Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

 

Share |

 


lockoutade NHL-spelare.

     – Hockeyligans beslut kan liknas vid en kartell. Klubbarnas gemensamma beslut att bojkotta vissa spelare är inte tillåtet enligt konkurrensreglerna, sade Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson innan domen föll och hotade med vite om 20 miljoner kronor om inte ligan följde myndighetens beslut. Han har idag inte bestämt om man ska driva saken vidare. 121218

Hockeyligan vann NHL-målet

DOMSLUT. Hur påverkar det idrottsevenemang om spelare lockoutas? Klart är i alla fall att NHL-spelare inte är mer utsatta än andra. Det menar Marknadsdomstolen som inte är överens med Konkurrensverket när det gäller Hockeyligans samarbeten om korttidskontrakt för spelarna. Domstolen river nu upp verkets tillfälliga beslut från i höstas där elitserien Svenska Hockeyligan AB förbjöds avtala om att neka NHL-spelare korta kontrakt. Sådant agerande tycker domstolen inte är en bojkott riktad mot just NHL-spelare, utan som ett allmänt beslut för alla typer av korttidskontrakt.
     Klubbarna är att betrakta som företag anser dock Konkurrensverket och tycker att de själva ska bestämma om de vill skriva kontrakt med


 

Tuff kväll för HIF

MATCHDAGS. Fotbollssäsongen avslutades egentligen för några veckor sedan, men för HIF återstår fortfarande två matcher. Ikväll möter laget spanska Levente i Europa League hemma på Olympia. För att ha minsta chans till avancemang krävs en 2-0-seger.
     – Vi måste vinna. I båda hemmamatcherna mot Twente och Hannover gjorde vi mål. Vi är starka hemma och det måste vi utnyttja mot Levante, säger HIF:s tränare Åge Hareide, men tror samtidigt på liknande matchbild som sist mot det fjärdeplacerade La Liga-laget. Resultaten i Europaspelet har inte gått som Helsingborgsklubben hoppats. Första mötet mot Levante i Spanien slutade med 1-0-förlust. På det är mittbackarna Peter Larsson och Walid Atta avstängda från spel efter utvisningar i senaste matchen mot Hannover. 121122

 

 


Hockey-VM till Sverige 2015

 

DAMHOCKEY. Sverige har fått klartecken att arrangera damernas ishockey-VM 2015, preliminärt spikat i april månad. Nu går Svenska Ishockeyförbundet ut och söker lämpliga orter för evenemanget. Som vanligt ska det vara ett samarrangemang med både kommun och arena.
Kommer Skåne söka Dam-VM, och var blir det i så fall matcher?
     – Inget är bestämt i nuläget. Vi skall prata med kommunerna i frågan, säger Henrik Gidlund på regionbolaget Event in Skåne. De har fram till den 10 december på sig att ansöka. Sedan tidigare är det klart att junior-VM för J20 avgörs i Malmö 2014.

 

Damerna kom inte igång med världsmästerskap förrän först 1990. Det är de åtta bästa länderna i världen som får tävla. Och Sverige har varit med från början. Två bronsmedaljer från 2005 och 2007, samt ett EM-guld från 1996 har det blitt - detta blir den 17 VM-turneringen. Andra damhockeyländer är Kanada, USA, Finland och uppstickare som Schweiz och Ryssland på senare år. Sverige har bara arrangerat dam-VM en gång, 2005, då Damkronorna tog brons. Året därpå blev det ett OS-silver, efter ”bara” ett brons under OS i USA 2002. Hockeydamernas agenda är spikad för år framöver - VM i Kanada 2016 och 2020, i USA 2017 och i Finland 2019. 121010

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

Discgolf-korg med lykta.

Det finns nu ett 15-tal discgolfbanor i Sydsverige. Här en bana för kvällsspel - korgarna har belysning.

FOTO: EVANLOVELY/CREATIVE COMMONS

 

Frisbeegolfen växer
SPORT. Golfsugen, men inga pengar? Då kan frisbeegolf vara lösningen. Förra helgen invigdes Kristianstads första frisbeegolfbana i Öllsjö stadsdelspark. Banan är ett önskemål sedan länge från allmänheten, som kom fram efter att park- och naturenheten genomfört ett antal parkträffar runt om i kommunen förra hösten. Och det var bland annat frisbeegolf, eller discgolf som det också kallas, som kommuninvånarna ville kunna spela på grönområdena.

 

Det är en sport där man kastar frisbees eller ”discar” från en utslagsplats, en så kallad ”tee”. Man kastar mot en målkorg och precis som inom golfen gäller det att träffa korgen på så få kast som möjligt. Det första kända spelet i discgolf var i Vancouver 1926, nu utövas sporten i 40-talet länder världen över enligt amerikanska Professional Disc Golf Association.

Några banor i Sydsverige

 

Bjuv discgolfbana - 9 korgar

Brohults DGB, Helsingborg - 18 korgar

Bulltofta discgolfbana, Malmö - 18 korgar

Djupadalsparkens DGB, Hässleholm - 9 + 18 korgar

Eslövs DGB - 18 korgar

Karnas backes discgolfbana, Hörby - 18 korgar

Sannarpsbanan, Halmstad - 18 korgar

Sibbarpsbanan, Malmö - 9 + 18 + 18 korgar

Skälby DGB, Kalmar - 18 korgar

Stockboda discgolfbana, Gärsnäs - 9 korgar

Vipeholmsbanan, Lund - 18 korgar

Ängelholms discgolfbana - 9 korgar

 

 

 

I motsats till traditionella golfens spelavgifter är discgolfen oftast gratis. Bland de cirka 4 000 banor som finns i världen, är cirka 10 procent avgiftsbelagda. Antalet banor mer än fördubblades mellan åren 2000 och 2008.

 

I Sverige finns ett 130-tal frisbeegolfbanor, varav 15-talet längst ner i söder, av varierande svårighetsgrad och kvalitet. Även i Sverige är de flesta banorna öppna året runt och gratis att spela på förutom några banor i Göteborg och Stockholm. Enligt intressesajten Discgolfsweden.se har betalbanorna särskilda öppettider och brukar hålla högre standard. Liksom i vanlig golf spelar man antingen 9, 12, eller 18 ”hål”. Den helt nya banan i Kristianstad är en mindre 9-hålsbana där korgarna är utplacerade runt om i stadsdelsparken. Vem som helst kan spela där, närsomhelst och ingen tid behöver bokas. 120907

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. På Frisbeesportförbundets hemsida kan du se bilder när proffsen spelar under SM-veckan i Malmö.

 


 

Post Danmark Rundt

Danskarna hejade på för fullt och kommentatorn skrek sig hes under årets Post Danmark Rundt. FOTO: LILL ERIKSSON

Cavendish snuvade segern

CYKLING. Tour de France-mästaren Mark Cavendish vann även årets cykellopp runt Danmark. Det innebär hans 12:e vinst den här säsongen. Som vanligt på sensommaren samlades folk vid målgången av Post Danmark Rundt längs Frederiksberg Allé på söndagseftermiddagen. Cykelstjärnorna rullade in och cyklade 10 varv i den 6 kilometer långa banan i huvudstadens utkant. Då var den nästan heldanska publiken lyrisk, eftersom det var landsmännen Sebastian Lander och Kristian Haugaard som höll tre minuters marginal innan klungan. Men Danmark saknar en bra sprinter. En av världens bästa – Isle of Man-cyklisten Cav – lyckades hämta in på de sista varven och vann den totalt 16,5 mil långa dagsturen. 120827  

 

LILL ERIKSSON


För få funktionärer och stor förlust hotar nytt triathlon

 

MANFALL. De flesta skånska idrottsälskarna verkar ha fastnat framför OS-teven. Svenska Triathlonförbundet har varken lyckats locka så många deltagare eller tillräckligt med funktionärer till sin första tävling som går live i Västra hamnen i Malmö på söndag. Man har kalkylerat att cirka 150 funktionärer behövs.
     – Låt säga att vi behöver 30 stycken för att tävlingsledaren ska sova lugnt. Visst bortfall uppstår när det drar ihop sig, säger Jan Nilsson, race director på AXA Malmö Triathlon.


I dagsläget saknas 18 funktionärer och 5 domare. För att loppet ska kunna dömas rättvist behöver arrangören antagligen ta folk från den befintliga funktionärsgruppen.
Har det varit svårare att hitta volontärer till detta evenemang?
     – Det är första gången vi arrangerar Malmö Triathlon med bilfria gator i stan. Därför kan jag inte säga att det varit svårare att hitta frivilliga denna gång. Normalt kör man triathlon på mindre krävande vägar ute på landet och med trafik. Då behövs inte så många funktionärer, fortsätter Jan Nilsson. Den här gången känner sig Triathlonförbundet tvingade att ta sporten till folket i stan, eftersom det kommer för lite folk när man arrangerar tävlingar ute på vischan.


De flesta stora evenemang är beroende av frivilligas insatser. Arrangörer lockar med fritt inträde som ersättning och till evenemang med eftertraktade kändisar brukar det inte vara några problem att hitta folk. För att hjälpa till på triathlon i Malmö behövs inga förkunskaper, men

man söker främst vuxna med ”viss auktoritet”. Det finns en del platser för ungdomar inne på tävlingsområdet.

     – Men ute i gatorna känns det tryggare med vuxna och lite skinn på näsorna, säger Jan Nilsson. Man får mat, en funktionärströja och ett presentkort värt 400 kronor hos sportkedjan Stadium.
     – Vi betalar förhållandevis bra. Behovet styrs mycket av vädret. En fin baddag är det stort tryck på Ribban och Västra hamnen, med många som vill komma igenom avspärrningarna. Då krävs flera vägvakter. Blir det regn har vi redan nu för många funktionärer, säger Jan Nilsson.

 

Vad händer om ni inte hittar tillräckligt med folk?

     – Vi ersätter där det går med avspärrningar, till exempel kravallstaket i de avstängda gatorna. Med en vakt som står i en korsning, så räcker det med en förbudsskylt i den yttre avspärrningen, menar Jan Nilsson. Men det går inte att vara helt utan mänskliga insatser och endast använda sig av skyltar och staket.
     – Om vakten saknas så är det inte ovanligt att irriterade bilister går ut och flyttar skylten och kör förbi ut i banan.
    Det blir i Limhamn som man kompenserar med utökade avspärrningar med staket för att klara bristen på funktionärer. Men mer avspärrningar blir dyrt för de lokala arrangörsföreningarna Heleneholms IF Tri Team, SK RAN och Triathlon Syd.
     – Det är en kostnadsfråga. Staket och proffs som sätter ut dem kostar pengar, i år krävs cirka 2 000 meter avspärrningar.

 

Samtidigt ska det vara så säkert som möjligt för både åskådare och deltagare. Även polisbevakning krävs i de stora korsningarna. För att klara ekonomin har man fått 150 000 kronor från Malmö stad. Även Region Skåne har via bolaget Event in Skåne ställt upp och ”skapat stark finansiering” med samma summa. Alla har trott på en stor folkfest trots att man lagt endast fyra månader på att planera evenemanget. Skattebetalarnas stöd kommer inte att räcka - de får troligen även bekosta ett underskott.

     – I år gör vi ganska stor förlust på grund av mycket och bra avspärrningar och relativt få deltagare, avslöjar Jan Nilsson som totalt fått in 449 anmälda tävlande av 600 budgeterade. Han tror allt slutar på minus 50-75 000 kronor. Han ser söndagens tävlingar som ett genrep inför 2013, då man räknar med dubbelt så många deltagare.

     – Det är den trenden vi ser inom triathlon generellt, avslutar han. Triathlon har varit en olympisk gren sedan OS i Sydney 2000 och antalet utövare sägs öka över hela världen. Men i Västra hamnen tävlar i de olympiska distanserna endast 11 kvinnor och 55 män, därutöver 41 kvinnliga respektive 85 manliga motionärer och seniorer.

     Helgen efter tävlar dock fler än 2 000 triathlonatleter på andra sidan sundet i den tidigare planerade tävlingen KMD Challenge Copenhagen. Och helgen därpå tävlar rekordmånga 1 575 Ironmandeltagare i Kalmar. Där ökar deltagandet för 19:e året och evenemanget är utsålt. 120731

 

LILL ERIKSSON

 

 

 


 

Fler sydsvenska sportnyheter

 

2012-07-31


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007