logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

Kronprinsessan hedersgäst vid jubileumsspex

 

Till Lundakarnevalen 1908 skrevs Lundaspexet Uarda. På lördag hålls jubileumspremiären när spexarna i Lund återuppsätter det klassiska verket under högtidlig närvaro av Kronprinsessan Victoria.

Lundaspexet Uarda.

Det är 100 år sedan spexet Uarda såg dagens ljus under Lundakarnevalen 1908. Föreställningen har sedan dess satts upp fler gånger än något annat spex och därmed blivit synonymt med ensemblen Lundaspexarna.

FOTO: HENRIK KARSTRÖM

 

För hundra år sedan var spexformen redan etablerad.

   – Man valde en känd eller fingerad historisk personlighet, som till exempel Uarda, Nero, Karl XII och plockade friskt bland de företeelser som man förknippade med personen eller tidsåldern, kryddade med parodi på aktuella händelser och personer samt tillförde lite anakronism, till exempel en telefonobelisk..., berättar akademie praeses sedan 1996, Olof Jarlman. Han är högsta hönset vid akademien som består av 77 ledamöter som väljs på livstid. Akademien bildades inte förrän 1958 i samband med spexet Uardas 50-årsjubileum och leddes de första 25 åren av praeses Sten Broman så länge han levde.

   Det var under hans tid som intresset för akademien var som störst, men det lever alltjämt kvar.

   – Nu är väl intresset mer lokalt, även om vår ordbok går ut i stora upplagor, fortsätter praeses Jarlman. Han och kollegorna har sin bakgrund i spex och karneval, han var med i Lundaspexarna mellan 1976 och 1988, bland annat som regissör.

   I år kommer naturligtvis en ny jubileumsbok med massor av nya ord, för att ”slå vakt om Uarda-traditionens kontinuitet, samt att verka för den lundensiska spex- och humortraditionens bevarande och utvecklande”. Den släpps i samband med premiären på lördag och bland författarna kan nämnas Göran Bexell, Dick Harrison, Jan Hjärpe och Egyptens ambassadör Samah Mohamed Sotouhi!

   När det gäller spexandet är konceptet i princip detsamma som för 100 år sedan. Musiken hämtades från den klassiska repertoaren och aktuella skillingtryck.

   Den största skillnaden är att spexet idag har en helt annan och mycket större publik. Kraven på bra teknik är därmed mycket större, menar praeses Jarlman. Sedan flera år samarbetar man med Rotary för att samla in pengar till Läkarbanken och andra välgörande ändamål.

   – Det ger alla gamla spexare möjlighet att än en gång stå på tilja och framföra sina olika nummer.

   I samband med årets jubileum gör spexarna också en turné i höst som omfattar bland annat Kristianstad den 13 september och Helsingborg den 11 oktober. 080422

 

LILL ERIKSSON

JUBILEUMSSPEX. Tre kameler och Lunds universitets rektor Göran Bexell, Uarda-Akademiens praeses Olof Jarlman och Lundaspexarnas förman Erik Sillén i ett försök att tygla djuren genom Lunds gator. Det var synen som mötte Lundaborna tidigare i våras när utställning om det 100-årsjubilerande Uarda-spexet invigdes på Kulturen i Lund. I slutet av veckan börjar firandet på allvar med totalt sju jubileumsföreställningar, efter smygpremiären på fredag. Biljetterna har sålt som vatten i Egypten och i skrivande stund finns endast ståplatser kvar. Under dagen medverkar bland annat Rector Magnificus Göran Bexell, biskop Anjé Jackélen, och en hel rad av inspektorer, företagsledare och framför allt spexande studenter.

   Festligheterna börjar efter akademiens vårmöte på förmiddagen, därefter tar de tillsammans med Lundaspexarna emot Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Victoria. Och vad väntar då henne? Jo, en klassisk smink-lunch med pytt-i-panna. Till detta görs en unik tentamen i det mystiska ämnet Orakologi, innan det åter är dags för nypremiären av Uarda. Efter föreställningen blir det stor bal för cirka 550 deltagare i Stora Salen på Akademiska föreningen.

 

Kamelritt genom Lund.

Lunds universitetets rektor Göran Bexell, Uarda-Akademiens praeses Olof Jarlman och Lundaspexarnas förman Erik Sillén till kamel, på väg från Akademiska Föreningen till Kulturen där Uarda-utställningen invigdes i slutet av mars. Lokalen är helt ombyggd till öken, gravkammare och studentmiljöer från 1900-talets början.

FOTO: HENRIK KARSTRÖM

 

 

 

FAKTA

Spexet Uarda, även kallat Sfinxens spådom, utspelar sig i fornegyptisk miljö. Uarda författades i enaktsversion till Lundakarnevalen 1908. Våren 1909 gick spexet ut på den mest omfattande turnén något lundaspex varit på i Växjö, Jönköping, Norrköping, Stockholm, Linköping och Helsingborg. Spexet uppförs sedan lång tid regelbundet vart femte år och hör till de få Lundaspex som inte utsätts för någon mer genomgripande omskrivning mellan uppsättningarna.

 

Uarda-Akademien instiftades 1958 av Sten Brooman och består av 77 ledamöter som väljs på livstid och leds av ett så kallat konsistorium bestående av 7 ledamöter. Det där med livstid betyder inte att man måste avlida på sin post. Akademien väljer varje år in en eller två nya ledamöter. Genom naturlig avgång eller så kallad emerittering hålls antalet med 77 ledamöter konstant.

Källa: Wikipedia och Uarda-akademien

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007