Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

Massinvasion av unga handbollsspelare till jul

 

HANDBOLL. Det ser ut att bli minst lika stort deltagande i Lundaspelen som förra året. Det är den 31:a gången som LUGI arrangerar en av världens största inomhusturneringar i handboll. Varje år mellan jul och nyår kommer tusentals unga handbollsentusiaster mellan 9 och 18 år från hela världen till Lund. Förra året kom 460 lag och omkring 100 domare från 14 olika länder, vilket totalt blev 7 200 deltagare. I år spelas Lundaspelen i nya handbollsarenan, men den har endast

publikkapacitet på drygt 3 000 personer, så räkna med fler utövare än beskådare. Men turneringen stäcker sig också utanför Lunds gränser.

   – Vi spelar i 29 hallar i 5 kommuner, berättar Stefan Evertsson vid Lundaspelen. Uppemot 20 nationer har anmält sig preliminärt, bland annat tre lag från Indien och spelare från Afrika och Asien hoppas få delta om allt fungerar med visum och andra formaliteter. Lagen från Östeuropa och Balkan ökar också stadigt för varje år.

   – Över 10 000 personer per dag rör sig i hallarna, avslutar Evertsson.

 

2008-12-18


Publik på midsommarafton kan rädda Sverige mot Italien

FOTBOLL. Nu är det klart vilka U21-lag som ska mötas i EM som spelas i Sydsverige till sommaren. En del anser att de mest intressanta matcherna spelas längre norrut. I grupp B som spelas i Göteborg och Halmstad gör nämligen Spanien, England, Tyskland och Finland upp. Men i Skåne möter Sverige Italien, Vitryssland och Serbien i grupp A på arenorna Olympia, Helsingborg och nya Swedbank Arena i Malmö. Serbien är mycket starka på U21-sidan, silvermedaljörer i Holland i fjol och deltar nu i sitt fjärde raka slutspel. I de senaste tävlingarna blev det svensk förlust (7-6 efter straffar) i EM-semifinalen 2004 och 0-5 i avgörande playoff 2006. Men förbundskapten Slobodan Krèmareviã är diplomatisk:

   – Alla lag är bra och det är en svår grupp. Grupp B var möjligen något tuffare. Italien ser jag som favorit, sedan får vi andra slåss om resterande plats. Vi har stor respekt för svensk fotboll och Sveriges lag, som blir allt bättre och utvecklas hela tiden. Ni kommer också få fördel av hemmaplan med publikstöd. Sveriges förbundskapten Jörgen Lennartsson är inte lika säker. Frågan är om publiken kommer, speciellt på midsommarafton.

   – Vi är utan tvekan underdogs i den här gruppen, vi hoppas på stor hjälp av våra supportrar, vi står inför en intressant utmaning..., säger han. Lotten gav Sverige första matchen mot Vitryssland i Malmö den 16 juni. Därefter väntar Italien på Olympia i Helsingborg den 19 juni, och gruppens sista match blir mot Serbien i Malmö den 23 juni. Serbien och Italien räknas som favoriter i gruppen och frågan är om folk är beredda att lämna sill och snaps för att stötta de unga svenska fotbollsspelarna.

   – Vi har haft svårt för Serbien, mötte dem för två månader sedan och förlorade med 1-0, men det blir jämnare. En bra start mot Vitryssland, sedan Italien på

Jörgen Lennartsson

Jörgen Lennartsson.

FOTO: BILDBYRÅN

 

midsommarafton i Helsingborg och vi kan hoppas på att spela om en semifinalplats mot Serbien i Malmö i sista gruppspelsmatchen, avslutar Lennartsson.

 

2008-12-08

 


 

Sydsvenska fotbollsarenor i tv

 

EM. Fotbollsplaner i Halmstad, Helsingborg och Malmö kommer att synas särskilt mycket i tv i sommar. Det är TV4 som har köpt rättigheterna till U21-EM i Sverige, där fotbollsnationerna Italien, England och Spanien deltar med sina unga spelare för att kämpa om guldet mot både Sverige och Finland.

   – Det är ofta här man först får se morgondagens stora stjärnor visa upp sig för en stor publik. U21-EM har genom åren fött superstjärnor som Andrea Pirlo, Luis Figo och Peter Cech, säger Hans Pekkari, sportchef på TV4. Turneringen spelas mellan den 15 och 29 juni nästa år, med final i Malmö Arena. Förutom Sverige deltar också Tyskland, Italien, Spanien, Finland, Serbien, Vitryssland och England. Turneringens gruppindelning lottas ikväll. Det är dags för Sverige att vinna nu, det har vi inte gjort på hela 2000-talet. De senaste åren har Holland vunnit turneringen, 2002 vann Italien och 2000 spelade Tjeckien till sig guldet.

 

2008-12-03

 


 

Publik och motspelare räddade liv

KOLLAPS. Mitt under handbollsmatchen igår kväll rasade Stavstenspelaren ihop livlös och utan puls. Den skärrade publiken beordrades att lämna Söderslättshallen, samtidigt som Malmöspelaren Daniel Tysell, tillsammans med narkossköterskan Lisa Henriksson och lagkamraten Niklas Eriksson försökte få liv i den kollapsade spelaren.

   – Jag är brandman, såg att det var illa och började med hjärträddning efter tio sekunder, säger han till Aftonbladet. Narkossköterskan gjorde precis lika mycket som jag och vi var flera stycken som hjälptes åt.

   Det var sex minuter in i andra halvlek av matchen i handbollsallsvenskan mellan Stavsten och HK Malmö som Stavstenspelaren sprang tillbaka efter ett anfall. Vid mittplan föll han ihop, bara några meter från Thysell.

 

Hjärtat slutade pumpa

Publik- och spelarinsatsen gav en svag och oregelbunden puls, efter mindre än tio minuter kom ambulans till platsen. På vägen till sjukhuset i Malmö lyckades sjukvårdarna få i gång spelarens puls som också stabiliserades. Från sjukhuset meddelades sent i natt att spelaren drabbats av en cirkulationskollaps med kraftigt nedsatt pumpförmåga i hjärtat. Tillståndet är nu helt stabilt, enligt kardiologen i Malmö. Att spelare ramlar ihop mitt i spel inför publiken händer ibland. De senaste åren har flera spelare drabbats av just hjärtproblem som i en del fall lett till döden.

 

2008-12-02

 

Handbollsmål

 


 

Bloggare och expertkommentatorer diskuterar handboll

 

HANDBOLLSKVÄLL. Första träffen i “Lund frågar” ikväll på Grand i Lund blir en debatt om handbollen i media. Jan Wifstrand, handbollsbloggare och delaktig i att ro hem VM 2011, talar med bland annat SVT:s sportchef Albert Svanberg, före detta målvakten Claes Hellgren och andra handbollsgubbar. På frågan om varför inga kvinnor finns med i panelen ges svaret att kvällen handlar om sporten rent allmänt, inte specifikt manligt/kvinnligt. 081126


Allsvensk skånsk spelare anhållen

 

GRIPANDE. En allsvensk fotbollsspelare i TFF hämtades under torsdagens träning av polis och sitter nu anhållen, uppger Sydsvenskan.

   – Vi vet bara att han hämtades av polis strax innan vi skulle börja vår träning, säger klubbens assisterande tränare Alf Westerberg som inte fått veta orsaken till gripandet. Klubbens ordförande Per-Anders Abrahamsson befinner sig utomlands och hade ingen aning om händelsen, men menar att det inte kan ha med spelarens verksamhet i TFF att göra. Polisen hade redan under dagen anhållit spelaren i sin frånvaro. En efterlysning gick ut och när han anlände till träningen väntade två polisbilar på honom. Under säsongen har spelaren inte spelat så mycket, han hade bara en vecka kvar på sitt kontrakt med klubben och det planerades inte att förlängas. 081121


 

Voltige-EM blir i Flyinge

 

RIDSPORT. Det blir Sverige som får arrangera EM i voltige nästa år, meddelade Federation Equestrian International, FEI igår tisdag. Arrangör blir Malmö Ridklubb och tävlingarna kommer att avgöras på Flyinge i månadsskiftet juli-augusti.

   – Det blir en stor utmaning för vår klubb. Vi har ju genom åren arrangerat ett tiotal internationella voltigetävlingar och nu ska vi visa att vi kan klara av ett ännu större arrangemang, säger Johnny Fiskbaeck, grenledare för voltigen och styrelseledamot i Malmö Ridklubb. Svenska Ridsportförbundet räknar med att mästerskapen kommer att samla runt 350 deltagare från ett 15-tal länder i Europa. Eftersom det är ett öppet mästerskap kommer även deltagare från exempelvis Brasilien, Australien, Sydafrika och Columbia. Alla ska hysas in i ett och samma hotell i Lund för att ha nära till Flyinge, där samtliga tävlingar körs.

   – Vi räknar med cirka 3000 åskådare varje dag, fortsätter Johnny. Malmö Ridklubb har sedan slutet av 80-talet haft en mycket framgångsrik voltigeverksamhet. Men nu är det ett tag sedan medalj – de tog EM-brons 1991, brons vid Ryttar-VM 1994 då voltigen tog landets enda medalj och brons vid Ryttar-VM 2002. Ridklubben har dessutom ett 20-tal svenska mästerskap i voltige, lag och individuellt. Nu skulle en andra EM-medalj sitta fint.

   – Vår organisationskommitté är i full gång med sitt arbete. Vi får givetvis hjälp av förbundet och av ett stort antal klubbar. Det behövs många medarbetare för att klara av en sådan här stor tävling, säger Johnny Fiskbaeck. 081120

 

FAKTA VOLTIGE

Namnet kommer från franskans la voltige som betyder - luftsprång och tillhör en av de äldsta sporterna och utövades redan under antiken. Det ingick i utbildningsprogrammet för de unga romarna för överklassen. Första och enda gången voltige varit olympisk gren var i Antwerpen 1920. Furir Mårtensson klarade en frivolt över 8 hästar. Det svenska laget slutade på en hedrande bronsplats. Först 1964 kom det första officiella tävlingsreglementet, det internationella trädde i kraft 1983. Första EM var utanför Wien 1984 och första VM i Bulle, Schweiz 1986.

 

Voltige

FOTO: SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET

 

Voltige

Svenska laget från VM i Jerez, Spanien 2002.

FOTO: SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET

 

FAKTA RIDSPORT - är den enda olympiska idrott där män och kvinnor tävlar mot varandra på samma villkor.

Rolf-Göran Bengtsson vann OS-silver i hoppning 2008. Av Ridsportförbundets medlemmar är 65 procent under 26 år. Enligt en forsknings-rapport från Luleås tekniska universitet är det i stallet som framtidens ledare fostras.

 

 


 

Danmark storsatsar på sportevenemang

 

Nästa år arrangeras mer än 40 internationella sportevenemang i Danmark. Det är ingen tillfällighet – sportåret 2009 är ett projekt som den danska regeringen medvetet dragit igång för att få fler stora evenemang i framtiden.

VM i brottning blir i Danmark.

Mark O. Madsen i ett kast som skulle platsa i VM i Herning nästa år.

FOTO: DAS BÜRO FOR TEAM DANMARK & DIF

 

PR-FEBER. Förutom VM i brottning i Herning nästa höst satsar man också hundratusentals kronor på ”prestigebrottning”, i ett försök att släta över pinsamheter i relationen med Mellanöstern. Danska brottare ska genom ett nytt vänskapsprojekt åka till Iran och Egypten för att träna och tävla där. På så vis hoppas Danmark marknadsföra sig lite bättre än genom profetkarikatyrer.

   – Sportårprojektet som ska placera Danmark på världskartan passar som foten i strumpan i vår strategi att förmedla Danmark som internationell sportevent-nation, säger Lars Lundov vd Sport Event Denmark. Han tror landet med massiva marknadsföringskampanjer kan placera sig främst i Europa när det gäller att attrahera och iscensätta stora internationella sportevenemang.

 

Hoppas homo-evenemang ger goodwill

Innan brottnings-VM drar igång kommer också tusentals homosexuella idrottsutövare samlas i Köpenhamn för att tävla och diskutera mänskliga rättigheter. Sommarevenemanget heter World Outgames och får en kvarts miljon danska kronor från staten, som ska spenderas på bara PR- och mediakampanjer. På så vis ska andra länder få upp ögonen för Danmark och kanske framöver lägga sina nya stora sportarrangemang där.

   Mest pengar nästa år får dock den efterföljande IOC-kongressen, som håsas upp tack vare tre miljoner från staten, att använda till olika pressinsatser och sportaktiviteter. Under kongressen beslutar den Internationella Olympiska Komitteen bland annat vem som ska arrangera sommar-OS 2016. Ytterligare två miljoner satsas på de marknadsföringsidéer som anses vara bäst i samband med sportbegivenheter under 2009. 081119


 

Kraftbolag intresserad av ny skånsk simarena

 

SIMHALL. En ny stor simarena för nationella och internationella tävlingar i olika sim- och vattensporter planeras i Malmö. Stadens politiker för diskussioner med Eon om ett samarbete där man ska inrikta sig på effektiva energilösningar för anläggningen. Sannolikt kommer den nya simhallen att döpas efter energijätten, eftersom det även förhandlas om ett traditionellt sponsorskap med namngivning av arenan. Men det råder olika åsikter om var en sådan arena ska placeras. Kommunstyrelsen avvisar tjänstemannaförslaget som innebär ännu ett arenabygge i nya Hyllieområdet. Istället vill de se anläggningen i anslutning till det befintliga äventyrsbadet.

   – Vi har hela tiden ansett att det nuvarande Aqvakul-området är den absolut bästa platsen, säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s). Men det är inte alls säkert att han får som han vill. Var i södra Malmö simarenan ska ligga får nämligen också Malmöborna tycka till om, bland annat via webben. Bygget beräknas kosta runt 325

Det här är bara ett exempel hur den nya simarenan kan komma att se ut.

EXEMPELSKISS: MALMÖ STADSKONTOR

 

 

 

miljoner kronor och under våren nästa år ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ta de slutliga besluten. 081113

 

Världens bästa slag-kämpar gör upp

 

KAMPSPORT. En dryg månad efter Slovenia Open är det dags för de svenska budostjärnorna att visa framfötterna i VM i ju-jutsu. Mästerskapen går av stapeln sista helgen i den här månaden i Baltiska Hallen i Malmö. Under två dagar ska ungefär 300 deltagare från 30 länder kämpa om medaljerna. Och Sverige har en god chans att ta hem flera av dem. Landslagscoachen Martin Ingholt tror på åtminstone fyra medaljer. De största medaljhoppen är Linda Lindström, Jessica Tanzilli-Jansson och Johan Ingholt. I slovenska Dobova tog Sverige nyligen fyra guld, ett silver och fyra brons i genrepet inför VM. Seniorduon med damparet Eriksson/Persson hade jobbat mycket med den mentala biten under hösten.

   – Vi har tränat på att intala oss att vi är bäst, säger Maria Eriksson som tidigare har haft problem att omsätta de orden i resultat. En klar vinst i första matchen ledde dock till en semifinal mot Frankrikes dampar som svenskorna aldrig vunnit över tidigare. Men rappheten i teknikerna och parets nyvunna självförtroende överglänste fransyskornas, därmed var vinsten ett faktum. Finalen gick mot det välmeriterade italienska laget, som tjejerna heller aldrig mött tidigare. Den resulterade i en skön repris och Sveriges första guld i turneringen var i hamn. VM i Malmö pågår i tre dagar, helgen 28-30 november. 081111

Henrik Svahn

Henrik Svahn tävlade nyligen i kamp -69 kg på VM.

FOTO: HELENA HUGOSSON

 

 

FAKTA

Ju-jutsu är en budosport som tillåter slag och sparkar, kast och nedtagningar.

Man tävlar antingen mot varandra i kamp eller i uppvisnings-formen duo.


 

Backkris tvingade in 43-årige Malmö-tränaren på isen

 

Peter Andersson ska slippa premiären på isen nästa vecka i Malmö Arena.

 

ISHOCKEY. Backkrisen i fredags fick Malmös assisterande tränare Peter Andersson att kliva in på isen och medverka till lagets 3-0-seger borta mot Leksand. Skador och några sena återbud på matchdagen tvingade honom att spela igen för första gången på fyra säsonger.

   – Jag har tränat en del när vi varit kort med folk och även kört lite med juniorerna så det var väl inte så mycket att tveka på. Jag körde några byten i boxplay och det gick ganska bra på rutin, sade Andersson till Eurosport efter matchen. Han tyckte försvarsspelet var på topp och att matchen till stor del räddades av målvakten Henrik Karlsson. Men trots sju raka segrar finns det en del att fila på erkände han. Hur stor backkrisen är och hur den ska lösas kan sportchefen Peo Larsson inte svara på just nu, men Andersson ska inte börja som back i laget.

   – Peter får nog vila nu, men det var schysst av honom att ställa upp i krisen, säger Larsson. Om en vecka möts lagen igen, då på nypolerad is hemma i nyinvigda Malmö Arena. Efter den första matchen i arenan spelas även en mot Mariestad på söndagen och mot Växjö veckan därpå.

   – Jag har sagt det tidigare och gör det igen. Jag hoppas att både Leksand och Malmö tar steget upp i elitserien, säger Peter Andersson. 081105


 

NHL-premiären kan bli i Malmö

 

HOCKEY. Premiären för National Hockey League, alltså den amerikanska och kanadensiska elitishockeyn, kan spelas i Malmö Arena nästa år. Det efter en förfrågan hos byggherren Percy Nilsson.

   – Det är för sådana här grejer vi byggt arenan så stor, säger han till tidningen City. Enligt honom är diskussionerna så långt gångna att det kan bli spikat redan i år.

   – Jag har fått en förfrågan, så får vi se vad vi kan räkna hem. Det gäller de första matcherna 2009. 081104

Percy Nilsson

Percy Nilsson.

FOTO: PARKFAST


 

Anrik dressyr och modern gymkhana

 

HÄSTSHOW. Det är solsken och den klara luften med doft av häst är laddad. Just nu snickras det och förbereds för fullt på Flyinge Kungsgård som i helgen arrangerar Flyingedagarna med hästshow för hela familjen.

Flyingehingsten Sandakan. FOTO: MARIELLE ANDERSSON GUEYE

Evenemanget har nästan 100 år på nacken och eftersom stiftelsen där firar 25-årsjubileum i år ska den kommande hästshowen bli något extra med tillbakablickar via populära nummer genom åren. Sveriges nyblivna förbundskapten i dressyr, huvudläraren på Flyinge Bo Jenå, ska också medverka. Han gör det med både fötterna på jorden, men också uppsutten till häst. Jenå visar hästar ”à la Celle”, ett gammalt traditionellt sätt att visa upp hästar på lång töm.

 

Öppet stall

Hästshowen i stora ridhuset utanför Lund består också av en fartfylld uppvisning i Gymkhana, en utmanande ridsport där ekipagen tävlar ibland annat olika stafetter. Gymkhanan, eller Mounted Games som det egentligen heter, kom till Sverige 1986 från England. Där fick 1957 Horse of the Year Show uppdraget av Prins Philip av England att komma på en ridtävling för barn som inte hade råd med en fin och dyr ponny.

   Sedan ett par år tillbaka öppnar Flyinge upp anläggningen för allmänheten innan showen börjar. Detta har tidigare ingått i showbiljetten, men i år kan man komma bara för detta, eftersom det är fri entré till öppet hus-delen. Där kan man promenera runt på Kungsgården, själv eller på en miniguidning och besöka stallarna, veterinärkliniken, paradselkammaren och nya smedjan. 081103


 

Få trodde på Ängelholm – nu är de serieledare

 

ISHOCKEY. Modo fick fyra tiominutersutvisningar på sina spelare i förstakedjan – därmed kunde Rögle ta hem segern i lördagens match och bli serieledare i elitserien. Först tyckte man det var en sensation att Skellefteå låg i topp och så nu gör skåningarna, samma sensation efter 3-2-segern mot Modo. Det är inte ofta man får se ett lag i elitserien skjuta tio skott på bortaplan, göra tre mål och vinna matchen.

   Modo sköt 36, men kunde alltså inte besegra Ängelholmarna. Rögles tränare vill ändå inte ta ut något i förskott.

   – Det är så långt kvar, vi har mycket jobb att göra innan det här är över. Och vi gjorde en bra arbetsinsats ikväll, sa tränaren Peter Johansson efter matchen till Eurosport. Rögle gjorde mål på sitt första, tredje och åttonde skott, varav två i powerplay. Chris Abbott gjorde segermålet drygt tolv minuter in i tredje perioden, när en Modoback satt utvisad. Domaren Robert Lahti och Modo var allt annat än överens. Ändå dominerade de matchen, men Rögle spelade ett effektivare spel och hade en strålande målvakt i Jere Myllyniemi. Idag möter han sina gamla lagkamrater från Luleå. 081103

Många matcher återstår

Rögles hemmamatcher i Lindab Arena

Mån 3/11 Luleå

Lör 15/11 HV71

Tor 20/11 MoDo

Lör 22/11 Djurgården

Tor 27/11 Brynäs

Tor 4/12 Södertälje

Mån 8/12 Färjestad

Lör 13/12 Linköping

Sön 28/12 Luleå

Lör 3/1 Timrå

Mån 5/1 HV71

Tor 15/1 Frölunda

Lör 24/1 Skellefteå

Tor 29/1 Djurgården

Lör 31/1 Södertälje

Lör 14/2 Brynäs

Tor 19/2 MoDo

Mån 23/2 Färjestad

Tor 26/2 Linköping


 

Kalmar FF redo för guldet

 

FOTBOLL. Det verkar som att Smålands stolthet, Kalmar FF, blir svenska mästare i herrfotbollens allsvenska. Efter 6-0 mot Norrköping i helgen, ett Sundsvall som missade chansen att gå om Ljungskile i botten, gav sex poäng och elva plusmål en klar ledning mot Elfsborg. Det var Kalmars Viktor Elm som bjöd på lysande spel när han gjorde fyra av målen. Idag spelar Halmstad mot Boråsarna på hemmaplan. På söndag eftermiddag verkar det vara Kalmar som får lyfta pokalen på Örjans Vall, om inget osannolikt inträffar i sista matchen mot Halmstad. Helsingborg är inte med i toppleken de besegrades av AIK som gjorde 3-1. 081103


 

Han utmanar storstäder med idrottsevenemang

 

Skåne har länge stått i skuggan av Stockholm och Göteborg – nu ska ett nytt bolag arbeta för stora evenemang till regionen.

 

EVENTBOLAG. Det är ett fotbolls-VM i Skåne som han mest suktar efter. Men att det först blev ett världsmästerskap i handboll, där hälften av matcherna inklusive finalen läggs i Skåne, känns inte fel det heller. Det börjar bra för Pehr Palm, ny vd för Event in Skåne sedan den 1 september.

   – Skåne har strategiskt drivit ansökan tillsammans med Svenska Handbolls-förbundet under en längre tid, säger han och menar att 3,6 miljoner invånare inom en timme, närheten till Skandinaviens största flygplats, och de nya arenorna ger möjligheter att arrangera evenemang som tidigare inte varit möjligt. Event in Skåne är ett av tre nya dotterbolag i marknads-koncernen Business Region Skåne. Detta ska locka evenemang, de två andra turister och investeringar till regionen. Bolaget ägs till 85 procent av Region Skåne och 15 procent av Kommunförbundet Skåne. I styrelsen sitter Skåneidrottens ordförande Mats Werne, ledamöterna Anders Wahlund, Elite Hotel Sydsverige, Malmö Arenas vd Karin Mårtensson, Helsingborgs stads evenemangschef Helen von Platen samt nöjesarrangören Julius Malmström.

   – Att vi har med folk från näringslivet gör att vi kan ta snabbare beslut, menar Pehr Palm. Tillsammans ska de styra skutan mot fler stora evenemang inom kultur och

Pehr Palm

  – Evenemang är en bra mötesplats för olika affärsmöten. Effekterna är svåra att mäta i siffror, eftersom de kommer långt senare. Men man ska absolut inte underskatta den påverkan som dessa möten har, säger Pehr Palm.

idrott, fler nationella och internationella kongresser samt fler företagsevent till Skåne och Öresundsregionen.

   – Multiarenorna i Helsingborg, Kristianstad, Lund och Malmö, kongresscenter i Malmö och Lund, Malmö nya stadion och PGA golfbanan kommer rita om kartan för event Sverige. Vi konkurrerar med Köpenhamn men kommer även att samarbeta i ansökningar om större internationella event, fortsätter Pehr Palm. Han menar att regionen nu får bättre arenakapacitet än Göteborg och Stockholm.

   – Göteborg känner av pressen nu, men jag hoppas att dom ser det som en utmaning och att vi tillsammans kommer generera mer professionella event till Sverige.

 

Fokus på sport

Event in Skåne fokuserar främst på idrottsevenemang, i första hand de fyra

idrotterna handboll, golf, ridsport och

 

segling. Enligt ordförande Mats Werne lämpar sig just dessa bäst att profilera av de 68 idrotter som Skånes Idrottsförbund representerar. Det jobbas också för att få hit mer kulturevenemang, inte minst Lund som kulturhuvudstad 2014.

   – Även internationellt står vi oss bra i konkurrensen. Sverige pekas ut i flera stora undersökningar som ett säkert och rent turist- och evenemangsland, argument som blir allt viktigare för att locka evenemangsarrangörer, säger Pehr Palm.

  

Arrangerar inga evenemang

Innan det nya vd-jobbet arbetade han med att locka turister till Stockholm. Där var han Area manager för Stockholm Visitors Board, men har också ett förflutet på bolag som EF, My Travel och SKD Euroconf. Han har varit platschef i Alperna, Amsterdam, på Mauritius och i Båstad som utbildningsledare på Akademi Båstad. Pehr Palm är född och uppvuxen i Småland, men har även som Stockholmare varit sommarskåning.

   Det första han nu gör är att åka runt och besöka bland annat alla arenor för att skaffa kunskap om möjligheterna. I det nya bolaget har han en klar roll. Det är möten mellan människor som måste till, men man ska inte ägna sig åt att arrangera evenemang.

   – Nej, vårt jobb är att locka hit och skapa förutsättningar för större nationella och internationella evenemang. Själva arrangemanget tar andra företag hand om. Syftet med att skapa ett evenemangsbolag för Skåne handlar om ekonomi.

   – Arrangemang som Falsterbo Horse Show lockar runt 50 000 besökare, de stora golftävlingarna på Barsebäck minst lika många och delregattorna i America's cup drygt 100 000 besökare. Kan

 

 

vi locka hit fler och liknande arrangemang skapar vi ytterligare jobb, ökad tillväxt och upplevelser till regionen. Enligt Palm ger det ringar på vattnet. Om fler människor tycker det är intressant att bo och arbeta i Skåne, gör det att fler företag tycker det är intressant att etablera sig i regionen, vilket leder till ännu fler arbetstillfällen. Men att komma dit hän kommer också att kosta, på miljö och plånbok.

   – Det behövs ständigt bättre infrastruktur med fler flygförbindelser, vägar och tågförbindelser så att folk kan ta sig hit. Och givetvis behövs tillräckligt med hotell- och övernattningsmöjligheter. Som det är nu ligger Malmö-Lund-regionen nära kapacitetstaket vid större arrangemang. Jag välkomnar därför alla initiativ i den riktningen, avslutar Pehr Palm. 081029

 

LILL ERIKSSON

 

Kommande storevenemang i Skåne

  • Malmö Indoor Gala, nytt internationellt friidrottsevenemang, 3 februari 2009. Uefa Under 21 Championship, fotbolls-EM för spelare upp till 21 år, 15-29 juni 2009. Åhus Beachhandboll festival, Europas största beachhandbolltävling, 10-19 juli 2009. Swedish Open, Båstad 11-19 juli 2009. Malmö Youth Games, ungdomstävlingar i volleyboll, basket, handboll, fotboll och innebandy, 27 juli-1 augusti 2009. World Scout Jamboree, Kristianstad juli 2011. Handbolls-VM herrar 2011. Ishockey-VM, Malmö 2013. Dessutom kongresser och internationella organisationers olika toppmöten.
  • Källa: Event in Skåne


 

Rallysponsor kräver egna däck

 

Det blir allt vanligare att sponsorer inom sporten lägger sig i hur evenemang och tävlingar ska genomföras. Nu höjer motorsportens VM-sponsor motprestationen inom svenskt rally.

 

RALLY-SM. Att införa särskilt tvång om däckfabrikat i rally-SM är kontroversiellt. Italienska däckjätten Pirelli tänker ändå kräva att just deras däck används i rally-SM nästa år.

   – Sponsoravtalet är det viktigaste hittills på nationell nivå, säger Bertil Klarin, vd för Svenska Rallyt, som ska driva mästerskapet de tre närmaste åren. Även i mästerskapen i Argentina, Storbritannien och Finland gäller samma upplägg. Att de tävlande inte får välja däck själva kan Klarin förstå uppfattas som känsligt.

   – Därför blir det en mjukstart. Kravet att alla ska köra på sponsorns däck införs inte förrän till den tredje deltävlingen, den som avgörs i syd, South Swedish Rally.

   I de inledande vintertävlingarna sägs valet av däck vara fritt. Men vill deltagarna även vara med i tävlingen om titeln som svensk rallysports bästa vinterförare, i Pirelli Winter Challenge, måste deras däck användas även där.

   – En positiv effekt av införandet av enhetsdäck är att alla ekipage, åtminstone när det gäller däck, kommer att tävla på samma villkor i mästerskapet, säger Bertil Klarin. Rally-SM 2009 körs i södra Sverige den 15-16 maj, i South Swedish Rally och senare under sommaren, hos Hässleholms MK den 14-15 augusti. Sedan 1973 har Svenska Rallyt varit en del av World Rally Championship, där sponsorn också är ensam leverantör till megastjärnorna i rally-VM. Svenska rallyt lockar runt 250 000 åskådare varje år. 081029


 

Föreningar får betala miljonförlust

 

FÖRLUST. Hur mycket föreningslivet i Malmö drabbas efter stadens miljonförlustevenemang EMG2008 är fortfarande oklart.

   – Utvärderingen är inte klar, säger fritidsdirektör Bo Sjöström som har räknat på saken sedan i slutet av augusti. Blir det fler European Masters Games i Skåne framöver?

  FOTO: EMG2008

   – Det har aldrig varit tänkt att det ska vara i Malmö fler gånger, säger han till eventnews. Nästa stad är i Italien 2011. Tiotusen veteranidrottare skulle ha kommit till evenemanget som arrangerades för första gången i Malmö under sensommaren. När bara 3 000 deltagare dök upp gick det inte att balansera kostnaderna mot turistintäkterna som man trodde skulle generera runt 60 miljoner kronor. Enligt Sydsvenskan visade då prognosen att Malmös föreningsliv får betala halva miljonförlusten runt 1,4 miljoner kronor, eftersom man använder medel som skulle gått till föreningsbidrag, bland annat Välfärd för alla-bidragen.

 

Oklart om ansvar

Medarrangören Skånes Idrottsförbund har svårt att se logiken.

   – Idrottsrörelsen medverkar själva i det praktiska arbetet att genomföra tävlingarna, men har aldrig tillfrågats om eller på något sätt tagit på sig något ekonomiskt ansvar, säger ordförande Krister Clerselius. Han ser trots detta fram emot en positiv utveckling av idrottsevenemang i Skåne, där idrottsrörelsen ställer upp med ideella resurser, men utan ekonomiskt engagemang och risktagande för föreningarna. 081024


Miljardsatsning på kvinnlig idrott

 

IDROTTSCENTRA. Igår presenterades avtalet och planerna för hur idrottsanläggningen Hästhagen i Malmö ska utvecklas till ett 77 000 kvadratmeter stort tränings- och forskningscentrum för kvinnliga idrottare. Med vid tillkännagivandet igår var representanter från Svenska Fotbollsförbundet och via video Vera Pauw, förbundskapten Holland och medlem i UEFA Women’s Football Committee, Pia Sundhage, förbundskapten USA och Berit Skirstad, President European Association for Sport Management. Det här menar Malmö Stad är världens enskilt största satsning på kvinnlig idrott. Damfotbollen, som växer snabbt bland alla idrotter får en central roll. Tanken är att centrat ska ge kvinnliga idrottare världen över möjligheten att utvecklas på sina egna premisser.

   – I dag jämställer man kvinnor med män utifrån männens förutsättningar. Då får man givetvis stora skillnader. Damidrotten måste börja sätta sin egen agenda. Från grunden, säger Gunilla Lindberg, vicepresident IOK, Internationella Olympiska kommittén och generalsekreterare SOK, Sveriges Olympiska Kommitté. Området ska särskilt utformas för att idrottande kvinnor ska nå sin fulla potential oavsett ålder eller kulturell bakgrund. 081023


 

Herrlandslaget i innebandy 2008.

Magnus Svensson (nr 20) samt Mats Carlsson bakom honom, i svenska herrlandslaget.

FOTO: SVENSKA INNEBANDYFÖRBUNDET

 

Sydsverige jobbar för World Challenge i innebandy

 

INNEBANDY. Världens fyra bästa herrlag i innebandy ska göra upp. IBK Landskrona Falcons är en av fyra svenska föreningar som ansökt om att få arrangera World Challenge Cup för herrar i slutet av april nästa år.

   – Vi har sökt detta som ett led i vårt 10-årsjubileum 2009, säger Falcons sportchef Petri Manu till Landskrona Direkt.

 

World Challenge Cup är en turnering där innebandyns fyra stora länder Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz, gör upp om guldet. Och det är Sverige som är regerande mästare, efter att spelen senast gått i Zürich, Schweiz. En delegation från Svenska Innebandyförbundet var nere i Landskrona i början av månaden och granskade idrottshallen

Innebandy

och möjligheterna att arrangera evenemanget där.

   – Jag har goda förhoppningar om att få World Challenge Cup till Landskrona. De kriterier som ställs från förbundet kan vi tillgodose med råge. Vi har närheten till tre flygplatser, där inte minst Kastrup är viktig. Vi kan bjuda på bra träningsförhållande, god logi och bra rekreations-

 

möjligheter, säger Petri Manu. Men det är inte utan sydsvensk konkurrens. Även Växjö Vipers är med bland ”finalisterna” att arrangera nästa World Challenge i innebandy.

 

   – Lyckas vi att få turneringen till Växjö är det den största och mest spännande händelsen i Växjös innebandyhistoria hittills, säger klubbens ordförande Åke Axelsson. Det skulle enligt honom betyda ett lyft för regionen, eftersom det publikmässigt skulle dra åskådare från hela Sydsverige och från de deltagande länderna.

   – Det är enormt roligt att få stötta arbetet med att ”plocka hem” en internationell turnering, säger Nils Posse, borgmästare i Växjö. Klubben i Växjö får stöd även från Smålands Innebandyförbund, som har erfarenhet av att arrangera större turneringar och cuper, som SDF-SM och Fair Play Cup. Driver Falcons det här själv i Landskrona?

   – Vi får ingen stöttning från kommunen rent ekonomsikt, men hjälp med personal och andra saker, säger Petri Manu till eventnews. Vid månadsskiftet avgörs var turneringen ska spelas. World Challenge för damer spelas i Sverige först i april 2010. 081023

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

 


 

Skåne får handbolls-VM

 

VM. Sverige, eller kanske rättare sagt Skåne, vann kampen om handbolls-VM för herrar 2011. Internationella handbollsförbundets råd beslutade i helgen vilket land som ska få arrangera VM i handboll för herrar 2011. Ansökande länder var, förutom Sverige, Danmark, Spanien och Ungern. Samtliga fyra hade bra ansökningar, men Sverige drog längsta strået.

   – Det är fantastiskt! Så mycket större kan det inte bli, säger Christer Thelin, vd för Svenska Handbollförbundet. Det blir bland annat nya arenan i Malmö som ska stå för värdskapet, där spelas finalen.

   – Det känns oerhört roligt att kunna erbjuda idrottsintresserade i Skåne och från hela världen ett världsarrangemang, säger Karin Mårtensson, vd för Malmö Arena. Ungefär hälften av alla VM-matcher kommer att spelas i Skåne. Helsingborg, Kristianstad och Lund kommer att få gruppspelsmatcher. Nya arenan i Lund räcker dock inte till för en VM-final, som lockar en publik på minst 10 000 personer. Nya arenorna tillsammans med infrastrukturen och det stora handbollsintresset var avgörande argument för att Sverige fick mästerskapet menar Region Skåne.

   – Vi fick det bland annat för vårt geografiska läge, nära flera av Europas andra stora handbollsnationer. Vi har en entusiastisk publik i Sverige och förväntar oss stor publiktillströmning från exempelvis Danmark, Tyskland och Polen, säger Katarina

Sedan förra sommaren har det här teamet med representanter från Region Skåne, aktuella skånska städer, Göteborgs Stad och Malmö Arena bedrivit kampanjarbete om handbolls-VM till Sverige. Fr. v P-O Bergqvist, Malmö Stad, Karin Mårtensson, Malmö Arena, Kaj-Åke Andersson, Region Skåne, Leif Nilsson, Göteborg & Co, Marie Holmberg, Malmö Stad, Magnus Wislander, Sv.Handbollsförbundet.

FOTO: PAUL UBERLACKER

 

Erlingson, vice ordförande för regionstyrelsen i Skåne. Enligt henne ska man nu planera för att göra VM 2011 till en internationell folkfest och vad man kallar för en totalupplevelse för skåningarna. 081020


 

Danskar tänker tvinga ny Rögle-målvakt till bänken

 

HOCKEY. Rögle har hittat en ersättare till skadade målvakten Cristopher Nihlstorp i form av den österrikiske landslagsmålvakten Jürgen Penker. Men kontraktet är inte klart, även om Rögle tycker att det här blir en bra lösning på alla sätt och vis. Enligt danska Totempo Hvidovre har Penker smitit från sitt uppdrag i Danmark och gjort sig skyldig till kontraktsbrott. Den 26-årige Penker ansluter till laget i Ängelholm redan till dagens träning och ska enligt sportchefen spela där tills Cristopher Nihlstorp är återställd från sin knäskada. Detta trots att Rögle inte är klara med förhandlingarna med den danska klubben.

   – Vi hade varit alldeles för sårbara ifall Jere drabbats av någon skada eller sjukdom. Jürgen kommer att tillhöra Rögle BK fram till den 15 december, samt även ifall det skulle ta längre tid för Nihlstorp att komma tillbaka, säger Rögles sportchef Roger Hansson.

 

Danskar stider

Enligt den danska klubben är Penker inte friställd ännu, istället har han fått beskedet att han ska spela i Danmark säsongen ut. Men han har uteblivit från en träning och en match och returnerat sina saker.

   – Vi tänker ta till nödvändiga rättsliga åtgärder för att förhindra att han spelar i Rögle, säger Totempos direktör Michael Augustsen. Han menar att Penker kan ställa in sig på att sitta på bänken om han bryter det danska kontraktet.

   – Vi friger inte hans transferkort förrän detta är löst, om det så ska ta fem år, fortsätter han.

   Jürgen Penker debuterade i Lustenau i Österrikiska ligan redan som 17-åring säsongen 1999-2000 och har sedan dess representerat även Feldkirch, Salzburg och Wien innan han 2006 hamnade i Linz. Förra säsongen blev hans hittills bästa, i buren 39 av 42 matcher och med en räddningsprocent på 92,00 både i ligan och under 11 slutspelsmatcher för Linz. Fjolårets säsong avrundades med VM-spel för Österrike. Nästa match spelar han, om Rögle betalar vad danskarna vill ha, mot AIK i nya Lindab Arena i Ängelholm. 081020

 

LILL ERIKSSON

 

 

Davis Cup till Malmö i vår

 

TENNIS. Matchen Sverige-Israel i elitidivisionens första omgång i Davis Cup kommer att spelas på skånsk mark. Det är till Baltiska Hallen i Malmö som tennisintresserade får bege sig i början av mars för att se tävlingen.

   – Malmö blir perfekt för denna första omgång. Vi har bra erfarenheter av värdstaden och sportsligt har det fungerat bra i Baltiskan tidigare, säger Henrik Odervall, tävlingsansvarig på Svenska Tennisförbundet.

Repris på årets match?

Senast den 16 december måste förbundet lämna alla detaljer till Internationella Tennisförbundet, bland annat vilket underlag som matchen ska spelas på. Sist gick det inte så bra i Malmö för de svenska tennishjätlarna, men håller man trenden med att vinna si så där varannan gång, ser det lovande ut för den kommande tävlingen. Senast Sverige spelade Davis Cup- tennis i Malmö var nämligen våren 2003, då vi föll mot ett starkt Australien. Men 2001 besegrade vi Ryssland i just Baltiska Hallen. Man kan ju hoppas att första omgången i mars blir en repris rakt igenom från februari i år då Sverige vann med 3-2 i Tel Aviv.

   – Vi är mycket glada att åter kunna bjuda publiken på världsidrott och att få arrangera en DC-match. I region syd finns ett stort genuint tennisintresse, säger Malmö stads evenemangschef Per-Olov Bergqvist. Hallen i Malmö är nyrenoverad med bland annat nya klädda stolar och anpassad för större publik. Om Sverige besegrar Israel i mars väntar en kamp mot vinnaren i matchen mellan Ryssland och Rumänien i kvartsfinal den 10-12 juli. Även den matchen spelas på hemmaplan. Förlorar Sverige inledningsmatchen mot Israel väntar en Play Off-match den 18-20 september. Mats Wilander och Joakim Nyström är kvar som Davis Cup- kaptener under 2009. Biljetter släpps i mitten av januari. 081020

Davis Cup-pokalen

FAKTA Davis Cup är världens största årligen återkommande tennislagtävling för nationer. I år deltog 131 länder. Turneringen startade år 1900 och hittills har 12 nationer vunnit tävlingen. Sverige har deltagit varje år sedan 1925 och har sju vinster och ytterligare fyra finalplatser. Sverige är seedad som lag nummer sex i världen på Internationella Tennisförbundets nationsranking.

 

EM-kvalet i handboll spelas i Lund

 

HANDBOLL. Herrlandslaget i handboll spelar nu fram till juni nästa år EM-kval. För första gången spelas kvalet i ett antal grupper där alla möter alla hemma och borta. De två främsta i varje grupp kvalificerar sig till EM-slutspelet. Sverige har lottats i en femlagsgrupp, grupp 1, tillsammans med Polen, Rumänien, Montenegro och Turkiet. Hemmamatchen mot världsnationen Polen spelas på kvällen den 27 november i Färs & Frosta Sparbank Arena i Lund, där Lugi Handboll och H43 arrangerar evenemanget.

   Det svenska landslaget är i en intressant fas med nya tränare i form av Staffan Olsson och Ola Lindgren och många nya spännande namn i truppen som Lundakillen Kim Ekdahl Du Rietz. Stommen i det svenska laget är världsspelare som Dan Beutler, Jonas Källman, Dalibor Doder och Kim Andersson.

 

Herrarnas VM 2011 till Sydsverige?

I morgon, lördag, bestämmer Internationella Handbollförbundets ordinarie Rådsmöte var herrarnas VM år 2011 ska spelas. Sverige är en av fyra nationer som ansökt om att få vara arrangör. Region Skåne och Göteborg & Co är Svenska Handbollförundets samarbetspartners i ansökan, därför blir Skåne och Göteborg huvudsakliga spelplatser med finalspelet i nya Malmö Arena i Hyllie. Hela 24 nationer kommer att delta i VM-turneringen och om nu Sverige får evenemanget är de aktuella spelarenorna bland andra nybyggda Malmö Arena, Halmstad Arena, Kristianstad Arena, Helsingborg Arena och Färs & Frosta Sparbank Arena i Lund. Sveriges matcher i gruppspelet kommer att avgöras i Scandinavium i Göteborg, och går man vidare blir det fortsatt spel i Malmö med omnejd. 081017


 

Malmö ute på hal is

 

HOCKEYALLSVENSKAN. Hockeylaget Malmö Redhawks förlorade igår kväll mot bottenlaget Huddinge, som vann överraskande med 2-3. Tränaren Bobo Simensen var besviken och tyckte att idrotten är grym.

   – Vi var för ineffektiva. De fick tre skitmål mot oss, fast vi är ett så mycket bättre lag som skapar så många chanser. Det tär på självförtroendet, säger han till Sveriges Radio. Trots 40 skott på Huddinges målvakt Tom Olsson lyckades Malmö alltså inte få till fler än två mål. Att det beror på att tre ordinarie backar saknas vill Simensen inte höra talas om. Han menar istället att lagets forwards kunde spelat bättre. Forward Fredrik Eriksson har fått kliva ned som back, men tyckte spelet igår var kul. Han fortsätter gärna på den positionen om han får. Huddinge gjorde tre mål på Malmös Henrik Karlsson och bärgade sin andra seger för säsongen. Malmö Redhawks lovar effektivare spel mot Bofors borta på fredag. På söndag eftermiddag spelas nästa hemmamatch i Malmö, då mot AIK. 081016

Rinken i Malmö.

Det fanns dem som inte vågade titta på gårdagens hockeymatch i Malmö.

FOTO: LILL ERIKSSON


 

Helskånskt handbollsmöte kan bli rysare

 

DERBY II. Handbollsklubben Lugi i Lund är nöjda med säsongen så här långt. En bättre start kunde man inte få, med fem segrar så här långt. Dessutom en seger mot Redbergslid borta - senast man åstadkom något liknande i Göteborg var för nästan 30 år sedan. Helskånskt möte Nästa match i derby nummer två den här säsongen spelas på fredag och då är det Trelleborg som står för motståndet i nya Lundaarenan.

FOTO: LILL ERIKSSON

Tror på publik

Mot Trelleborg har Lugi bättre statistik, av 30 spelade seriematcher har Lund vunnit 19 stycken. Förra säsongen blev det först efter en riktig rysare som segern landade i Lund, med resultatet 31-30. I Trelleborg förlorade Lundaspelarna med 31-28 och Trelleborgs Andreas Nilsson fick sitt genombrott som elitseriespelare. Nu har Trelleborg förstärkt med Marcus Littborn som efter ett mellanår i Norge åter är i svenska elitserien. Och så har de välmeriterade Dennis Bahtijarevic – ett verkligt ess på en handbollsplan. Förra säsongen fanns Johan Zanotti som tränare i Trelleborg, men honom slipper Lugi i år som motståndare eftersom de plockat över honom till klubben. Trelleborg ledde en stor del av matchen mot serietvåan Alingsås i måndags, men orkade inte hela vägen. Efter publiksuccén i Lundaderbyt tror Lugi på en hyfsad publiksiffra mot Trelleborg. 081015


 

MFF klara för U21-final

 

U21. MFF:s U21-lag besegrade igår kväll HIF med 2-1 i semifinalen på Malmö stadion. För Malmömålen stod Elvir Biberic och Christian Järdler, men det första satte Helsingborgs Sebastian Carlsen i första kvarten. Det blev ett ojämnt, men sevärt Skånederby på stadion där förre HIF-spelaren Christian Järdler i MFF avgjorde med sitt 2-1 mål.

   – Det var lite segt i början, men till slut orkar vi stå upp bättre än dom och emellanåt spelar vi riktigt bra också, säger Malmös U21-coach Leif Engqvist. I finalen väntar nu IFK Norrköping. Norrköping besegrade nämligen Häcken i den andra semifinalen så nu är det klart att Malmö Stadion under sista hösten med MFF får stå värd för två klassiska möten mellan MFF och Norrköping. SM-finalen för P16 spelas idag, men när U21-finalen spelas är inte helt klart. Fotbollförbundet har satt nästa tisdag 21 oktober, men MFF önskar en ändring eftersom man spelar en allsvensk match mot GAIS på söndagen och mot AIK på onsdagen. 081015

 

Lund får nästa års idrottsgala.

Det sista färdigställs på Lunds nya arena. Den hyser Skånsk Idrottsgala i vinter. FOTO: LILL ERIKSSON

 

Lund blir värd för nästa idrottsgala

 

Den skånska idrottsgalan i januari blev ett högtidligt evenemang med jubileumsfirande eftersom Skånes Idrottsförbund fyllde hundra år. Galan hölls på Slagthuset i Malmö dit drygt tusen gäster hade skaffat sig tillträde. Nu har man satt datum för nästa års idrottsgala där skånsk idrott och dess ledare ska hyllas.

 

IDROTTSGALA. Den 6 februari ska evenemanget gå av stapeln och det i en helt annan lokal och i en annan stad. Det blir i nya handbollsarenan i Lund, Färs & Frosta Sparbank Arena som den nya konferencieren ska få snurr på tillställningen. Sven Melander, Adde Malmberg har gjort det tidigare år och Anna-Lena Brundin de två senaste. Men vem det blir den här gången vill galaledningen ännu inte avslöja eftersom förhandlingarna fortfarande pågår.

 

Ska bli proffsigare

Några förändringar i själva programstrukturen vill man dock inte göra. Den sedan förra galan införda ”övertiden” återkommer även denna gång, med eftersittning och tid för nätverksbyggare att samtala. Hittills är det Skåneidrottens personal som stått för mycket av det praktiska i genomförandet. Nu blir det ändring på det eftersom man vill att galan ska växa sig större. Skånsk Idrottsgala, har lärt av tidigare erfarenhet och tror den kan göras proffsigare bland annat med hjälp av ett eventbolag.

   – Det finns trots allt folk som är vassare på sådant här. Vi vill lyfta galan ytterligare i kvalitet och upplevelsen hänger mycket på ett varierat program, men det klarar vi inte själva, berättade projektledaren Caroline Persson som dock inte stannar för den kommande och åttonde galan. Hon lämnade nyligen över jobbet till efterträdaren Joakim Lindström. Mats Werne är förbundschef på Skåneidrotten och han är inte främmande för att evenemanget vandrar runt på fler skånska orter.

   – Kristianstad bygger ju en ny arena nu, Helsingborg är på gång. Vi vill ha regional utveckling på alla sätt – under förutsättning att man klarar logistiken, med allt vad det innebär att ta emot runt tusen gäster…, säger han om tillställningen som ska ha en blandning av högtidlighet, humor och galakänsla. 081014


 

Tre Kronor till Malmö och Karlskrona

 

HOCKEY. Svenska ishockeylandslaget Tre Kronor kommer att spela i Sydsverige under Euro Hockey Tour, meddelar Svenska Ishockeyförbundet. Den här säsongen spelas två hemmalandskamper i Malmö och en i Karlskrona. Det är Channel One Cup som spelas mellan den 18 och 21 december, dels i nybyggda Malmö Arena och i Moskva, Ryssland. Matchen i Malmö spelas mellan Sverige och Tjeckien på torsdagskvällen. Till våren, mellan den 30 mars och 3 april hålls VM-läger 2 i Karlskrona och Malmö. Måtte då inte matchen den 1 april mellan Sverige och Schweiz i Arena Rosenholm, Karlskrona bli ett aprilskämt. Dagen efter möts länderna igen i Malmö. Biljetterna släpps nästa onsdag. 081008

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007