logga5 röd                                     - för nöjes skull


 

Ha' Penny Bridge Leopold Blooms hem återskapat vid James Joyce institutet. Trinity college.

Direktrapport: kultur och nöje i Dublin

 

”...med två skådespelare får man en rundvandring bland de mest betydelsefulla vattenhålen för Dublins stora författare.

DUBLIN. Att besöka Dublin är som att hamna i en levande historiebok. Museer, slott och anrika katedraler samsas med lämningar från vikingarnas härjningar från 700-talet. Litteraturen och musiken är ständigt närvarande och georgianska byggnader från 1700- och 1800-talet bidrar till mysfaktorn i den intima storstaden. Men den största behållningen är människorna. Irländarna är bland de trevligaste och gästvänligaste i Europa.

 

Upplev till fots

Att uppleva Dublin gör man lättast till fots. Trots att staden har drygt 1 miljon innevånare är de fördelade på en mindre yta och man promenerar lätt genom stadskärnan under en dag. Men man får inte ha bråttom när man spankulerar runt Dublin. Överallt träffar man på trevliga irländare som mer än gärna stannar och pratar en stund. Runt staden finns ett flertal vackra parker såsom S:t Stephens Green , Trinity Collage, Merrion Square och enorma Phoenix Park där man kan slappna av och prata bort en stund med trevliga dublinbor.

 

”Bara att greppa en karta och likt Tom Hanks i Da Vinci-koden ge sig ut...”

 

Litterärt på puben

En naturlig mötesplats utgör även puben och det finns mer än 1000 pubar runt om i Dublin. Många av dem har gamla anor och är intimt förknippade med litterära storheter som James Joyce, Oscar Wilde, George Bernard Shaw, W B Yeats och Samuel Beckett. Är man intresserad av litteratur rekommenderas ett besök på Trinity Collage, Dublins mest kända lärosäte. Grundat på 1500-talet och med framstående studenter som Jonathan Swift, William Congreve, Oliver Goldsmith, Oscar Wilde, Bram Stoker och Samuel Beckett. Universitetet har idag cirka 15 000 studenter men flera avdelningar är öppna för allmänheten. En av stadens mest värderade kulturskatter ”Book of Kells” kan beskådas här. En vackert utsmyckad och illustrerad handskrift från 800-talet som troligtvis härrör från munkar från ön Iona i Skottland. Book of Kells anses vara världens äldsta bevarade bok.

 

Rundvandring med skådis

I samma byggnad som Book of Kells finns även ”the Old Library” från 1700-talet. Högst upp i byggnaden finns 200 000 antika böcker bevarade i The long room, ett 64 meter långt rum med magnifik arkitekturisk inramning. Inte fullt så antika böcker återfinns I James Joyce Cultural Center och Dublins Writer´s Museum där kopplingarna och inspirationen mellan Dublins sentida författare avslöjas tillsammans med en god portion skrönor. Att Dublins pubar haft en stor betydelse för den litterära utvecklingen kan man själv handfast få prova på genom att delta i någon av de många ”Literary Pub Crawls” som arrangeras nästan dagligen. Tillsammans med två skådespelare får man en rundvandring bland de mest betydelsefulla vattenhålen för Dublins stora författare och några smakprov dramatiserade ur de mest berömda verken.

 

Da Vinci-kodtur

Naturligtvis ges tid för (minst) en Guinness vid varje pub. Lite mer sport är det att själv ge sig ut på en ”Literary Walk”. Turistbyrån i Dublin har olika kartor över staden anpassade helt efter intresse; musik, litteratur eller historia. Bara att greppa en karta och likt Tom Hanks i Da Vinci-koden ge sig ut efter olika J.J eller O.W-connections som finns markerade på kartan (James Joyce och Oscar Wilde). Floden Liffey flyter igenom staden från väster till öster och delar upp staden i ett nordligt och ett sydligt område. Hela 36 gångbroar förbinder norr med söder och en av de mest kända är Ha´Penny Bridge. Den byggdes 1816 och det kostade en halv penny för att korsa bron.

 

”Wall of Fame”

I södra Dublin finns det populära kultur- och nöjeskvarteret Tempel Bar (med anknytning mot Ha' Penny Bridge). Här finns massor av restauranger, pubar, musik- och teateruppträden. Här ligger även irländska filminstitutet som arrangerar olika filmfestivaler. I Tempel Lane South finns en hyllning till stadens musikhjältar i form av Dublins ”Wall of Fame” där bland annat U2, Van Morrison, Thin Lizzy och Enya förevigats för alltid. Vill man shoppa loss är det Grafton Street, Dublins mest berömda affärsgata som gäller.

 

Grafton Street ligger söder om Tempel Bar området och här erbjuds shopping av det mer exklusiva slaget. Kända märkesvaror samsas med inhemska formgivare. Det mest kända varuhuset är Brown Thomas som har två våningar fyllda av exklusiva märkeskläder. Går man över Liffey till norra delen finns shoppingstråket Henry Street. Lite mer sansade priser och en gågata som sjuder av liv och aktiviteter. Varuhuset Arnotts erbjuder det mesta och anses vara det bästa i staden. Längst Thomas Street, inte långt från Henry Street, finner man även Liberty Market, en livsmedelsmarknad i ett av Dublins äldsta områden med en oslagbar stämning.

 

Whiskeyhistoria

Är man intresserad av alkoholhaltiga drycker är ett besök på Jamesons Whiskey destilleri och nationaldrycken Guinness bryggeri ett måste. Old Jameson Distillery ligger på Bow Street i närheten av Liffey på norra sidan. Man får en ordentlig tur inte bara genom whiskeyprocessen utan även Jamesons historia i Dublin och på Irland. Den guidade turen avslutas med en whiskeyprovning i Jamesons bar. Oavsett vad man tycker om de skotska och amerikanska whiskeymärkena som ska testas mot den irländska stoltheten väljer de flesta att lägga sin röst på Jameson. Inte bara för smaken utan för den oerhört entusiastiske guidens skull.

 

Utmanar dansk ölproducent

Inget är väl mer förknippat med Irland och Dublin än Guinness? Det mörka ölet exporteras i dag till 150 länder och Guinnessbryggeriet är det största bryggeriet i Europa. Att en Tuborg smakar bäst ”vergang” är något som irländarna utmanat och därför utvecklat sin Guinness till en naturlig del i vardagen. På frågan när man egentligen ska dricka Guinness svarade en servitör att ”vi dricker Guinness till allt. Frukost, lunch, middag, bröllop och begravningar. It´s always time for a Guinness”. Ett besök I Guinness Storehouse, som ligger lite otillgängligt vid S:t James´s Gate, ger oss en ordentlig lektion I bryggeriprocessen, tunnbindaryrkets historia, Guinness historia, fantastiskt reklammaterial och grande final: en gratis pint i ”Gravity Bar”, belägen på översta våningen med en utsikt över hela Dublin, 360 grader. Samtliga fönster har dessutom försetts med citat av James Joyce eller andra författare kopplade till olika Dublinskildringar för att lättare kunna orientera sig ibland takåsarna.

 

Människorna turistens bästa vän

Dublin är en intressant stad att besöka, mycket för blandningen av olika stilar och för intimiteten trots storstadsregionen. De senaste åren har Irland genomgått en ekonomisk tillväxt och Dublin är i dag en av Europas mest växande huvudstäder. Priserna har också förändrats sedan Irland införde euron 2002. Det är därför relativt dyrt i Dublin, ungefär samma priser som här hemma om inte dyrare. Men den största behållningen är trots allt de vänliga människorna. Och att ta en Guinness på The Stags Head och därefter prata bort en eftermiddag med bartendern eller närmsta dubliner är väl värt priset för en pint. 080409

 

TEXT & FOTO: MARIE ÖHGREN

Oneills bar

 

 

Gregorianska dörrar i Dublin.

 

 

Puben en del av vardagen.

 

 

Taxi i Dublin.

 

 

Utsikt från Gravity bar.

 

 

Oscar Wilde

 

 

Guinnessflaskor på parad. Jameson tunna

 

 


Resetips!

Har Du upplevt evenemang, kultur och nöje utanför Sydsverige?

Skicka in tipset och ev. bilder!

Publicerade texter honoreras.

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007