Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

Finstämda spexare från Helsingborg firar 20 år

A CAPPELLA. Kiiiiiiisss, mullrar den grymmaste basen vi hört på länge, i en a cappella-version av den sexiga Tom Jones/Princelåten Kiss. För åskovädret som får kvinnorna på fall står Peder Tennek, bas i Vocal Six. Vi byter ett par ord inför gruppens jubileumsturné på ett tiotal orter i södra Sverige. De fyller nämligen 20 år och tänker fira med sång tillsammans med publiken. Har ni så roligt som det verkar?

   – Visst kan det variera men det är mycket roligt för det mesta. Man skapar ett framträdande tillsammans, vi och publiken, och det brukar alltid bli riktigt trevligt. Det är viktigt att vi har skoj – det märker publiken, säger han.

 

Allstämsång

Till showen har tenoren Staffan Paulsson specialskrivit en körnot på ”Livboj”. Den är trestämmig och blandad med två damstämmor och en herrstämma. Tanken är att publiken ska sjunga dessa stämmor i en allstämsång.

   Jubileumsshowen ingår i Music Around, en Öresundsfestival som arrangeras för fjärde året. Temat är i år kör och orkester, och där platsar naturligtvis Vocal Six, som var med även förra gången 2006 i underevenemanget, körfestivalen i Lund.

   Sånggruppen bildades 1988 i Helsingborg och de kallar sig landets mognaste pojkband. Peder var liksom tenorerna Staffan och Niclas med från början då allt började i grundskolan på Elineberg. Varför fick ni för er att sjunga just a cappella?

   – Vi blev inspirerade av en entusiastisk musiklärare, Lasse Holmström. Han gjorde enkla arrangemang åt oss på häftiga låtar från 60-talet, typ Barbara Ann, Good Night Sweet Heart, som gjorde succé på skolavslutningen. Efter nian fortsatte de med kvartetter och sedan blev det sextett och Vocal Six. De började tidigt som spräckta målbrottsbasar och där tenorerna inte ens hade kommit i målbrottet.

Vocal Six, fr v. Stefan, Niclas, Per, Robert, Staffan och Peder.

Vocal Six har klivit ur farsans myggjagare men är fortfarande lika populära bland tjejerna. FOTO: PAUL SUCHANEK

 

   – Vi har ju några riktigt höga tenorer…undrar om de fortfarande väntar…, skrattar Peder som man idag har svårt att tänka sig som kraxande tonåring. De minns tillbaka på de blandade reaktionerna.

   – Tjejerna älskade oss, vi hade tajta jeans, vita skjortor, farsans myggjagare, breda fula 70-tals slipsar, hårgelé och solglasögon. Gissa om vi var coola! Efter konserten sprang killarna i publiken ner och slog sönder våra mopeder…

Efter konserten sprang killarna i publiken ner och slog sönder våra mopeder...

Efterhand har konstellationen förändrats, tre av medlemmarna har hoppat av. Robban försvann redan 1995, Stefan och Pelle fem år senare. Varför blev det så?

   – En enkel förklaring. Vi började väldigt unga och livet tar naturligt olika vägar med jobb och flytt. Vi har inte bytt medlemmar på grund av bråk.

   Att ha andra jobb sidan om och deltidsjobba med Vocal Six är självvalt enligt Peder Tennek.

   – Ja, för att vi ska ha roligt när vi sjunger och framträder, det ska inte bara vara ett jobb.

 

Skyndar långsamt

Liksom i allt annat verkar det gå trender också i a cappella-världen. Vem minns inte Triads framgångar 1987 med Tänd ett ljus, helt utan ackompanjemang trots att de inte alls var ett a cappella band. I samma veva slog The Real Group igenom, men

sedan tystnade det lite om genren för att sedan komma tillbaka med dagens uppsjö av svenska vokalgrupper, även yngre mer nytänkande och obstinata som till exempel Riltons vänner. Har ni känt av upp- och nedgång under era 20 år?

   – Det känns som vi har haft en ständig uppgång genom åren, utvecklat både oss själva, det geografiska område vi arbetar på och de arenor vi sjunger på. Lite åt gången under 20 år har gjort att vi hunnit uppleva allt från små lokala arrangemang till internationella turnéer.

Hur ”lågt kan man sjunka” då, för dig som bas menar jag? Hur gör du rent tekniskt?

   – Höjd och botten är till viss del biologiskt, man föds alltså med vissa grundförutsättningar. Sen kan man träna på att tänja rösten högre och djupare och så handlar det givetvis om teknik både med rösten och med micken. Hur väl Vocal Six lyckas med det får hemmapubliken i Helsingborg uppleva som sista showort i södra Sverige först i mitten av november. För jubileumsfinalen, den ska så klart firas hemma. 080926

 

LILL ERIKSSON

 

Film med Vocal SixFILM> Se filmen där Vocal Six underhåller drygt 7 000 tävlande kvinnliga barber-shoppare i VM, Las Vegas 2006.

 

FAKTA A cappella (italienska för ”som i kyrkan”) är sång utan ackompanje-mang. I kyrkor under medeltidens körsångsepok bannlystes alla instrument utom orgeln. Numera används termen för all typ av sång utan instrument, även solosång, barbershop, spiritual och gospel.

FAKTA Vocal Six

 

Niclas Kåse (tenor), Staffan Paulson (tenor), Stefan Högström (tenor), Robert Green (tenor), Per Kockum, (baryton) och Peder Tennek (bas).

Sjunger a cappella med hits från rockens, popens och jazzens värld, blandat med humor.

Aktuella med jubileumsshow, i södra Sverige.

Har framträtt bland annat i radio och tv, Allsång på Skansen, Dalhalla, turné i Taiwan och Estland, Voice Mania i Wien.

Tävlade för första gången 2005 i sånggrupptävlingen Vokal Total i Graz, Österrike, fick bl a första pris och The Ward Swingle Award i popkategorin.

Har även gett workshops för körer och gett ut sex cd-skivor.

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007