Allt är stilla. Bara några nervösa ryckningar, som från en sprattlande fisk, stör friden. Här skulle det kunna sluta, men det gör det inte. Föreställningen fortsätter. Koreograferna ville skapa en film- och dansföreställning om människors föreställningar, förväntningar och sökande efter lyckan. Om det underbara som ska hända, senare när vi kommit lite längre, när vi hittat fram. Paradise? är en tankeväckande föreställning, som från en annan vinkel angriper det uttjatade temat om att vi stressar för mycket och att vi måste leva i nuet. Åskådaren är försvarslös, måste ta till sig och vakna upp från hetsen. Med tanke på diskussionerna i foajén efter den en timme långa föreställningen var det få som oberörda lämnade teatern igår kväll. Så paradissökarna har lyckats – de är hemma. Blod, svett och allt slit har gett utdelning vid första försöket. 080206
LILL ERIKSSON
Paradise? är en dansföreställning med videofilm, skapad av Scentrifug, det vill säga Petter Jacobsson och Thomas Caley.
– Vi vill ifrågasätta hetsen kring att bli lycklig och tillfredställd, att hitta paradiset.
De har båda ett förflutet vid Kungliga Baletten i Stockholm och har bland annat tagit emot Guldmasken 2002 för koreografin till musikalen Chess. Nu har de gjort en nyuppsättning av verket Paradise? som uruppfördes på Moderna Dansteatern i Stockholm 2006. Det är dansarna Patrik Bragdell, Anette Jellne, Vidar Maggason, Nathalie Nad-Abonji och Peder Nilsson som för handlingen framåt. Till sin hjälp har de 15 statister från Lund, Ystad, Trelleborg, Kristianstad och Osby – de orter där föreställningen spelas de kommande dagarna nu i februari. Musiken är komponerad av Mattias Petersson. |
|