Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Folkligt nöje flyttar ut på avspärrade gator

CYKLING. Det är början av augusti igen. Dannebroggarna vajar längs den avspärrade Fredriksbergsallén i Köpenhamn. Danskarna har plockat fram sina picknickbord, rödtjutet och en smarrig kaka. Det och ”klappepölser” är vad som krävs när Post Danmark Rundt gick av stapeln under söndagseftermiddagen. Men i år hördes något färre applåder än vanligt, trots att det var en dansk cyklist som till slut vann i den spännande slutspurten. Det är sex år sedan sist.

 

Laddar inför OS

Publikmängden och engagemanget bland tittarna speglas av vilka tävlande som ställer upp i de olika teamen. De stora namnen verkar sparar sig till OS den här gången. Ändå är det stört omöjligt att få en plats på läktaren vid målgången för den spontangäst som kommer strax innan klungan gjort första varvet. Nästan bättre upp är att stå i en av svängarna runt kvarteret Fredriksbergs Have och Köpenhamns zoo, då får man ut mest av den visuella delen av upplevelsen. Först kommer de orangefärgade Post Danmark Rundt-bilarna som anger att någon snart är i görningen. Strax därefter kör polismotorcyklarna minst fyra fem stycken och den som inte förstår att något stort väntar då, blir uppmärksammad detta vid ett försök att passera ett övergångsställe där funktionärer i färggranna västar och gula flaggor viftar för glatta livet.

 

Urinerar i farten

Så svischar då de första seniga muskelpaketen förbi. De har hållit på i sex etapper under fem dagar, trampat en rundtur i Holstebro på Jylland, sedan från Skjern, via Vejle, Odense och Slagelsen för att slutligen ge sitt allra yttersta de sista tio varven runt Köpenhamns finkvarter. Det ger en rutt på uppemot 90 mil, en baggis för de flesta som slickat asfalt i stupande backar och krön i Tour de France. Men Danmark är inte så slätt som man kan tro. Innan de gör de här komfortabla 16,5 milen i storstan har man klarat av tuff stigning under första etappen i Holstebro. Ligger man med i utbrytarligan då finns det inte ens tid att kissa. Vid akut behov hissar då cyklisterna snorren över linningen och gör vad de ska i farten. Men visst händer det ibland att de glömmer vifta undan kameramännen på motorcyklarna som då råkar filma ett smått pinsamt scenario.

 

Cykeltävlingarna i Danmark lockar massor av folk.

Danskar och en del svenskar fyllde gatorna runt Fredriksberg i Danmark igår.

 

Mångsidig vinnare

Cykelevenemang är en upplevelse för flera sinnen. Ölserveringen flyttar ut på trottoarerna, rockmusiken med texter på cykeltema flödar i högtalarna, det rimmar på ”enkelstart” och ”temporidt”. Men bara i dödtid. Annars ljuder kommentatorns kvicka rapportering om ställningen i loppet, med lagom många inslag av dansk humor och ständigt i kommunikation med en expert i en bil ute på banan.

   Post Danmark Rundt 2008 blev en särskilt händelserik upplevelse. Vid första målpassagen hade fyra cyklister brutit sig ur och lågt en minut och tolv sekunder före klungan. Efter halva loppet var marginalen ännu några sekunder bättre. Men när det är två varv kvar händer något. En av utbrytarkungarna ligger plötsligt sist och det skiljer bara några sekunder mellan täten och klungan. Det blir en spännande fight mellan britten Stephen Cummings och dansken Jakob Fuglsang, landsbrodern som till slut får ”gula tröjan”, vinnarkransen och skumpan. Han är inte släkt med vår svenske rymd-Fuglesang, men får därmed en flygande start inför OS där han deltar i mountainbike. 080804

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Cykling sägs vara ett grönt alternativ, men ur ett miljöperspektiv finns mycket att göra inom sporten. Det blir ett ansenligt antal följebilar, mc och arrangörsbilar i varje runda som körs.

Cyklister i Post Danmark Rundt 2008.

Det är skillnad i startfältet i årets Post Danmark Rundt. En del cyklister deltog istället i ett spanskt klassikerlopp, och de stora namnen sparar sig till OS.

 

Mat och dryck flyttar ut på trottoarerna.

 

Svenskar följer sporten

Man kan tycka att etappcykling inte är den publikvänligaste sporten, cyklisterna passerar ju på ett par sekunder sedan är det över tills de kommer in på nästa varv. En och annan svensk har ändå tagit sig över till Danmark för att följa loppet.

   – Det är speciellt att se cyklisterna live, även för en kort stund, säger Lotta Wahér från Skåne. Hon håller liksom många danskar på team CSC och kommer varje sommar till evenemanget antingen i Köpenhamn eller någon annan ort nära Skåne för att heja fram laget som under resten av året följs via dansk tv.

   – Egentligen ser man ju bättre och kan lättare hänga med i hela loppet på tv, åtminstone under Tour de France, men visst är det kul att vara med så här på plats.

 

Post Danmark Rundt 2008

 

Cykelsporten involverar många bilar och är inte så miljövänlig som man kanske tror.

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007