Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

 

Share |

Färskare sportnyheter

10 år sedan sist: Europatouren vill åter till Helsingborg

GOLF. Damernas Europatour vill tillbaka till Skåne efter sommaren. Mycket tyder på att evenemanget varken blir på Barsebäck eller den nya PGA-banan i Bara. Enligt spelschemat som offentlig-gjordes på tisdagen blir Vasatorp Golf Club i Helsingborg spelplatsen den 6-9 september.

     – När Helsingborgs stad visade sig vara intresserade att gå in och hjälpa till, blev det ganska snabbt klart att tävlingen hamnade i Vasatorp, säger klubbchefen Joakim Söderström till Skånska Dagbladet.

 

Förbundet bestämmer

Helsingborg Open finns med som en av de nya tävlingarna, men klubben har inte helt bestämt sig. Beslut ska tas av golfförbundets styrelse i början av nästa år. Vasatorp har en relativt nybyggd bana ritad av amerikanska arkitekter. Den rankas som nummer 40 i Europa. Till evenemanget hoppas man kunna locka bland andra nya golfstjärnan Caroline Hedwall från Barsebäck. Under Annika Sörenstams karriär arrangerades stora damtävlingar i Skåne, bland annat hennes sista TPC på Barsebäck 2007. Men sedan senaste Europatouren 2005, även då på Barsebäck, har

FOTO: ARKIVBILD/LILL ERIKSSON

 

evenemanget lyst med sin frånvaro i regionen. Senast Helsingborg arrangerade den var 2002. 111221


 

Kommunikationsmiss: Skåne kan tappa galoppen

FOTO: STEFAN OLSSON

 

RIDSPORT. Galoppen, Skånska Fältrittklubben, sade tidigare i år upp avtalet med Skånska Travsällskapet. Man ville omförhandla avtalet på Jägersro. Men det gick inte fram hos Skånska Travsällskapet som godtog uppsägningen och nu planerar att bygga om galoppbanan till en 1400-meters travbana. Så nu riskerar skånsk galoppsport stå utan bana.

      För att lugna upprörda medlemmar kallade Skånska Fältrittklubben till krismöte på onsdagskvällen, om klubbens framtid på Jägersro.

      – Vi har hela tiden varit tydliga med att Skånska Fältrittklubben aldrig haft för avsikt att lämna Jägersro, säger Skånska Fältrittklubbens ordförande Jacqueline Henriksson.

 

Travsällskapets ordförande Kerstin Petersson-Brodda anser att beslut är taget och att styrelsen inte har mandat att förhandla med galoppklubben. Nu måste jurister kopplas in för att få till en omförhandling.

      – I samband med vår påkallande för omförhandling har vi klart specificerat vad vi vill åstadkomma. Där har vi talat om ett fortsatt samarbete mellan trav och galoppsporten på Jägersro. Vi har inte nämnt ett enda ord om att vi vill lämna banan, fortsätter Henriksson. Skånska Travsällskapet ska ta upp frågan på en extrastämma den 15 februari nästa år.

 

Först i slutet av februari kommer ny information från galoppklubben. Då lovar styrelsen lägga fram en konkret framtidsplan för galoppsporten i Skåne. Staden är också involverad i diskussionerna, men tills stämmorna varit är det oklart om galoppens framtid på Jägersro. 111208


 

 

Hockeypublik

FOTO: ARKIVBILD/LILL ERIKSSON

Hockey-VM för unga skäl för stor allmän folkfest

HOCKEY. När framtidens hockeystjärnor möts i Malmö om två år räknar politikerna med stor fest i stan. Invigningen av VM i ishockey för juniorer är spikat till den 26 december 2013, med finalspel den 5 januari 2014. Däremellan spelas matcherna på Malmö isstadion och Malmö arena. Redan nu börjar stadens politiker ladda för fest, som inte bara ska engagera hockeyspelarna och deras publik, utan alla Malmöbor.

     I samband med tävlingarna vill de rödgröna, med kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s), fritidskommunalrådet Martina Nilsson (v) och miljöpartisten Fredrik Fernqvist i spetsen se olika folkfestevenemang med kultur- och musikaktiviteter. Man tänker sig också seminarier, prova på-verksamhet och hockeybordsturnering. 111201

 

 

Drogpåverkade supportrar även i Malmö

 

SPORT. Narkotika och droger blir allt vanligare vid idrottsevenemang hävdar polisen. I samband med måndagens hockeyderby i Globen, genomfördes därför en särskild narkotikainsats.

     – Vi får fler och fler rapporter om bruk av narkotika och andra droger i samband med idrottsevenemang och det är bland de så kallade risksupportrarna som användningen är vanligast, säger kommenderings-chefen Isabel Thorén. Veckans insats gick ut på att upptäcka personer som var drogpåverkade och fånga upp ungdomar som befinner sig i riskzonen i samarbete med sociala myndigheter. Insatsen ingick inte i den del som omfattas av betalningsansvar för arrangerade förening. Även i Skåne vet polisen att drogpåverkade härjar.

     – I Malmö har vi några enstaka uppgifter om att det förekommer droger i supporterkretsar, säger Anders Gustafsson, kriminalkommissarie vid polisens narkotikasektion i Malmö. Vid fotbollsderbyt i Stockholm den 19 september rapporterades 33 personer för narkotikabrott, med beslag av narkotika och dopningspreparat. Personerna kom från risksupportermiljön och de besöker såväl fotbolls- som ishockeyarrangemang enligt polisen.

Planerar ni liknande insatser i Malmö?

     – Inte inom närliggande tid. Allt handlar om vilka underrättelser som inkommer, avslutar Anders Gustafsson. 111118

 


 

Arenan i Lund.

Om Sverige får handbolls-EM 2016 kan arenan i Lund stå utan matcher och endast få kringarrangemang. FOTO: EVENTNEWS.SE

Lund kan missa handbolls-EM

OLÄGLIGT. Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad söker handbolls-EM för damer och herrar 2016. Får man värdskapet kan Lund bli helt utan matcher på grund av närheten till Malmö. Svenska handbollsförbundet avråder nämligen Region Skåne från att lägga matcher i Lund, skriver Sydsvenskan.

     – Under VM i vintras var Lund en av de orter som hade flest matcher, men sämst publiksiffror. Det kommer att bli samma situation under EM eftersom man konkurrerar med en arena som ligger två mil bort med attraktivare matcher, säger Frank Ström, marknadsansvarig på Handbollförbundet till tidningen.

     – Att vi ligger nära Malmö kan vi inte göra något åt. Under VM fick vi matcher som inte var så publikdragande och inträdet var lika högt som på andra matcher. Med det upplägget kommer sådana matcher att spelas någon annanstans, med lika liten publik, säger Mats Helmfrid (m), kommunalråd i Lund. Även stadens oppositionsråd Anders Almgren (s), är besviken över beskedet. Regionens evenemangsbolag Event in Skåne, som går in som garant för evenemanget, vill inte gå emot Handbollsförbundet. 111114

 

 

Danska löpare.

FOTO: DANSK ATLETIK FORBUND

Köpenhamn satsar på VM i halvmaraton

 

VM-PLANER. Danskarna försöker få ännu ett världsmästerkap till Öresundsregionen. Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen och Dansk Atletik Forbund har ansökt om att få arrangera VM i halvmaraton 2014.

     – Köpenhamn har det som ska till – vi har platta, snabba och vackra rutter, säger Pia Allerslev, kultur- och fritidsborgmästare i staden. Vi har invånarnas stöd och inte minst stora erfarenheter nyligen av stora, internationella sportsevents mitt i stan.

 

Tanken är att även besökarna ska få möjlighet att springa halvmaran som elitlöparna gör under VM. Dessutom finns planer på en lång rad sidoaktiviteter. På fredag ger det internationella atletförbundet, IAAF Council, besked om evenemanget blir i Danmark eller längre österut. Danmark tävlar mot ryska Cheboksary som också vill arrangera detta 2014. Enligt danska atletförbundets ordförande Jakob Larsen har danskarnas intresse för löpning ökat stort de senaste 10 åren. 111109

 

LILL ERIKSSON

 

 

Redhawks tillbaka på banan

 

HOCKEY. Favorittippade Malmö Redhawks hade spelat fyra raka förluster fram till på tisdagskvällen. Men då bröts trenden i och med vinsten mot på tabelltrean Leksands IF, som besegrades hemma i Malmö arena med 3-1. Innan matchen hyllades tidigare Malmöspelaren 54-årige Pekka Lindmark, genom att hissa upp hans tröja i arenans tak. Publiken på drygt 8 000 personer gav målvaktslegenden stående ovationer skriver man på klubbens hemsida.

 

Fem minuter senare fick även kvällens lirare Linus Klasen och Tomas Kollar publiken att resa sig och applådera. Duon hjälptes åt att få första pucken i mål och därefter dominerade hemmalaget perioden. Men tidigt i andra perioden fick Leksand till sitt mål. Det störde Malmö och utvisningarna började hagla för båda lagen. Tack vare segern till slut är Redhawks nu fyra poäng efter Leksand, istället för tio om de hade förlorat. Leksand ligger på sista direktplatsen till kvalserien. Malmö är kvar på femte plats i tabellen men har en match mer att spela jämfört med lagen i topp. På torsdag möter de Västerås borta och på måndag den 14 november, blir det sydsvenskt möte hemma i Malmö mot IF Troja från Ljungby.

        Serieledande Örebro satte allsvenskt rekord i och med 3-0-matchen mot skånska Rögle. Det blev deras tionde raka seger skriver Nerikes Allehanda. 111109

 

 


 

Fler sydsvenska sportnyheter

 

2011-11-09


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007