logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 

Biografföreningen i Tomelilla satsar på opera och konserter.

Biografen i Tomelilla har i motsats till några av grannarna full aktivet på gång. Efter en lysande biosommar med 4 000 besökare under juni

och juli kan det bli aktuellt att fundera på att utöka med en tredje salong på Norregatan.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

Bowie och Gilmour via satellit till Tomelilla

 

Livekonserter och opera till landsbygden via satellit

 

BIOKONSERT. Lilla Tomelilla – har de ens bio där, undrar kanske någon. Tomelilla är inte så litet och tomt som det kanske låter. Sedan 2001 har den gamla biografbyggnaden, med Pågatågstationen runt knuten, tack vare en lokalt stöttad förening fått liv igen. Och vilket liv sen.

   – De senaste och många av de kommande operaföreställningarna är fullbokade, berättar biografmaskinisten Tor-Erik Lökken. Föreställningarna lockar långväga besökare, folk kommer från Malmö, Kristianstad, Sjöbo och Ystad. Tomelillaborna själva köar samma dag i hopp om restplatser.

 

Live för fler

Romeo & Julia på bio? Jo, på taket sitter en liten parabol, som hämtar ned film, operor och livekonserter från yttre rymden. Nåja, åtminstone från satelliten Sirius. Därmed kan vi skåningar för ett par hundralappar bland annat ”gå” på livekonserter med Robbie Williams, Genesis och nu i september Pink Floyd-gitarristen David Gilmour hemma i Tomelilla. Vad gör det då om konserten på plats varit utsåld sedan länge? Men kan man verkligen få den där konsertkänslan sittandes i en biosalong? Och allt runt omkring, att kunna ta en öl och kolla på skivor och tröjor…

   – Vi har ansökt om rättigheter och även haft en del skivförsäljning, men det är naturligtvis inte som att vara på plats live. Fördelen är att man ser bättre här i fåtöljen, ingen står i vägen, bilden och ljudet är perfekt, tycker Lökken som arbetar på en biograf som var en av de första i Sverige med att sätta in reglerbara skinnfåtöljer i biosalongen. Vem är det som söker det här bekväma nöjeslivet?

   – Publiken ligger runt 40 plus, vi har gått ut ganska brett med bland annat radioreklam, men ungdomarna har inte dykt upp. 

   – Däremot har vi en massa ungdomar som ser film. Varje grej har sin publik, det är det som är finessen, alla får sitt, inflikar Maths Magnusson i biografföreningens styrelse. När man öppnade den nyrenoverade bion 2001 kom 12 000 besökare första året, i år närmar det sig 20 000 besök. Utöver dessa tillkommer opera- och konsertbiljetterna. 

 

Snålt med Gilmour

Det är 14 svenska digitala biografer utrustade med HD-kvalitet och 5.1-surroundljud som samtidigt den 6 september visar DVD-konserten Remember That Night med Gilmour via satellit. Men, det är en livesändning med modifikation. Konserten som spelades in med 25 HD-kameror i Royal Albert Hall presenteras nu i efterhand från Odeon Leicester Square i London. Bland gästartisterna syns David Bowie som sjunger låtarna Comfortably Numb och Arnold Layne. Och så David Crosby och Graham Nash, från Crosby, Stills & Nash, i världspremiären som sänds simultant på digitala biografer över hela Europa. Och David Gilmour framför bara en låt live. För övrigt har han fullt upp med att presentera sin nya DVD och svara på publikens frågor som har sänts in i förväg i en så kallad ”direktsänd frågestund”.

   – Även när vi sänder opera visas sådant extramaterial, man får bland annat se bakom kulisserna.

 

Effektivare än förr

Genom visning via en server och en kraftfull digital projektor ska alltså kultur- och nöjesutbudet breddas. Och enligt arrangören är produktionen och distributionen av digitala filmkopior  mer kostnadseffektiv än traditionell  biograffilm.

   Har det varit svårt att komplettera med den digitala tekniken?

   – Vi hade en inkörningsfas då det var problem med att få bilden rätt på duken. Eftersom den sänds i olika format, var det lite att ställa in i början, men nu är vi absolut nöjda, säger Tor-Erik som numera sparar en timmes ihop- och nedklippning av film när han visar digital film. 

 

Inte riskfritt

För Biografföreningen i Tomelilla har den självfinansierade digitaliseringen varit ett lyckokast. Men renoveringen 2001 hade knappast varit möjlig utan de lokala företagen som sponsorer. Att orten behövde en biograf var man överens om, kulturen ska leva vidare i Hasse och Tages fotspår. Innebär en sådan här satsning också risker?

   – Jo, att hyra anläggningen är ganska kostsamt och vissa föreställningar kan gå med förlust. Så har det inte varit för oss.

   Att visa fotbolls-VM var dock ingen hit, det slutade plus minus noll och som det ser ut nu kommer föreningen inte sända något sådant så länge pubar och restauranger också gör det.

   Organisationen Folkets Hus och Parker fortsätter i höst och vinter att visa nya svenska filmpremiärer, direktsända författarkvällar med bland andra Jan Guillou och åtta direktsända operor från Metropolitanoperan i New York.

 

Av Lill Eriksson, 070821

 Tor-Erik Lökken med den lilla hårddisken som ersätter den stora filmrullen, åtminstone när det handlar om svensk film.

Den digitala tekniken underlättar arbetet för biografmaskinisten Tor-Erik Lökken, men den analoga utrustningen behövs fortfarande.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

I Tomelilla är det lugna nöjet efterfrågat.

Den mogna generationen evenemangsbesökare betalar gärna två extra guldtior för att sitta eller ligga genom upplevelsen.         FOTO: LILL ERIKSSON

 

Biografen har funnits i byn länge, först 2001 började den användas igen.

 

Film på disk o rulle.

Filmrullen lever kvar...

Det kommer att dröja länge innan den traditionella filmrullen försvinner. I dagsläget är det nästan bara svenska filmer som levereras digitalt (1,3 K), eftersom de amerikanska bolagen antagit en annan standard (2 K).

   Folkets Hus och Parker inledde digitalsatsningen innan den amerikanska standarden sattes.

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007