Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

Repertoar säsongen 2009-2010 Malmö opera

 

TEATERBÅTEN
Musikal av Jerome Kern
Text: Oscar Hammerstein baserad på en roman av Edna Ferber
Scenografi: Johan Engels
Kostym: Birrie le Roux
Ljus: Mannie Manim
Koreografi: Timothy le Roux
Regi: Janice Honeyman
Dirigent: Albert Horne

Malmö Operaorkester

Gästspelssamarbete mellan Cape Town Opera och Malmö Opera

1926 kom Edna Ferbers roman "Broken Blossom" som handlade om teaterfolket på teaterbåten "Cotton Blossom". Inspirerade av romanen skrev Oscar Hammerstein II (text) och Jerome Kern (musik) musikalen SHOWBOAT.

Cape Town Operas TEATERBÅTEN är en klassisk uppsättning av denna musikal från 1927 som brukar kallas den första moderna musikalen!
Handlingen i TEATERBÅTEN kretsar runt hjulångaren Cotton Blossom på Mississippifloden och skildrar ett antal människors liv och hur det utvecklas i olika riktningar i 1890-talets Mississippi. Musikalen är berömd för den episka sammanvävningen av de enskilda personernas liv och den, för tiden rättframma, och relativt riktiga skildringen av rasism gentemot afroamerikaner.
Flera av musikalens sånger är kända, bland andra Ol' Man River och Can't help lovin' dat' man of mine.
För ett par år sedan gästade Cape Town Opera Malmö Opera med PORGY AND BESS med stor framgång. Samarbetet fortsätter nu med att TEATERBÅTEN och att Cape Town Opera hyr Malmö Operas uppsättning DEAD MAN WALKING.

TEATERBÅTEN (Showboat) hade sin urpremiär 27 december 1927 på The Ziegfeld Theater i New York
TEATERBÅTEN hade svensk premiär på Oscarsteatern i Stockholm 1942. I
ensemblen fanns bl.a. Nils Poppe, Annalisa Ericson och Gustaf Wally.
Vid Malmö Opera / dåvarande Malmö Stadsteater har fyra uppsättningar tidigare gjorts:
7 oktober 1949 med bl a Nils Bäckström och Ethel Mårtensson.
Regi:Carl-Gustaf Kruuse. Dirigent: Sune Waldimir.
20 oktober 1961 med bl a Nils Bäckström och Margareta Meyerson.
Regi: Josef Halfen. Dirigent: Otto Kern
10 september 1976 med bl a Lars Ekman och Ing-Britt Stiber.
Regi: Holger Reenberg. Dirigent: Ilja Stupel.
8 november 1991 med bl aTommy Juth och Kirsti Torhaug.
Regi: Ronny Danielsson. Dirigent: Elzbieta Lejczak.

Framförs på engelska. Textmaskin på svenska.

TEATERBÅTEN Premiär 15 augusti 2009
10 föreställningar t o m 30 aug


ASKUNGEN
Komisk opera i två akter av Gioacchino Rossini
Libretto: Jacopo Ferretti efter Charles Perraults Sagan om Askungen (1697)
Scenografi & kostym: Madeleine Boyd
Ljus: Matthew Haskins
Regi: Alessandro Talevi

Malmö Operakör
Malmö Operaorkester

Rossinis virtuosa och medryckande musik har gjort att ASKUNGEN och BARBERAREN I SEVILLA är hans mest populära och spelade operor.

Rossini komponerade ASKUNGEN på tre veckor när han var 25 år gammal. Ferretti skrev libretton baserad på Sagan om Askungen, må vara att styvfar ersätter styvmor, och istället för den goda fen dyker en filosof och god vän till prinsen upp.

ASKUNGENS regissör Alessandro Talevi är konstnärlig ledare för INDEPENDENT OPERA at Sadler's Wells i London som han också var med och grundade. INDEPENDENT OPERA grundades 2005 med det specifika uppdraget att ge nya unga begåvningar en plattform för att sätta upp opera.

Det är således ett ungt konstnärligt team som tar sig an ASKUNGEN. Vi kan redan nu avslöja att de kommer att förlägga operans välkända Askunge-historia i en italiensk filmstudiomiljö på 1950-talet - Felliniinspirerat ! - och själva balen blir då förstås en filminspelning.


Rossinis opera ASKUNGEN (La Cenerentola ossia La bontà in trionfo / Askungen eller Godheten triumferar) hade sin urpremiär 25 januari 1817 på Teatro Valle i Rom
Svensk premiär Stora Teatern i Göteborg 1964
Vid Malmö Opera / dåvarande Malmö Stadsteater sattes den upp 5 januari 1972 -Regi Leif Söderström. Dirigent Ferenc Koltay. Medverkande var bl a Ulla Severin, Britta Möllerström, Stina-Kajsa Holm, Arne Hasselblad, Sten Sjöstedt, Kurt Jacobsson, Rune Rosell, Lars Leisheim m fl

Framförs på italienska. Textmaskin på svenska.

ASKUNGEN Premiär 12 september 2009
16 föreställningar t o m 14 nov


SAMARBETE MED SKÅNES DANSTEATER
BLACK WATER, HEART OF SILK
Hundratals asiatiska lyktor, hela Skånes Dansteaters ensemble, fyra gästdansare från Vietnam samt Malmö Operaorkester.

En av Finlands stora samtida koreografer, Jorma Uotinen, gör en urpremiär med namnet Black Water. Svenske Pontus Lidberg gör en nyuppsättning av sitt verk Heart of Silk som ursprungligen sattes upp för Vietnam National Opera and Ballet Theatre i november 2007. Fyra av dessa vietnamesiska dansare medverkar även i Malmö-föreställningarna. Det är ett förödande vackert stycke till Bachs Brandenburgkonsert nr 4 där snabba rytmer möter ett detaljerat rörelsespråk.
BLACK WATER, HEART OF SILK Premiär 10 oktober 2009
12 föreställningar t o m 31 okt


RUCKLARENS VÄG
Opera i tre akter (nio bilder) och en epilog av Igor Stravinskij
Libretto: Wystan Hugh Auden baserat på The Rake's Progress - målningar och gravyrer av William Hogarth
Scenografi: Anne Hellandsjö
Kostym: Siri Gyllensköld-Carlheim
Maskdesign: Linda Sandberg
Ljus: Markus Granqvist
Regi: Nils Poletti
Dirigent: Staffan Larson

Malmö Operakör
Malmö Operaorkester

William Hogarth (1697-1764) målare och grafiker blev banbrytare för den moderna karikatyren genom sin moraliserande samhällskritik som saknar tidigare motstycke.

"Åt sysslolösa hjärtan och händer och sinnen hittar Djävulen jobb att göra"
Historien om den passive Tom Rakewells uppgång och fall. Han överger Anne Trulove för att tillsammans med Nick Shadow, Djävulen själv, frossa i Londons njutningar. Efter det ena efter det andra missödet orkestrerat av djävulske Shadow hamnar Rakewell på mentalsjukhus.
Stravinskijs pastischartade musik anspelar musik från 1700-talet med en klang som motsvarar den engelska textens karaktär..

RUCKLARENS VÄG, ett 1950-talsverk hamnar här i händerna på ungt team som på ett spännande och intelligent sätt arbetar med musik och tempo - grunden till musikdramatik - även om de tidigare skapat talteater.

Det unga teamet kommer från Turteatern i Kärrtorp som denna säsong uppmärk-sammas för sina dramatiseringar av den polska författaren Witold Gombrowicz verk. Regissören av RUCKLARENS VÄG Nils Poletti är konstnärlig ledare, skådespelare och regissör på Turteatern.
Enligt en av grundarna, Thor Hartman, står TUR för "Teater Utan Reaktionärer".

RUCKLARENS VÄG (the Rake's Progress) hade sin urpremiär 11 september 1951 på Teatro de la Fenice i Venedig.
Svensk premiär vid Kungliga Teatern 22 april 1961 i Ingemar Bergmans regi (hans första opera). Dirigent: Michael Gielen. Medverkande bl a Ragnar Ulfung, Arne Tyrén, Margareta Hallin, Erik Saedén, Kerstin Dellert m fl
Vid Malmö Opera /dåvarande Malmö Stadsteater premiär 27 mars 1986.
Regi: Leif Söderström. Dirigent: Sixten Ehrling. Medverkande bl a Tommy Juth, Dieter Schlee, Britta Möllerström, Krister St.Hill, Stina-Kajsa Holm m fl.

Framförs på engelska. Textmaskin på svenska.
RUCKLARENS VÄG Premiär 21 nov 2009.
12 föreställningar t o m 17 jan 2010

TROLLGULD
En sagoopera - en familjeföreställning på stora scenen
Musik & Libretto: Mathias Lissmyr & Henrik Lagercrantz
Scenografi: Eva Sommestad Holten
Kostym: Leif Persson
Ljus: Kalle Svensson
Regi: Maria Sundqvist
Dirigent: Andreas Lönnqvist

Malmö Operaorkester
Barn i olika åldrar från Malmö Kulturskola, Drömmarnas Hus och
Malmö Operas barnkör.

OPERA APERTA - Ett verk är inte klart förrän det är mottaget!
Malmö Opera och Operaverkstan utlyste i december 2006 en nordisk tonsättartävling, OPERA APERTA, för att stimulera tonsättares intresse för och kunskap om att skriva musikdramatik för och med barn och unga. Detta gjordes möjligt genom ett bidrag från Framtidens Kultur med syftet är att stimulera och möjliggöra framtagandet av nya verk för en ung målgrupp. I december 2007 presenterades vinnarna och under våren 2008 påbörjade Operaverkstan ett samarbete med Mathias Lissmyr och Henrik Lagercrantz med ett verk som inte bara vänder sig till en ung publik utan även kommer att ha medverkande barn på scenen.

TROLLGULD bygger på en gammal sägen om Maglestenen och Trolle Ljungby horn och pipa. Den väldiga Maglestenen (ett stort flyttblock ett par kilometer från Trolle-Ljungby) kastades av en jättedotter för att hindra kyrkobygget i Åhus. Varje julafton höjdes stenen upp på en guldpelare och under den firade trollen sin fest.

Mathias Lissmyr och Henrik Lagercrantz har baserat sin historia på denna sägen. TROLLGULD handlar om den föräldralösa Simon som vuxit upp på slottet. Han är en klumpig pojke och känner att han inte riktigt passar in. Under förberedelserna till en fest råkar han slå sönder något i köket och blir utkörd av slottsfrun Elvira. Simon springer till skogs och kommer fram till trollens fest.

Familjeföreställning på stora scenen

TROLLGULD Urpremiär 19 december 2009
10 föreställningar t o m 6 jan 2010

JULIE
Opera av Philippe Boesmans
Libretto: Luc Bondy/Marie-Louise Bischofberger baserad på August Strindbergs pjäs Fröken Julie
Malmö Operaorkester

Ett samarbete mellan Norrlandsoperan, Cape Town Opera och Malmö Opera

Fröken Julie är en av världens mest spelade pjäser av August Strindberg.
8 mars 2005 hade den belgiske tonsättaren Philippe Boesmans' opera JULIE premiär på La Monnaie-operan i Bryssel.
Librettot följer Strindbergs text, historien om betjänten Jean som försöker klättra upp i samhällsställningen genom att ha en affär med Julie. På grund av detta sviker han sin fästmö Kristin. Jean drivs av äregirighet medan Julie är desperat. Och /eller så är hon uttråkad. Varken den ena eller den andra egentligen förälskade. Ändå känner sig Julie vanhedrad och begår självmord när Jean föreslår det som en utväg.

Philippe Boesmans' musik är minimalistisk och transparant tydlig, han strävar efter att "återförena musiken till känslor genom berättande". Han har sagt att det viktigaste för honom i arbetet med operan var berättelsen och förståelsen för den. Därför har röstlägen lagts nära den talade rösten så att allt kan höras och förstås.

JULIE Premiär 16 januari 2010
8 föreställningar t o m 7 feb

DANSGÄSTSPEL - CULLBERGBALETTEN
Sedan några år tillbaka gästar CULLBERGBALETTEN Malmö Opera en gång om året. Självklart också denna säsong
Cullbergbaletten är inne på sitt femte decennium som ett världsledande kompani inom danskonsten. Ensemblen har dansat i ett fyrtiotal länder och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv.
CULLBERGBALETTEN 13 & 14 februari 2010


KARMELITSYSTRARNA
Opera i tre akter (tolv scener) av Francis Poulenc
Libretto: E Lavery som bygger på Georges Bernanos' drama som inspirerats av Gertrud von Le Forts roman Die Letzen am Schafott (1933) samt på ett scenario av Fr Bruckberger och Philippe Augustini.

Ljus: Kalle Svensson
Regi: Maria Sundqvist
Dirigent: Joseph Swensen
Malmö Operakör
Malmö Operaorkester

Francis Poulenc är en av den franska 1900-talsmusikens mest originella tonsättargestalter. Hans människoskildring präglas i hans operor av en återhållsamhet som i höjdpunkter kan avslöja själsliga djup; skräck; kärlek; längtan efter ett evigt liv; evig passion.
Poulenc fick uppslaget till KARMELITSYSTRARNA 1953 av förläggaren Ricordi och i juni 1956 överlämnade han partituret till honom. Poulenc har bevarat den sköna och veka stämningen i Bernanos' roman som var inspirerad av historiska fakta: avrättningen av sexton karmelitsystrar från Compiègne 17 juli 1794 i Paris.

Blanche får sin vilja igenom att bli nunna och hon antas som novis i karmelitklostret i Compiègne. Här blir hon bekant med den glada Constance. Constance föreslår att de båda skall offra sig för priorinnan, som ligger för döden. Constance förutser också att de skall dö tillsammans. Runtom klostret rasar franska revolutionen - en dag anfaller pöbeln klostret och driver ut nunnorna. Den nya priorinnan förmår nunnorna att avlägga löfte om att bli martyrer, men Blanche tror sig inte vara stark nog och flyr hem. Hemmet är dock nedbränt och hennes far avrättad. Blanche hoppas kunna överleva revolutionen förklädd till bondflicka. Medan hon går omkring på Paris gator hör hon att nunnorna från Compiègne har dömts till döden. På revolutionsplatsen står schavotten färdig. En efter en stiger nunnorna upp. Då det blir Constances tur banar sig Blanche väg genom mängden och ställer sig bredvid henne. Hon blir den sista på schavotten.

Karmelitorden är en kontemplativ orden och den strängaste av de katolska klosterordnarna. Nunnans tillvaro kännetecknas av en asketisk livshållning i avskildhet, med tonvikt på den inre bönen. Nunnorna avger tre klosterlöften: fattigdom, kyskhet och lydnad.

KARMELITSYSTRARNA (Dialogues des Carmélites) uruppfördes 26 januari 1957 på Teatro alla Scala som Dialoghi delle Carmelitane (i övers av Flavio Teste). Svensk premiär 11 april 1981 på Kungliga Teatern.
På dåvarande Malmö Stadsteater sattes Georges Bernanos' drama upp 10 december 1965 medan Polencs opera KARMELITSYSTRARNA inte tidigare visats här.

Framförs på franska. Textmaskin på svenska.
KARMELITSYSTRARNA Malmöpremiär 27 februari 2010
12 föreställningar t o m 28 mars


SEX CRIMES
DEN SÄLLSAMME MANDARINEN & RIDDAR BLÅSKÄGGS BORG
En pantomim och en opera av Béla Bartók
Koreografi: Ben Wright
Regi: Stewart Laing

Malmö Operaorkester

Den ungerska kompositören Béla Bartók (1881-1945) är en av 1900-talets största. Han tillbringade flera år med att uppteckna och spela in ungersk folkmusik. Detta satte spår i hans musik. Han tog intryck både av Igor Stravinskij och Arnold Schönberg men gick sin egen väg från det atonala till en mer avklarnad klassisk stil.
Två av hans verk är balettsviten DEN SÄLLSAMME MANDARINEN och operan RIDDAR BLÅSKÄGGS BORG
DEN SÄLLSAMME MANDARINEN
Pantomimbalett i en akt av Béla Bartók
Pantomimen DEN SÄLLSAMME MANDARINEN är en historia om prostitution, stöld och mord. Bartók påbörjade den redan 1918, men framfördes inte förrän 1926 på grund av det erotiska innehållet.
Verket uruppfördes i Köln 1926, premiär i Budapest blev det först 1945.

RIDDAR BLÅSKÄGGS BORG
Opera i en akt av Béla Bartók
Libretto: Béla Bálazs efter Charles Perraults version av sagan om Blåskägg.

RIDDAR BLÅSKÄGGS BORG handlar om Judith som lämnar hem och fästman för att följa den svårmodige Riddar Blåskägg - den grymme riddaren som haft för vana att halshugga sina hustrur. I hans dystra borg finner hon sju svarta dörrar. För att lära känna sin man börjar hon öppnar dörrarna...

Bartók var i huvudsak instrumentalkompositör men med denna enaktare skapade han ändå 1900-talets mest betydelsefulla ungerska opera - målande och expressiv! Han kombinerar den ungerska folkmusikens melodiska former med mera sofistikerade konstnärliga medel.

RIDDAR BLÅSKÄGGS BORG (A Kékszakállú Herceg Vára) uruppfördes 24 maj 1918 på Király Operház i Budapest.
Första svenska uppförandet var konsertant 20 januari 1979 i Stockholms Konserthus.

Dessa två verk sätts upp som en helaftonsupplevelse kallas SEX CRIMES av regissören Stewart Laing och koreografen Ben Wright som gästat Malmö Opera förut som konstnärligt team; FAUST, DEAD MAN WALKING, FANCIULLA DEL WEST och PARISERLIV.

SEX CRIMES Premiär 17 april 2010
10 föreställningar t o m 29 maj


MAVRA
Opera buffa av Igor Stravinskij
Text: Boris Kochno efter Alexander Pusjkins dikt Det lilla huset vid Kolomna
Dirigent: Håkan Hardenberger
Malmö Operaorkester

Igor Stravinskis komiska opera MAVRA är skriven 1922 och tillägnas "minnet av Pusjkin, Glinka och Tjajkovskij". Operans ämne är typisk för den ryska sagotraditionen och innehåller ryska folktoner men också zigensk musik och även jazz.

MAVRA är en komisk Romeo och Julia-historia om kärlek med förhinder framförs och den kommer att framföras halvsceniskt på stora scenen.
Den unga Parasja och en husar är förälskade i varandra. Men hur ska de träffas. Slumpen kommer till hjälp; Kokerskan har just dött och en ny ska anställas. Husaren tar sig in förklädd... Alla är nöjda. Men en karl måste ju raka sig!

Håkan Hardenberger satt som liten pojke i orkesterdiket med sin trumpetlärare.
Efter en världskarriär som trumpetsolist är åter tillbaka i diket på Malmö Opera - nu som dirigent.

MAVRA uruppfördes 3 juni 1922 på Stora Operan i Paris (i fransk översättning av J Larmanjat)
Svensk premiär 27 maj 1967på Statens Scenskola i Göteborg.

MAVRA Premiär 29 april 2010
Spelas tre föreställningar t o m 5 maj - offentliga och för skolor.


ROSENKAVALJEREN
Komedi för musik i tre akter av Richard Strauss
Libretto: Hugo von Hoffmanstahl
Dramaturg: Katja Pfeifer
Scenografi: Susanne Thomasberger
Kostym: Christine Becke
Regi: Anton Nekovar
Dirigent: Joseph Swensen

Malmö Operaorkester
Gästspelsamarbete med Teater Vorpommern som samproducerat med Operafestivalen Lecce i Italien.

I ROSENKAVALJEREN leker Richard Strauss med den klassiska wieneroperettens medel och operan tillhör de mest populära operor av kompositören. Strauss förklarade själv operans temperaments- och miljömässiga likheter med Mozarts FIGAROS BRÖLLOP.
Operan är en hyllning till ett förgånget Wien - och äger en charmig förening av tre olika tider och stilar; den wienska rokokon, valsen - och en musik som var 1900- talets.

Uppsättningen av ROSENKAVALJEREN är en klassisk uppsättning.
Marskalkinnan vet att det bara är en tidsfråga innan hennes unge älskare, Octavian, överger henne för någon yngre. Hennes kusin, den vulgäre och inbilske Baron Ochs klampar in. Han behöver gifta sig rikt, och har utsett den rika och mycket unga fröken Sophie till sin blivande brud. Allt går dock inte enligt planerna, och Ochs får sig en läxa han sent lär glömma.

ROSENKAVALJEREN (Der Rosenkavalier) uruppfördes 26 januari 1911 på Hofoper (Semper-Oper) i Dresden.
Svensk premiär 20 april 1920 på Kungliga Teatern.
Kungliga Teatern gästspelade med ROSENKAVALJEREN 9 januari 1975 på dåvarande Malmö Stadsteater.

Framförs på tyska. Textmaskin på svenska.

ROSENKAVALJEREN Premiär 21 maj 2010
Spelas 10 föreställningar t o m 10 juni


KONSERTER
SIGNERAT JOSEPH SWENSEN
Malmö Operas chefdirigent Joseph Swensen fortsätter säsongen 2009 / 2010 med konsertserien med Malmö Operaorkester SIGNERAT JOSEPH SWENSEN.
Swensen kommer att inleda varje konsert med hålla en introduktion (om ca 30 min) till kvällens musik en timma före konsertens start.


SIGNERAT JOSEPH SWENSEN söndag 27 september 2009
Vid denna konsert framförs Richard Strauss´symfoniska fantasi Aus Italien, op 16 (sats 1 och 2) och Strauss' Metamorphosen för tjugotre solostråkar. Dessutom framförs Jean Sibelius' Violinkonsert D moll, op 47. Violinisten Renée Ohldin gör solistframträdande och Thomas Bowes gästar som konsertmästare.


SIGNERAT JOSEPH SWENSEN lördag 28 november 2009
Vid denna konsert framförs Henri Duttileuxs Mysteres de l'instant, Igor Stravinskjs Jeu de cartes, Arthur Honeggers Concerto da camera pour flûte, cor anglais et orchestre á cordes och Maurice Ravels Bolero.
Solister är oboisten Karin Nanne och flöjtisten Karin Lindström.

SIGNERAT JOSEPH SWENSEN söndag 7 mars 2010
Denna konsert bjuder på Maurice Ravels Mother Goose suite, Bohuslav Martinus Oboekonsert, Claude Debussys L' Apres-midi d'un faune, Igor Stravinskijs Eldfågeln, svit (1919) samt Richard Strauss' Oboekonsert och Bohuslav Martinus Oboekonsert.. Gästande solist är den världsberömde oboisten Maurice Bourgue, Delar av konserten kan komma att spelas in för utgivning av CD.


SIGNERAT JOSEPH SWENSEN fredag 23 april 2010
Program meddelas senare.

NYÅRSFEST
För sjätte året i rad anordnar Malmö Opera NYÅRSFEST. Malmö Operaorkester och solister ger en nyårskonsert. Vid tolvslaget skålas det nya året in i foajén. Därefter blir det dans till orkester under foajéns gnistrande kristallkronor.
För den som vill ha en riktig helkväll serveras trerättersmiddag i foajén innan konsertens början.
Nyårsafton 31 december 2009

KONSERT - SAMARBETE MED MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ
Dirigent:Johannes Gustavsson
Malmö Operaorkester
Malmö Operakör
Studenter vid Musikhögskolan i Malmö.
Vid konserten framförs Francis Poulencs Gloria och Ludwig van Beethovens Symfoni nr 9 D-moll.
Konsert 9 maj 2010


KULTURSKOLORNA / KORSDRAG 4
Malmö Operaorkesters samarbete med Kulturskolorna i regionen fortsätter. En workshop resulterar i en konsert där orkestern och eleverna spelar tillsammans.
2010 års musikermöte blir mellan blåsinstrumentalister.
Konsert KORSDRAG 4 - 27 maj 2010

KAMMARKONSERTER
Under hela säsongen fortsätter våra populära kammarkonserter i foajén, där medlemmar ur Malmö Operakör och Malmö Operaorkester framför sina favoriter i det lilla formatet. Dessutom kommer studenter från Musikhögskolan i Malmö att göra framträdande under hösten och våren.

 

OPERAVERKSTAN - MALMÖ OPERAS BARN- OCH UNGDOMSAVDELNING
FANTASTICKS
Manus och sångtexter: Tom Jones efter pjäsen Les Romanesques av Edmond Rostand
Musik: Harvey Schmidt
Scenograf & kostym: Leif Persson
Ljusdesign: Anna Björklund
Regi: Ola Hörling

El Gallo: Divina Sarkany
Luisa: Jenny Bergqvist
Matt: Johan Hwats
Bell, Luisas pappa: Erik Bergquist
Huck, Matts pappa: Johan Wikström

Vid pianot kapellmästare: Annika Bjelk Wahlberg
Harpa: Pia Rosengren

THE FANTASTICKS är den musikal som spelats längst i världen med sina 42 år och 17 162 föreställningar off-Broadway. Operaverkstan har satt upp den översatt till svenska.

En charmig kärleksberättelse med underbara örhängen, om ett ungt par vars pappor bygger en mur mellan sina hus för att barnen ska bli förälskade i varandra. De vet ju att barn alltid gör det deras föräldrar förbjuder dem.
Vad händer när barnen upptäcker pappornas komplott?
Kommer muren att falla?
Eller behöver vi hinder ibland för att upptäcka vad vi vill?

FANTASTICKS hade sin premiär 14 februari 2009 på Verkstan
FANTASTICKS Nypremiär 19 september 2009.
skolföreställningar på turné och på Verkstan hösten 2009.
Spelas t o m 31 okt


FANTASTICKS & LITE TILL
FANTASTICKS + SING ALONG MUSIKAL
En musikal och efter paus en Sing Along-upplevelse i samma föreställning!
Efter föreställningen FANTASTICKS ger ensemblen en konsert där de framför sina musikalfavoriter. Och publiken kan sjunga med i sing-along-inslagen!
FANTASTICKS & LITE TILL på turné oktober 2009


FLYGANDE TRUMMAN
Sångspel av Lille Bror Söderlundh
Libretto: Lennart Hellsing
Bearbetning, dramaturgi: Maria Sundqvist, Peter Lagergren
Ljus: Anna Björklund
Kostym: Agnes Langert
Scenografi: Eric Langert
Regi/koreografi: Peter Lagergren

I år fyller Lennart Hellsing 90 år. Och Operaverkstan vill förstås fira honom med en fortsatt spelperiod av FLYGANDE TRUMMAN - ett dansant, rytmiskt och fantasifyllt musikteateräventyr för de minsta.

Lennart Hellsings och Lille Bror Söderlundhs FLYGANDE TRUMMAN uppfördes 1960 på stora scenen men har sedan dess sovit en törnrosasömn. Den 14 februari 2008 väcktes den till liv igen. Nu får Kusin Vitamin åka trumma genom Någorlunda, Ingalunda, Sammalunda och Annorlunda igen medan vännerna Opsis Kalopsis, Krakel Spektakel försöker hinna ikapp.
I regissören/koreografen Peter Lagergrens uppsättning av FLYGANDE TRUMMAN förenas folkhem med futurism, dans och opera, musik och bild till någonting i högsta grad Annorlunda.

FLYGANDE TRUMMAN hade premiär 14 februar 2008 och nypremiär på turné 20 september samma år.
FLYGANDE TRUMMAN på turné november 2009.


SAMARBETE DRÖMMARNAS HUS och OPERAVERKSTAN
Operaverkstan och Maria Sundqvist har sedan några år ett samarbete. Samarbetet fortsätter nu med en uppsättning på Verkstan
Dessutom medverkar en grupp barn från Drömmarnas Hus i uppsättningen TROLLGULD på stora scenen.

Drömmarnas Hus startade 1990 med uppsökande teater, forumspel och drama i en gammal herrgård på Rosengård i Malmö. Verksamheten är kooperativ och drivs av en stark övertygelse om att världen går att förändra genom kultur.
Se info på www.drommarnashus.se
Drömmarnas Hus Premiär 2 november 2009 på Verkstan.


TITTA BAKOM KULISSERNA
Eller VAD GÖR DE PÅ OPERAN HELA DAGARNA?
Operaverkstans TITTA-BAKOM-KULISSERNA-föreställningar tar ytterligare fart inför uppsättningen av familjeföreställningen TROLLGULD på stora scenen.

TITTA-BAKOM-KULISSERNA är en uppsättning just om vad som händer bakom kulisserna - och naturligtvis lite till. Det är skolelever som ska följa med i en dramatiserad process som handlar om hur en operauppsättning blir till. Bland annat är man med om operasångarnas uppsjungning och repetitioner (med piano och sceniskt). Man tittar på modeller och ritningar av scenografi samt ljusdesign, man tar en titt in sångarnas loger där de gör sig i ordning för föreställning (mask och kostym). Eleverna kan också ge kreativa förslag och påverka det konstnärliga arbetet inför den korta uppsättning de sedan får se.

Musikaliskt ansvarig: Eva Hallberg
Kulturpedagog och regi: Lars Fembro
Konstnärlig ledare och regi: Maria Sundqvist
Teknik och ljus: Anna Björklund:
Medverkande artister: sångarna Jonas Bjerkén, Henrik Lagercrantz, Kristina W Svensson, Johan Tötterström och Eva Hallberg vid pianot och Ola Denward, på klarinett



MALMÖ OPERA PÅ TURNÉ
MY FAIR MUSIC
En Sing-Along-föreställning med musikalklassiker i två akter
Bearbetning: Suzanne Flink, Magnus Loftsson och Niklas Johansson
Regi: Niklas Johansson
Medverkande: Sångarna Suzanne Flink och Magnus Loftsson.

MY FAIR MUSIC är titeln på en sammanslagning av vår tids mest klassiska musikaler, SOUND OF MUSIC och MY FAIR LADY.
MY FAIR MUSIC blir en intim föreställning som berättar en historia om musikalernas huvudroller Maria och Eliza. Vilka var de egentligen? Vilka är de idag?

Publiken får sjunga med i musikalernas odödliga klassiker och bidrar således själv till en underhållande upplevelse och afton!

Miniproduktion.

MY FAIR MUSIC Premiär 11 september 2009
Turné september - november 2009


CLARA MED VÄNNER
En berättarkonsert om, av och med kvinnor i musiken
Medverkande:
Suzanne Flink, sopran
Irina Binder, violin
Lyssa Davidsson, cello
Elena Jordan, piano

Att vara kvinna och yrkesutövande inom männens domäner var inte enkelt under 18 - och början av 1900-talet. Särskilt inte inom de konstärligt kreerande områdena, det fick alla de kvinnor, som kände en längtan att komponera musik, bittert erfara. Kvinnor ansågs inte ha den intellektuella och kreativa förmåga som krävdes, även om de hade samma gedigna musikutbildning som männen. Många motarbetades av sina fäder, bröder och äkta män.

Likväl lyckades många av dem ändå skriva underbar musik, som tyvärr, i de flesta fall, inte blir tillnärmelsevis så ofta framförd, som de samtida männens verk. Lär känna dessa fantastiska kvinnors livsöden och musik i ett program med fyra kvinnor, tre musiker och en sångerska, som berättar, sjunger och spelar sina "förmödrars" musik. Möt bland andra Clara Schumann, Fanny Mendelsohn Hensel, Alma Mahler, Amy Beach, Eva dell'Aqua och svenskan Elfrida Andree,

Miniproduktion.
CLARA MED VÄNNER på turné september - december 2009

TANGOLIV
Berättelsen om en kvinnas liv i tangotakt
Regi: Maria af Malmborg Linnman
Medverkande: Lena-Pia Bernhardsson

TANGOLIV är en musikteaterföreställning som kretsar kring den argentinska tangon.
Föreställningen byggs av klassisk och ny tangomusik, tangosånger, tangodans och texter, som vävs samman till en berättelse om en kvinna som ser tillbaka på sitt liv.
TANGOLIV behandlar tangons värld där lust, glädje och svirrande passion går hand i hand med svikna förhoppningar, brustna illusioner och tärande längtan.

Föreställningen innehåller också delar ur Astor Piazzollas operita Maria de Buenos Aires - en allegori över tangons födelse, död och återuppståndelse.

Midiproduktion.
TANGOLIV Premiär 12 februari 2010 på turné


INATT! INATT! 2
Scenografi & Kostym: Annica Sandh
Musikalisk ledare: Doyho Sol
Regi: Helena Röhr

INATT! INATT! 2 - en modern barockopera om att våga bjuda upp!
'Tenoren kan inte bestämma sig för om han är kär i sopranen eller i barytonen, barytonen är hopplöst kär i sopranen och sopranen är kär i någon som aldrig kommer... Mezzosopranen, ja hon är kär i vem som helst som älskar henne tillbaka.'
2006 väcktes delar av VadstenaAkademiens notarkiv till liv med en ny handling; I improviserade partier och i arior och scener från ett antal av de många 1600-talsoperor, som under årens lopp har framförts på Vadstena slott och Gamla teatern i Vadstena, gestaltas människans längtan efter någon, längtan efter kärlek och längtan efter att få dansa!
Maxiproduktion
INATT! INATT! 2 Premiär 5 mars 2010 på turné


Reservation för eventuella ändringar. Källa: Malmö opera 2009-02-26
 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007