logga5 röd                                                  - för nöjes skull


Svensk brädelit på turné

 

Skateboardåkarna blir del av återupplivat svenskt nöjesevenemang

 

SKATEBOARD. Det är lätt att tappa hakan när åkarna utför sina trick. Att skateboardsporten inte lockar mer publik än vad den hitills gjort är egendomligt – det här handlar om en hisnande publiksport.

   Den nationella skateboardtävlingen anordnades redan 2001 och 2002 i Göteborg, Stockholm och Malmö , men kom av sig. Nu tar skateboardindustrin krafttag och ordnar med en årligt återkommande turné med Sveriges bästa skejtare. Utövandet som mest har kritiserats vid rampen utanför Ica görs rumsren och en cupturné etableras.

 

Ska bli proffsigt

Tanken är att Sveriges bästa skateställen ska lyftas fram, där både industrin och åkarna kan träffas, byta idéer och lära av varandra. Men det gäller också att hitta en trovärdig plattform och göra professionella evenemang.

   Den 14 juli är det dags för återkomsten av tävlingsserien i så kallad street, som består av tre deltävlingar. Där det är lämpligt, beroende på faciliteterna kommer man också tävla i Hession Sessions, i pool eller bowl. Eller som de invigda själv uttrycker det ”en ny ide med mix av plaza och sur svensk streetyta, samt minirampsjam”.

 

Egen kultur

Åkarna kommer inte bara för att visa sina färdigheter och publiken kommer inte bara för att se dem. Skateboardserien är känd för mer än så. Varje deltävling avslutas med en middags-bankett, prisutdelning och en After Skate-fest på närliggande klubb med skate-musik förstås. Efter den sista deltävlingen i Sverige koras mästaren.
   Men har Malmö något att komma med i tävlingarna? Ja, faktum är att här har man åkt bräda i egna proffsiga lokaler sedan snart tio år tillbaka. I Malmö finns Bryggeriet som består av 2500 kvadratmeter ramper och en fantastisk bowl som byggdes vintern 2004. När man talar inredning här består vokabulären av oververt, loveseat, poolcoping, hippar och corners. Det finns även en större bowl som har varit på plats sedan starten 1998. Den liknas vid ett stort badkar som är uppdelat i tre olika nivåer. Den stora streetytan är helt nydesignad och ombyggd sommaren 2005 och har allt. Där gäller skateboardåkning med hippar, curbs, manualpads och rails. 
   – Vi har ett av de bästa inomhusställena i Europa för skateboard, menar Ronny Hallberg, verksamhetsledare i Föreningen Bryggeriet.

 

Eget gymnasium

Då 1998 när Malmös skatepark, Bryggeriet,  invigdes hade unga åkare drömt och jobbat för en egen hall i över ett decennium. Därför bildade skateboardåkarna i Malmö en egen förening, AggroKult, 1990. Tillsammans med två stora barn- och ungdomsföreningar, Unga Örnar och KFUM Malmö och med hjälp av Fritid Malmö fick man till slut Bryggeriet. Fram till dess hade de åkt i garage under vintrarna, vilket inte alls var välkommet. Långt ifrån alla politiker, tjänstemän och sponsorer tyckte att det behövde satsas på skatekulturen.
   Knappt sju år senare byggde Bryggeriet även en utomhusskatepark, Stapelbäddsparken, som är unik både till design och storlek. Nu har flera utbildningar och nätverk förlagts till föreningen, som sysselsätter över 20 anställda och i höstas öppnade ett skategymnasium.

Av Lill Eriksson, 070630

black belt

Black Belt blir ett av banden som spelar vid skatefesten i samband med Swedish Skateboard Series i Malmö.                           FOTO: EMA TELSTAR

 

Deltävlingarna

 

14 juli
Stapelbäddsparken, Malmö
Emerica Stay Gold: (street)
Hession Session: (bowl)
Efterfest på KB, dubbelbandskväll: Black Belt och Blisterhead. Öppet kl 22-04, pris 100 kr.


21 juli
Ekholms Skatepark, Linköping
Etnies Open: (street)
Efterfest Etnies Open efterfest i Linköping är flyttat till L'Orient, Drottninggatan 18 pga ombyggnad på Platens Bar. Insläpp 22.00 Live på scen Neverstore & Kid Down.


I augusti avgörs éS Classic (Street).

 

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007